Mijn gedachten over de coronapandemie - Gera Raakt
TOP
Coronamaatregelen: ik ben voor een tijdelijke lockdown
Lifestyle Maatschappij

Mijn gedachten over de coronapandemie

Altijd en overal een mening over hebben heeft ook een schaduwzijde. Een aantal mensen hebben mij namelijk gevraagd naar mijn mening over de coronapandemie. Want al die coronamaatregelen die de regering heeft genomen, dat gaat toch alle perken te buiten! Maar is dat wel zo? Hadden ze niet juist strenger op moeten treden? 

Kijk, het heeft een reden dat ik tot nog toe niet over corona geschreven heb. Er gebeurde ineens heel veel in de wereld. Zo veel dat ik mijn eigen gedachten erover maar niet scherp kon krijgen, laat staan dat ik kon onderbouwen waarom ik dacht wat ik dacht. Nu de allang voorspelde tweede golf dan daar is weet ik mijn gedachten beter te ordenen. Want heel eerlijk, ik schrik van wat ik in Nederland zie gebeuren…

 

Respect voor de zorg

Waar we in maart ontzettend schrokken van de Italiaanse taferelen, mensen happend naar adem, op hun buik in een ziekenhuisbed, in slaap gebracht en hopend op een goede afloop. Verpleegkundigen met blauwe plekken op hun gezichten, tranen van onmacht en verdriet. Heb jij weleens naast iemand gestaan met ademnood? Letterlijk doodsbenauwd? Nou, ik wel en ik verzeker je dat er niks engers is dan dat. Als patiënt is het doodeng omdat je simpelweg stikt in je eigen lichaamsvocht, als verzorgende/verpleegkundige omdat je er naast staat te kijken en weinig kunt doen.

Heb ik meegedaan aan het klappen voor de zorg? Nee. Ik kom oorspronkelijk uit de zorg en ik weet welke kanjers daar werken. Respect tonen zit hem voor mij dan ook niet in het klappen, nee, ik doe mijn uiterste best om niet bij te dragen aan de verspreiding van het virus. Dat is volgens mij het respect dat we met zijn allen aan de zorg, maar ook aan onze medemens, zouden moet tonen.

 

Coronamaatregelen

En ik haal hier met opzet het respect voor de medemens aan. Complotdenkers gaan namelijk voorbij aan de mensen die wél heel ziek van het coronavirus worden. Zo ziek dat ze ondersteuning nodig hebben, op de verpleegafdeling, of op de Intensive Care Unit. Ze gaan voorbij aan het feit dat elk bed die door een Covid19 patiënt bezet wordt, niet ingezet kan worden voor mensen die acute zorg nodig hebben. Dat geldt ook als jij of ik onverhoopt een ernstig ongeluk mochten krijgen…

Wat veel complotdenkers ook niet beseffen is dat de rek uit de zorg is. Want als je net zo’n strijd hebt geleverd als wat ze net hebben gedaan, en een groot deel van de Nederlandse bevolking zich niet aan de coronamaatregelen houdt, dan werkt dat nou niet echt motiverend voor het zorgpersoneel kan ik je verzekeren. En het is niet zo dat we nou zo lekker ruim in dat personeel zitten ofzo… Dus mijn vraag aan jou: wie gaat jou verzorgen als je onverhoopt (al dan niet met/door corona) toch in het ziekenhuis terecht mocht komen?

 

Lockdown

Veel mensen zijn allergisch voor het woord lockdown. Ze zijn bang voor de economische schade die dit met zich meebrengt. Maar zullen we het eens van de andere kant bekijken? Wat nou als er in maart een algehele lockdown was geweest waardoor we het virus weer even onder controle hadden zodat we daarna, weliswaar met de nodige maatregelen, weer terug konden naar het oude normaal? Volgens mij was dat in economisch opzicht veel beter geweest dan het kwakkelen van nu. Zeker voor de horeca en culturele sector.

Dus mijn eindconclusie: om de boel te kunnen resetten en de zorg te beschermen ben ik voor een tijdelijke lockdown van vier weken. Stay home, it could save lives…

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.