Vervelen | Heeft jouw kind daar nog genoeg tijd voor? - Gera Raakt
TOP
Vervelen
Gezin Opvoeding

Vervelen | Heeft jouw kind daar nog genoeg tijd voor?

Veel kinderen zijn tegenwoordig druk, drukker, drukst. Er wordt vaak al op jonge leeftijd ontzettend veel van ze verwacht. Ze moeten naar school, sport, BSO, kinderopvang en andere leuke hobby’s. Voor vervelen is meestal geen tijd meer. En dat is eigenlijk erg jammer. Het heeft namelijk een functie!

 

Oorzaak verveling

Verveling kan verschillende oorzaken hebben. Vlak voor je kind ziek wordt is hij of zij vaak hangerig. Maar ook gewone vermoeidheid kan leiden tot verveling. Heeft je kind net een hele drukke periode achter de rug? Dan zou het kunnen zijn dat het vervelen een manier is om het te veel aan prikkels te verwerken. In de meeste gevallen is er echter geen aanwijsbare oorzaak te vinden voor de verveling.

 

De voordelen

Vervelen heeft, hoe gek het misschien ook klinkt, ook een aantal voordelen:

 • Het dwingt je kind om zelf iets te bedenken. Het krijgt op deze manier de kans zich te ontplooien.
 • Je kind leert door het vervelen zijn eigen probleem op te lossen.
 • Door te vervelen leren kinderen zichzelf een poosje bezig te houden.
 • Vervelen stimuleert de fantasie en brengt de creativiteit op gang.
 • Als je je eigen werkzaamheden blijft voortzetten terwijl je kind zich verveelt, wil je kind je soms spontaan helpen.
 • Je kind kan de wereld op zijn gemak ontdekken. Denk aan het bestuderen van een passerend insect of bellen blazen door een rietje.
 • Je zoon of dochter kan de tijd nemen om eens lekker tot rust te komen. Te ontsnappen aan de waan van de dag.

 

Accepteer vervelen

Wanneer je kind zich verveelt ben je als ouder al snel geneigd met allerlei oplossingen aan te komen draven. Wanneer je dan steeds als antwoord “daar heb ik geen zin in” krijgt, kun je het vervelen beter loslaten en accepteren. Je doet er als ouder wel verstandig aan om goede afspraken te maken met je kind. Zo mag je kind bijvoorbeeld anderen niet gaan lopen vervelen. De gemakkelijkste oplossing -vind ik vaak- de televisie of de computer. Volgens de experts is een beeldscherm echter een slechte oplossing. Het kind wordt op dat moment namelijk bezig gehouden en hoeft zelf niks meer te verzinnen…Toch goed om in het achterhoofd te houden!Soms is het ook gewoon heerlijk dat je kind even tijd heeft om niks te doen. Om even heerlijk te vervelen en te lanterfanten, na alle drukte van de dag. Heerlijk toch? Daar zijn ze uiteindelijk kind voor!

Bronnen: opvoedadvies en J/M ouders

 

Vervelen

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

2 COMMENTS
 • Vlijtig Liesje
  7 jaar ago

  Niet zo vaak, maar soms wel. En dat vind ik dan helemaal prima. Niets mis met vervelen. Daar komen vaak de mooiste ideeën uit voort.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Zeker! Acceptatie werkt vaak het beste.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.