Verschillende opvoedstijlen | Permissief opvoeden - Gera Raakt
TOP
Permissief opvoeden
Gezin Opvoeding

Verschillende opvoedstijlen | Permissief opvoeden

Grofweg zijn er vier opvoedstijlen te onderscheiden. De vorige keer vertelde ik al over de autoritaire opvoeding. Vandaag is het de beurt aan de permissieve opvoedstijl. Wat zijn de voordelen van deze toegeeflijke opvoedstijl? En zijn er ook nadelen aan deze manier van opvoeden?

 

Wat is permissief opvoeden?

De permissieve opvoedstijl wordt ook wel de toegeeflijke opvoedstijl genoemd. Het is een liefdevolle manier van opvoeden waarbij het kind centraal staat. Er is veel aandacht voor de behoeften en wensen van het kind. Het kind krijgt eigenlijk bijna altijd zijn zin, omdat er weinig grenzen, verboden en/of geboden zijn.

 

Voordelen van permissief opvoeden

Bij de permissieve opvoeding zijn ouder en kind nagenoeg gelijkwaardig. Omdat het kind de regie in handen heeft en (bijna) alles mag, ontstaan er zelden conflicten.

 

Nadelen van permissief opvoeden

Permissief opvoeden heeft ook nadelen. Juist omdat het kind al bijna alles mag leert het geen grenzen kennen. Het hoeft ook geen grenzen op te zoeken, die zijn er nauwelijks. Maar doordat er nauwelijks grenzen zijn leert een kind geen rekening te houden met anderen.

Door het gebrek aan grenzen leert het kind ook niet om te gaan met emoties als teleurstelling en boosheid. Zodoende kan het zijn dat hij moeite heeft om zichzelf te beheersen. Deze manier van opvoeden kan ertoe leiden dat een kind verdrietig, angstig en zelfs agressief wordt. Eenmaal in de puberteit kunnen ouders de invloed op hun kind helemaal verliezen.

 

Opvoeden in de praktijk

Dat er onderscheid gemaakt wordt tussen vier verschillende opvoedstijlen betekent natuurlijk niet dat de praktijk zo zwart-wit is. Er zijn weinig ouders die strikt één manier van opvoeden hanteren. En dat is natuurlijk hartstikke goed. Jij weet vaak zelf het beste wat wel of niet werkt voor je kind. Natuurlijk heb ik als moeder van drie ook een persoonlijke mening over de verschillende opvoedstijlen. Die zal ik later met je delen.

 

Interessant artikel? Lees dan ook:

 

Permissief opvoeden

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

2 COMMENTS
 • Rachel
  6 jaar ago

  Ik denk dat het permissief opvoeden redelijk in mijn straatje past. Ik vergelijk het opvoeden vaak met mijn werk, waar ik mensen met een verstandelijke beperking begeleid. Daar mag ook niet zomaar ‘nee’ worden verkocht, maar moeten we de cliënt worden overtuigd dat het geen goede keuze is. Dit probeer ik ook bij mijn kinderen toe te passen, waardoor ik ze op gelijke waarde zet. Helaas is dat een idealistisch beeld en roep ik de hele dag door NEE! oeps, verval ik toch zomaar in het autoritaire opvoeden….

  • Gera
   6 jaar ago
   AUTHOR

   Hahaha, ja zo dun is de scheidslijn!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.