9 tips om te starten als online ondernemer! - Gera Raakt
TOP
Starten als online ondernemer
Ondernemen

9 tips om te starten als online ondernemer!

Laatst had ik een heel waardevol gesprek. Iemand vroeg mij: starten als online ondernemer, hoe doe je dat eigenlijk? Waar begin je? Nou liep ik al even rond met het idee om hier een blog over te schrijven, dus bij deze!

Ken je vaardigheden

Om te starten als online ondernemer is het handig om te beginnen bij het begin. Maak een mooie lijst met alle vaardigheden die je al bezit. Misschien ben je heel goed in het schrijven van teksten, het bouwen van websites of misschien heb je veel interactie op social media. En welke relevante vaardigheden heb je in je leven nog meer opgedaan?

 

Ben je bereid te leren?

Nu je een overzichtelijke lijst hebt met de vaardigheden die je al bezit, kun je na gaan denken over welke vaardigheden je nog zou willen leren. Misschien wil je nu je gaat starten als online ondernemer wel iets totaal anders gaan doen dan je altijd al gedaan hebt. Ondernemen, zelfs als het online is, betekent ook investeren in jezelf en in je bedrijf. En dat hoeft echt niet direct om enorme bedragen te gaan.

 

Hoe kun je anderen helpen?

De volgende stap in het starten als online ondernemer is de volgende vraag: hoe kun je anderen met de kwaliteiten die je hebt helpen? Het leuke van online ondernemen is dat het een compleet nieuwe wereld is. Tot een aantal jaren geleden had je nog geen Virtueel Assistenten of mensen die je ondersteunen bij het ontwikkelen van jouw social media strategie. Je kunt als online ondernemer dus alle kanten op!

De enige juiste boodschap die ik je bij deze stap mee kan geven is dat je op jouw gevoel moet afgaan. Ontwikkel je eigen droombaan, met een aanbod van diensten die bij jou passen. Probeer wel om hierbij zoveel mogelijk out of the box te denken, dat is ook gelijk wat je onderscheidt van de overige online ondernemers. En ja ik weet het, out of the box denken is soms veel moeilijker dan je in eerste instantie denkt, maar geloof me, het is het waard!

 

Beschrijf je ideale klant zo nauwkeurig mogelijk

Als je begint als online ondernemer dan is iedere klant jouw ideale klant, toch? Neeeee!! Ook als startende online ondernemer mag moet je kieskeurig zijn. Daarom moet je voor je start met je online onderneming jouw ideale klant zo specifiek mogelijk zien te omschrijven. Dit onderdeel kan de nodige kopzorgen geven en is een mooi onderwerp voor een later blog.

 

Bestudeer je concurrentie

Inmiddels weet je wat je vaardigheden zijn en hoe je jouw ideale klant daarmee van dienst kunt zijn. Tijd om even te gluren bij de buren. Welke diensten biedt je directe concurrentie aan? Tegen welke tarieven? En hoe ziet hun website eruit?

Let op, een waarschuwing is hierbij wel op zijn plaats. Het kan als startende online ondernemer heel verleidelijk zijn om je blind te staren op je concurrenten. Je zult al snel ontdekken dat dat energie vreet en alleen maar leidt tot onzekerheid. Probeer daarom dus zoveel mogelijk je eigen weg te bewandelen. Iedereen heeft zijn of haar eigen unique selling points (usp’s), ook jij!

 

Klanten werven 

Bij stap 6 is het zover. Laat je inschrijven bij de KvK en ga op zoek naar klanten. Maar… helaas kun je geen blik met klanten opentrekken, dus hier een aantal tips.

 

Website 

Een website is voor online ondernemers een must. Wees zo duidelijk en concreet mogelijk in de diensten die je aanbiedt en zorg ervoor dat potentiële klanten eenvoudig contact met je kunnen opnemen.  

SEO 

Door slim gebruik te maken van zoekmachine optimalisatie (SEO) kun je veel gratis (organische) bezoekers naar je website krijgen. Het schrijven van blogs is hiervoor een handig hulpmiddel. Het enige nadeel is dat het even duurt voor je resultaat hebt. Als startende ondernemer kun je daarom het beste gebruik maken van zowel SEO als SEA. 

SEA 

Search Engine Advertising (SEA) is, vrij kort door de bocht, de betaalde variant van het hierboven genoemde SEO. Door een zoekmachine zoals Google te betalen komt jouw website met door jou bepaalde zoektermen bovenaan in de zoekresultaten. Het voordeel van SEA is wel dat je direct resultaat hebt.

Social media 

Als online ondernemer speelt je leven zich grotendeels, jawel, online af. Actief aanwezig zijn op social media kan je dus ook veel bezoekers/klanten opleveren. Je zult zelf moeten proberen welk kanaal, of welke kanalen, voor jou het beste werken.

Acquisitie 

Een andere mogelijkheid is het plegen van koude of warme acquisitie. Bij koude acquisitie benader je onbekende mensen met een aanbod. Lees ook eens het blog tips voor het schrijven van een acquisitie mail.

Bij warme acquisitie neem je na een bepaalde tijd weer contact op met klanten met wie je al eerder hebt samengewerkt.   

Mond-tot-mond reclame 

Mond-tot-mond reclame is veruit de allerbeste reclame die je je kunt wensen. Hoe fijn is het als een tevreden klant uit zichzelf aan anderen vertelt hoe fijn jullie samenwerking was?!

 

Durf afscheid te nemen van veeleisende klanten

Dit is een tip waar ik zelf veel aan gehad heb. Zeker als je net start als online ondernemer en je nog niet zoveel klanten hebt, kan het lastig zijn om afscheid te nemen van een veeleisende klant. Maar geloof me, als een klant je meer energie kost dan het aan inkomsten oplevert, raad ik je aan om óf je klant proberen op te voeden óf zo snel mogelijk afscheid van elkaar te nemen. De tijd die je dan overhoudt kun je dan weer besteden aan een klant die wel aan je wensen voldoet.

 

Bouw je uren in loondienst af

Eigenlijk hangt deze tip een beetje samen met de vorige. Veel mensen durven om verschillende redenen hun vaste baan niet goed op te geven. Sommigen vinden het werken met collega’s erg leuk, anderen zijn toch erg gesteld op hun financiële zekerheid. Vooral dat laatste argument kan ik me wel voorstellen.

Rigoureus je baan opzeggen is ook niet direct nodig, maar bedenk je wel dat de uren die je in loondienst werkt niet in je bedrijf kan stoppen. Feit is dat het hierdoor dus langer duurt voordat je voldoende inkomsten uit je bedrijf haalt om je baan helemaal op te geven. Bouw daarom langzaam maar zeker je uren in loondienst af.

 

Durf fouten te maken

Trial and error is mijn inziens de belangrijkste tip van allemaal. Natuurlijk vindt niemand het leuk om fouten te maken, daar is ook zeker niks aan. Maar ook jij bent maar een mens en het cliché dat je van je fouten leert is zo enorm waar! En gemaakte fouten kun je vaak prima herstellen, wat weer enorm goed is voor je zelfvertrouwen!

Hopelijk durf je met deze tips de stap te zetten om vandaag nog te starten als online ondernemer. Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen? Let me know, ik help je graag op weg!

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter of Pinterest.

 

Lees ook

 

Afbeelding Freelancer op het strand aan het werk: puhhha – Shutterstock

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.