Column | Mijn mening over de 4 opvoedstijlen - Gera Raakt
TOP
Opvoeden persoonlijk
Gezin Opvoeding

Column | Mijn mening over de 4 opvoedstijlen

De laatste weken hebben vier verschillende opvoedstijlen centraal gestaan. Benieuwd naar welke dit zijn? Je vindt ze onderaan dit artikel. Allemaal leuk en aardig hoor, dat er vier verschillende opvoedstijlen onderscheiden kunnen worden, maar ik zou ik niet zijn wanneer ik niet mijn persoonlijke mening over opvoeden met je deel. Die column volgt dus vandaag!

Autoritair opvoeden

Goed, ik begin netjes bij het begin, want mijn visie op opvoeden is de laatste jaren behoorlijk veranderd. Toen mijn oudste werd geboren was ik een jonge blom van 19 jaar. Mijn beeld van opvoeden was toen, als je het me nu vraagt, tamelijk ouderwets: een baby krijgt een eigen kamertje, ligt in een eigen bed en heeft maar te doen wat zijn ouders zeggen. Duidelijkheid en geen discussies. Rust, reinheid en regelmaat. Ik deed mijn best om dat te realiseren. 

Eenmaal zwanger van de middelste was ik er nog steeds van overtuigd dat de autoritaire opvoeding het beste zou zijn voor een kind. We gingen aan de klus en richtten een leuk kamertje in voor baby nummer twee. We waren er klaar voor!

 

De praktijk?

De middelste werd geboren en plotseling veranderde mijn hele zienswijze op opvoeden 180 graden. Hormonen? Overdag sliep hij nog wel in het wiegje, ‘s nachts sliep hij niet. Nou ja, alleen als ik hem vasthield. Tja, je kunt natuurlijk een gevecht aangaan met een baby, wij kozen ervoor om hem bij ons in bed te nemen. Op die manier kreeg iedereen zijn welverdiende rust en ook dit is, zoals alles, een (weliswaar langdurige) fase. Inmiddels slapen we met zijn vieren in het grote bed. We gaan de kleintjes straks nog missen als ze hun eigen kamer willen!

Onze temperamentvolle baby’s zijn inmiddels uitgegroeid tot ondernemende peuters. De wereld is niet zo zwart/wit, zeker opvoeden niet. Kindgericht opvoeden werkt hier het beste. Sowieso gaat mijn voorkeur uit naar de democratische opvoedstijl. Ja, de regels uitleggen kost veel meer tijd en het is een intensieve manier van opvoeden. Maar ik ben van mening dat een kind meer leert van het hoe en waarom dan domweg je eigen wil op te leggen zoals bij de autoritaire opvoedstijl het geval is. Sterker nog, autoritair opvoeden is niet aan te bevelen bij een temperamentvol exemplaar. Het levert je alleen maar onnodige strijd op…

 

Natuurlijk Ouderschap

Toen de kleintjes nog echte baby’s waren hanteerde ik echt een responsieve opvoeding. Ik leerde gaandeweg dat dit Natuurlijk Ouderschap genoemd wordt. Nu ze groter worden merk ik dat Natuurlijk Ouderschap als vanzelf overgaat naar Onvoorwaardelijk Ouderschap. Gedrag wat een kind laat zien komt ergens vandaan. Door te achterhalen wat de oorzaak is kun je er adequaat op reageren. Om een ander voorbeeld te noemen: hier krijgen ze altijd een toetje na het eten (fruit en als ik het in huis heb iets van vla of yoghurt). Ik geloof dat een kind zelf kan bepalen wanneer en hoeveel er gegeten moet worden, wie ben ik om ze te verplichten eerst een x aantal happen te laten nemen? Maar goed, ik merk al dat dit onderwerp an sich zich prima leent voor een nieuw blog!

 

Opvoeden en de maatschappij

De huidige maatschappij is naar mijn mening voor veel kinderen een regelrechte hel. De verwachtingen van veel ouders zijn hooggespannen, de prestatiedruk is enorm en ik denk dat veel kinderen te weinig tijd hebben om eens een dagje niks te doen. Daarnaast is er steeds minder ruimte om buiten te spelen en iedere dag lekker vies thuis te komen.

Kinderen moeten vanaf jonge leeftijd vaak al vechten om de aandacht van de ouders, omdat veel ouders te druk zijn met hun mobiel en het bijhouden van alle social media. Tegelijkertijd maken wij volwassenen ons massaal zorgen om onze jonge kinderen die maar druk zijn met hun schermen. Tja, van wie leren ze dat nou helemaal? En ook hier dwaal ik weer af…Ik kan hier echt uren over doorgaan.

 

Vrije School

Juist om bovenstaande punten hebben wij bewust gekozen voor de Vrije School. Wist je dat deze vorm van onderwijs inmiddels razend populair aan het worden is? Peuters bakken er zelf brood, er is veel kennis van de natuur en ook het leren gaat grotendeels spelenderwijs. En nee, ik ben geen ‘soof’ in hart en nieren, al vind ik de antroposofie wel heel interessant. Toch voel ik me enorm thuis op deze school.

Inmiddels is er in Nederland denk ik een kentering gaande. Steeds meer jonge ouders lijken te beseffen dat gelukkig zijn in het leven belangrijker is dan een goedbetaalde baan. Of wordt de kloof tussen de verschillende ouders juist steeds groter?

 

Hoe denk jij over dit onderwerp? En welke manier van opvoeden hanteer jij?

 

Meer lezen over de vier verschillende opvoedstijlen?

 

 

Afbeelding Kind met paardebloem: sindlera – Shutterstock

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.