Ontkracht | Redenen om met pakjes en zakjes te koken - Gera Raakt
TOP
Zonder pakjes en zakjes koken
Lifestyle Persoonlijk

Ontkracht | Redenen om met pakjes en zakjes te koken

Koken met pakjes en zakjes, dat doe ik het liefst zo min mogelijk. Toch betrapte ik mezelf er laatst op dat ik de laatste tijd weer sneller naar pakjes en zakjes grijp. Maar waarom doe ik dat eigenlijk? En waarom zijn die zogenaamd goede redenen eigenlijk complete onzin?

Verborgen zout en suiker 

Pakjes en zakjes bevatten veel zout en suiker. Zelfs in gerechten waarin je dat totaal niet zou verwachten. Daarnaast bevatten ze vaak ook de nodige smaakversterkers om de smaak van zoete of hartige gerechten te versterken. Soms worden smaakversterkers ook toegevoegd om een bittere, zoete, zoute of zure smaak te verbergen. Zeg nou zelf, als je daar zo over nadenkt, dan ga je toch gelijk zonder pakjes en zakjes koken! 

 

Welke reden heb jij?

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om met pakjes of zakjes te koken. En als je er écht gelukkig van wordt, dan moet je dat ook vooral doen. Ook ik zal er af en toe intrappen en ernaar grijpen…Maar waarom zijn de redenen die we aanvoeren om wél met pakjes en zakjes te koken, als je er eens over nadenkt, eigenlijk onzinnig?

 

Gemak 

Zonder pakjes en zakjes koken lijkt heel omslachtig. Een pakje of zakje aan je eten toevoegen klinkt immers zo lekker makkelijk. En gemak dient de mens, toch? Tja, als je af en toe investeert in een voorraadje kruiden, dan heb je die, in tegenstelling tot pakjes en zakjes, altijd in huis. En het zelf kruiden van je gerecht is vele malen lekkerder en nog gezonder ook!

 

Sneller 

Wat ook vaak, ten onrechte, gedacht wordt: een pakje of zakje gebruiken is veel sneller en efficiënter dan al die losse kruiden. Er is een periode in mijn leven geweest dat ik daar zelf ook oprecht van overtuigd was. Inmiddels weet ik dat zonder pakjes en zakjes koken net zo snel is. Ja, je koopt een pakje of zakje, maar daarmee ben je er nog niet. Tegenwoordig staan er ook allemaal tips op de verpakkingen om mensen meer groente te laten eten. Dus naast het kopen van je kruiden (het pakje of zakje) zul je ook die andere boodschappen moeten doen. Eenmaal thuis moet je voor je aan de slag kunt de groentes ook gewoon schoonmaken. Je ziet het, die tijdwinst is dus maar schijn.

 

Koken is moeilijk 

Nog zo’n argument waar ik in het verleden zelf van overtuigd was: zelf koken is ver-schrik-ke-lijk moeilijk! Uhm, nou nee hoor. Alles is te leren. De heerlijkste recepten, ook die met een lage moeilijkheidsgraad, liggen overal voor het oprapen. En oefening baart kunst, hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het wordt!

 

Goedkoop 

Zonder pakjes en zakjes koken is hartstikke duur! Een pakje of zakje gebruiken is een goedkoper alternatief, toch? Nou, zoals je net al een paar keer hebt kunnen lezen valt dat best wel tegen. Je hebt naast zo’n duur pakje of zakje nog meer (lees: verse) ingrediënten nodig om het gerecht te kunnen bereiden. Zelf allemaal kruidenpotjes aanschaffen lijkt een hele dure aangelegenheid, maar omdat je die vaker dan één keer gebruikt, verdient het zichzelf dus snel terug. Een prima alternatief dus.

 

Hulp nodig? 

Wil je na het lezen van dit blog ook zonder pakjes en zakjes koken, maar weet je eigenlijk niet goed hoe? Een goede stap is de aanschaf van het Het grote zónder pakjes en zakjes kookboek van Karin Luiten. Karin laat je in dit kookboek zien hoe simpel het is om gerechten waar vaak pakjes en zakjes voor gebruikt worden, te vervangen voor recepten zónder pakjes en zakjes. 

 

Afbeelding Gezin kookt gezamenlijk: Jack Frog – Shutterstock.

Zonder pakjes en zakjes koken

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

1 COMMENT
  • nicole orriens
    5 jaar ago

    Ik ken ook de bezwaren tegen de pakjes en zakjes, maar ik vind ze tot dusver toch echt wel heel makkelijk… Dus ik gebruik ze nog wel regelmatig moet ik bekennen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.