Wat vieren we met Halloween? - Gera Raakt
TOP
Halloween
Feestdagen Halloween Lifestyle

Wat vieren we met Halloween?

Halloween is een feest wat wij als gezin (nog) niet vieren. Ik denk dat dat voornamelijk komt omdat ik niet precies weet welke betekenis Halloween van oorsprong heeft. Daarom ging ik eens op onderzoek uit: Wat vieren we met Halloween? 

Als ik aan Halloween denk dan denk ik aan pompoenen, snoep, verkleden en natuurlijk griezelen. Maar klopt dat beeld wel met de oorspronkelijke betekenis van het feest?

 

Wat vieren we met Halloween?

Wikipedia leert mij dat Halloween helemaal niet zo Amerikaans is als ik dacht. Het feest werd oorspronkelijk gevierd door de Kelten in Groot-Brittannië. Volgens de Keltische kalender was 31 oktober oudejaarsavond. De Kelten geloofden dat op Hallow-e’en (All Hallows Eve oftewel Allerheiligenavond) de zielen van de mensen die in het afgelopen jaar waren overleden op deze avond terugkwamen om een nieuw, levend lichaam uit te zoeken.

In Groot-Brittannië werd Halloween vooral door Kelten gevierd die geloofden dat de zielen van de mensen die in het afgelopen jaar waren overleden op deze avond terug zouden komen. Zoekende naar een nieuw, levend lichaam voor het komende jaar. De goede geesten werden aangetrokken door voedsel voor de deuren neer te leggen, de kwade geesten werden geweerd door het dragen van maskers.

De trick-or-treat tocht is waarschijnlijk ontstaan door vermenging van een christelijk gebruik. Op Allerzielen (1 november) trokken in lompen gehulde christenen de dorpen rond, al bedelend om zielencake. Voor iedere ontvangen zielencake werd een gebed gedaan voor de overleden verwanten van de gulle gever, zodat het hellevuur sneller ingeruild kon worden voor de hemel.

 

Halloween Amerika

Dankzij de grote immigratiestroom van Ieren en Schotten halverwege de 19e eeuw, maakte het feest zijn opkomst in Amerika. Daar verbasterde het feest tot wat het nu is. De lantaarns die in Groot-Brittannië gemaakt werden van uitgeholde rapen werden vervangen door pompoenen. De maskers werden vervangen door complete verkleedpartijen. Langzaam maar zeker veranderde het feest steeds meer in een commerciële toestand, wat mij dus zo tegenstaat aan Halloween.

 

Ga ik Halloween vieren?

De oorspronkelijke gedachte achter Halloween vind ik wel een hele mooie. Ik ben best spiritueel aangelegd en geloof wel dat er meer is tussen hemel en aarde. Maar met de Amerikaanse versie van Halloween heb ik echt he-le-maal niks!

Samhain (zou-in), wat op 31 oktober door Wicca’s wordt gevierd, lijkt het meeste op het feest zoals het is bedoeld. De viering van Samhain is bedoeld om te overdenken, te beslissen en opnieuw te beginnen. Een nieuw begin komt echter nooit zonder offers. Stel jezelf dus ook de vraag wat je eventueel op wilt offeren. Waar wil je afstand van doen?

 

Hoe vier je Samhain?

Samhain vier je op een andere wijze dan Halloween. The Spirit of the Goddessis geeft een aantal tips aan Wiccans hoe je dit feestje zou kunnen vieren. Aangezien ik geen Wiccan ben heb ik wat ik passend vind aangepast naar mijn eigen situatie:

 • Maak een herfsttafel met pompoenen, appels en bladeren.
 • Zet een extra glas en bord neer voor overledenen.
 • Zet foto’s en herdenkingen neer van overleden geliefden.
 • Doe een meditatie waarin je de overledenen herdenkt en eert.
 • Maak vuur.
 • Maak muziek.
 • Dansen.
 • Pompoenen uitsnijden.
 • Een witte kaars branden voor overledenen.
 • Schrijf op wat het afgelopen jaar je gebracht heeft en waar je dankbaar voor bent.

 

Lees ook

 

Afbeelding Halloween pompoenen op hout: Mythja – Shutterstock

 

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

7 COMMENTS
 • nicole orriens
  7 jaar ago

  Wij vieren het eigenlijk niet, maar het leeft hier op het platteland van de Achterhoek ook niet. Anders zou ik denk ik wel meedoen.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Ik kan me voorstellen dat het regio afhankelijk is. Het leeft hier ook niet enorm geloof ik.

 • Melanie
  7 jaar ago

  Leuk om te lezen. Ik wist wel een beetje waar het vandaan kwam. Maar niet in details.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je wel! Ik had ook geen idee, vandaar mijn zoektocht. De achterliggende gedachte vind ik erg mooi!

 • Anita Willems
  7 jaar ago

  Weer een mooi stuk Gera! Uiteindelijk komen heel veel vieringen neer op de spirituele beleving van seizoenen. Ook de seizoenen in onszelf. Sinds ik dat zie, vind ik geen enkele viering meer vreemd.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je wel voor je mooie compliment(en). Ik vind dat echt heel bijzonder om te ervaren :).

   Ik vind het heel interessant om te ontdekken wat kennis voor een mens kan betekenen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.