Wat vieren we met Sint Maarten? - Gera Raakt
TOP
Sint Maarten
Maatschappij

Wat vieren we met Sint Maarten?

Mijn basisschool in Friesland besteedde vroeger aandacht aan Sint Maarten. Ik vond dat ieder jaar weer reuze spannend! De basisschool van mijn oudste besteedde tot mijn spijt helemaal geen aandacht aan Sint Maarten, de school van de kleintjes gelukkig wel. Maar wat vieren we eigenlijk met Sint Maarten?

Bisschop

Sint Maarten is de naamdag van Maarten van Tours uit Hongarije. Hij was de bisschop van de stad Tours en was een belangrijke grondlegger van het katholieke christendom. Sint Maarten was één van de populairste heiligen uit de Middeleeuwen. Tegenwoordig is hij de beschermheilige van de armen en van diverse woonplaatsen. De verhalen over Sint Maarten die ik ken? Hij schijnt wonderen te hebben verricht en deelde zijn mantel met een arme bedelaar.

 

Lees ook: Wat vieren we met Halloween?

 

Sint Maarten

Het ontstaan van het sint maartensfeest is, net als zoveel andere tradities, niet helemaal duidelijk. Is het ontstaan vanuit een Germaans winterfeest of heeft het toch een zuiver kerkelijke oorsprong? We zullen het nooit zeker weten.

Als bedelfeest was Sint Maarten lange tijd een feest voor de armen. Bedelfeesten waren nodig in de moeilijke wintertijden. Uiteraard mochten de rijkeluiskinderen niet meedoen aan de optocht. Pas in de jaren ‘20 veranderde deze houding. Sint Maarten werd toen gezien als traditie die vooral behouden moest worden. Wist je dat het sinterklaasfeest ook kenmerken vertoont van een bedelfeest?

 

Knutselen

Zoals ik al zei werd er vroeger op mijn basisschool aandacht besteed aan Sint Maarten. De onderbouw knutselde zelf een leuke lampion in elkaar en ‘s avonds als het donker was verzamelden we ons voor de lampionoptocht. Al zingend liepen we met ons lampje over straat. De laatste keer dat ik meeliep mochten we na de optocht zelfs langs de deuren om snoepjes op te halen!

 

Lees ook: Column | Demonstreren bij de landelijke intocht

 

Vrije school

De kleintjes zitten op de peuterspeelzaal van de vrije school. Sint Maarten is het eerste lichtfeest. Lange tijd was Sint Maarten een belangrijk oogstfeest en was 11 november het begin van de advent.

Het verhaal gaat dat een bedelaar ridder Maarten smeekt hem iets te geven. Tegen zijn gewoonte in – Maarten was enigszins een losbol – geeft hij de helft van zijn mantel. ’s Nachts verschijnt God in een droom om hem te bedanken. Vervolgens verandert het leven van Maarten. Hij stapt uit het Romeinse leger, wordt christen, doet goede werken en wordt tenslotte in 371 bisschop. (Bron: vrijeschoolbeweging.nl)

 

Lees ook: Column | Culturele assimilatie en Zwarte Piet

 

Pompoen

Aankomende vrijdag 10 november maken we in de klas van een pompoen een lampion. We hollen hem uit en versieren hem door figuren in de schil van de pompoen te snijden. De pompoen op de uitgelichte afbeelding is door de juf gemaakt. En hoewel ik al wel enig voorwerk gedaan heb, is mijn pompoen toch een stuk minder fotogeniek dan die van de juf.

We verzamelen ons om 17.00 uur op school met onze pompoenen, steken de kaarsjes aan en gaan een rondje lopen in de buurt. Als we weer op school terugkomen eten we gezamenlijk wat pompoensoep en een broodje. Rond 18.30 uur ronden we af en mogen we weer naar huis.

Vier jij het sint maartensfeest of heb je er juist helemaal niks mee?

 

Sint Maarten

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

3 COMMENTS
 • nicole orriens
  7 jaar ago

  Ik heb het als kind nooit meegemaakt en mijn kinderen kennen het eigenlijk ook niet. Maar het lijkt me een leuk en gezellig feest. Dus het is geen bewuste keuze of zo om het niet te vieren.

 • Christa
  7 jaar ago

  Zo grappig dat het een bedelfeest genoemd wordt, want dat vind ik het ook echt!
  Ik heb er dan ook helemaal niets mee!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.