Verschillende opvoedstijlen | Verwaarlozend opvoeden - Gera Raakt
TOP
Verwaarlozend opvoeden
Gezin Opvoeding

Verschillende opvoedstijlen | Verwaarlozend opvoeden

In de praktijk zijn er vier verschillende opvoedstijlen te onderscheiden. Eerder behandelde ik al de autoritaire, democratische en toegeeflijke opvoedstijl. Vandaag staat verwaarlozend opvoeden centraal. Hoe herken je deze manier van opvoeden? En wat zijn de voor- en nadelen?

 

Wat is verwaarlozend opvoeden?

Het klinkt een beetje vreemd, de verwaarlozende opvoedstijl. In dit geval wordt het kind aan zijn of haar lot overgelaten. De ouders stellen geen grenzen, bieden geen steun en/of veiligheid. Er is al helemaal geen sprake van geborgenheid en ouders zijn verre van betrokken bij hun kind. Het kind is in deze situatie genoodzaakt het allemaal zelf maar uit te zoeken.

 

Voordelen van verwaarlozend opvoeden?

Een voordeel van de verwaarlozende opvoedstijl? Als ouder heb je veel tijd over voor jezelf. Het kind moet zichzelf immers maar zien te redden. De verwaarlozende opvoedstijl vraagt dan ook van de vier verschillende opvoedstijlen het minst van de ouder.  

 

Nadelen van verwaarlozend opvoeden?

Verstandige keuzes maken en eerlijkheid is iets wat je als kind moet leren. Een mag duidelijk zijn dat een kind wat verwaarlozend wordt opgevoed dit niet leert. Daardoor heeft het kind vaak een gebrek aan eigenwaarde, voelt zich eenzaam en niet geliefd. Misschien kun je je wel voorstellen dat de kans dan ook groot is dat het kind verkeerde keuzes maakt zoals op het gebied van vriendschap. Het kind groeit in dit geval vaak op door schade en schande.  

 

Opvoeden in de praktijk

Hoewel ik mijn eigen mening tot nu toe bij de verschillende opvoedstijlen voor me heb gehouden, hoop ik toch van harte dat je niet de verwaarlozende opvoedstijl hanteert. Van alle vier de opvoedstijlen is de verwaarlozende opvoedstijl namelijk de meest onwenselijke situatie. Neemt niet weg dat het nooit te laat is om te veranderen!

Opvoeden in de praktijk leert dat balans, een mooie mix van de vier verschillende opvoedstijlen, de beste manier van opvoeden is. Alles in het leven draait immers om actie en reactie. Neem jij als ouder je kind serieus, dan doet je kind dat ook bij jou. Een mooie vergelijking: als jouw partner niet vriendelijk is, dan ga jij je toch ook vervelend gedragen?

 

Interessant artikel? Lees dan ook:

 

Verwaarlozend opvoeden

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

2 COMMENTS
  • Kreanimo
    2 jaar ago

    Brrrr.
    Ieder zijn keuze, maar dit zou ik dus nooit kunnen…

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *