Verschillende opvoedstijlen | Democratisch opvoeden - Gera Raakt
TOP
Democratisch opvoeden
Gezin Opvoeding

Verschillende opvoedstijlen | Democratisch opvoeden

Grofweg zijn er vier verschillende opvoedstijlen. Eerder behandelde ik al de autoritaire en permissieve opvoedstijl. Nu is het de beurt aan het democratisch opvoeden. Welke voor- en nadelen zitten er aan deze manier van opvoeden?

 

Wat is democratisch opvoeden?

De democratische opvoeding wordt ook wel een autoritatieve opvoeding genoemd. Deze liefdevolle manier van opvoeden vergt veel inspanning van de ouders. Ondanks het feit dat de ouders de regels opstellen en handhaven, hebben ze intussen wel veel oog voor de wensen, behoeftes en ontwikkeling van hun kind. Dat betekent in de praktijk dat de opgestelde regels onderbouwd worden met argumenten. In sommige gevallen krijgt het kind ook de nodige inspraak. Uiteraard aangepast aan wat het kind aankan.

 

Voordelen van democratisch opvoeden

Het democratisch opvoeden draait vooral om respect. Omdat het kind gerespecteerd wordt groeit zijn zelfstandigheid en zijn zelfvertrouwen. Hierdoor is hij beter bestand tegen een potentiële negatieve invloed van vriendjes. Een kind wat democratisch wordt opgevoed is vaak opgewekter, heeft vaak minder gedragsproblemen en presteert beter op school.

 

Nadelen van democratisch opvoeden

Zoals ik al bij de uitleg over het democratisch opvoeden aangaf: deze manier van opvoeden vraagt in vergelijking met de overige opvoedstijlen de meeste inspanning van de ouders. Een kind zal niet zomaar iets van zijn ouders aannemen, maar argumenten willen horen over het hoe en waarom. Dat kost de nodige tijd en vergt het nodige geduld van de opvoeder. Een mogelijk gevaar van democratisch opvoeden is dat gestelde grenzen door al het beargumenteren niet gehandhaafd worden. Hierdoor kan het kind te vrij en te mondig worden.

 

Opvoeden in de praktijk

In de praktijk zul je de verschillende opvoedstijlen door elkaar gebruiken. Vraag je je af welke opvoedstijl het beste is? Japanse wetenschappers hebben hiervoor onderzoek gedaan onder 5000 mannen en vrouwen. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat een steunende opvoeding de gelukkigste kinderen oplevert. Een strenge opvoeding staat op de tweede plaats.

 

Interessant artikel? Lees dan ook:

 

Democratisch opvoeden

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.