Kastanjes, wat kun je er allemaal mee door Lidy. Het is weer herfst! Eindelijk! Ja, ik hou echt van de herfst. Het jaargetijde waarin er weer volop herfstschatten te vinden zijn. Het seizoen waarin alle bladeren zo prachtig verkleuren, waarin er volop geoogst wordt en waarin het toch wel fijn is om die warme wollen trui eindelijk weer aan te kunnen. Ok, die herfstbuien op mijn kop, daar word ook ik niet direct vrolijk van, maar met een mooie paraplu misschien toch wel.
Eén van de mooiste schatten van de herfst vind ik de kastanjes. Deze mooie bruine noten zijn toch wel een pareltje uit de natuur. Mooie glanzende noten, die fijn en zacht aanvoelen in je hand. Ik betrap me er vaak op dat ik er eentje meedraag in mijn jaszak of dat ik ze op wil rapen als ik weer een mooi exemplaar op de grond zie liggen. Niet alleen zijn kastanjes mooi, je kan er veel mee doen. Wil je weten wat? Lees dan lekker verder.
Herfsttafel maken
Wij vinden het hier thuis altijd leuk om een seizoenstafel te maken. Maar vooral de herfsttafel is hierbij favoriet. We verzamelen dan van alles wat met de herfst te maken heeft en zetten dat mooi bij elkaar op een plank in de woonkamer. Zo staat er vaak een afbeelding van een komend seizoensfeest, nu is dat Sint Maarten. Er worden dieren bij gezet en een hoop natuurschatten. De tafel is elke dag wel een beetje anders. Na een boswandeling ligt hij ineens vol met kastanjes, dennenappels en eikels en mooi gekleurde bladeren. Een dag later worden de kastanjes weer gebruikt om mee te spelen of staan alle dieren ineens ergens anders. Maak jij ook wel eens een seizoenstafel?
Kastanjes beschermen tegen motten
Wij dragen graag wollen kleding, maar dan bestaat er altijd het risico op kledingmotten, die gaatjes in je wolletjes kunnen veroorzaken. Kastanjes helpen om dit te voorkomen. Verzamel wat kastanjes, maak ze schoon en droog en leg ze tussen je wollen kleding. Zo vinden die motten het ineens een stuk minder fijn bij jouw wolletjes. Makkelijk en goedkoop, want je hoeft er alleen maar een mooie wandeling voor te maken.
Wasmiddel
Eerder schreef ik een blog over het wassen met wasnoten. Dit zijn schillen van noten uit India. Ergens was die afstand iets wat me bij de wasnoten niet helemaal lekker zat. Dat ze van zo ver weg komen. Toen ik laatst op een bericht stuitte dat je ook van kastanjes wasmiddel kan maken wilde ik daar dus wel meer van weten.
Blijkbaar kan je vrij eenvoudig zelf wasmiddel maken van kastanjes. Alles wat je ervoor nodig hebt is kastanjes, water en eventueel wat etherische olie als geurstof. Omdat je ze overal kan vinden, zijn de “foodmiles” voor dit wasmiddel echt minimaal. Ik las zelfs dat je met 6 kilo paardenkastanjes een jaarvoorraad aan wasmiddel kan maken. Dat bespaart vast ook geld. Ik heb het nog niet zelf geprobeerd, iets met tijdgebrek, maar er zijn veel recepten voor dit wasmiddel te vinden. Bijvoorbeeld deze.
Knutselen met kastanjes
Kastanjes zorgen ook voor veel knutselplezier voor kinderen. Maak bijvoorbeeld met een paar kastanjes en satéprikkers mooie dieren of poppetjes. Of maak een jojo, met een paar spelden en een draad, die je om de spelden wikkelt en daarna weer af laat rollen.
Wat hier ook altijd een succes is om te maken is een spinnenweb van een kastanje.
Hiervoor heb je een mooie kastanje nodig, een oneven aantal satéprikkers en (gekleurde) stukjes wol. Wij maken hem als volgt:
- Je prikt de prikkers rondom in de kastanje, zodat het een soort zon met stralen wordt
- Je knoopt het uiteinde van een stuk wol aan een satéprikker en schuift dit knoopje tegen de kastanje aan
- Vervolgens ga je het wollen touwtje over en onder alle satéprikkers in de rondte wikkelen. Je kan er ook voor kiezen een slag om elke prikker te maken en op die manier van prikker naar prikker te gaan.
- Zo ga je door tot je touwtje op is of het web groot genoeg is. Dan knoop je het touwtje vast aan de prikker waar je uitkomt en klaar
- Eventueel kan je met een (haak)naald nog de uiteindes weg steken in het web
- Voeg eventueel nog een spin aan het web toe. Natuurlijk gemaakt van een kastanje (of een eikel) met daarin pootjes van prikkers.
Kastanjes poffen
Alle voorgaande kastanje knutselideeën gingen vooral over wilde of paardenkastanjes. Maar er zijn natuurlijk ook tamme kastanjes te vinden in de herfst. Je kan ze herkennen aan de andere bolster die om de kastanje heen zit. Ook zitten er bij de tamme kastanje meestal meerdere kastanjes in één bolster. De tamme kastanje zelf ziet er een beetje anders uit, ze hebben een puntje, waar de wilde of paardenkastanje echt rond is.
Tamme kastanjes kan je eten. Dat kan direct als je het bruine schilletje eraf haalt, maar lekkerder is om ze eerst te poffen, roosteren of koken. Er zijn volop recepten te vinden om ze te verwerken in puree, taart, bij wild of bij wintergroenten te eten.
Bovendien zijn ze ook nog eens enorm gezond. Ze vallen in de categorie noten, met bijbehorende goede eigenschappen. Kastanjes zijn alleen een stuk minder vet dan andere noten. Daarnaast is het ook duurzamer om noten te eten dan bijvoorbeeld vlees. Ook horen kastanjes bij de meest duurzame soorten noten. Meer info vind je hier.
Verse kastanjes kan je niet eindeloos bewaren. Ze blijven ongeveer een week goed als je ze op kamertemperatuur bewaart. Wil je weten of ze nog goed zijn? Doe de drijftest: gooi de kastanjes in een bak met water, alles wat boven komt drijven is niet meer eetbaar.
Volop mogelijkheden met kastanjes dus. Hoogste tijd om een mooie herfstwandeling te maken en ze te verzamelen. Wat ga jij ermee doen?
Uitgelichte afbeelding: 123rf.com
what do you think?