Natuurlijk Ouderschap; Onze ervaring met Attachment Parenting in dit blog
TOP
Natuurlijk Ouderschap; Attachment Parenting; Onze ervaring in dit blog
Gezin Opvoeding

Natuurlijk Ouderschap | Onze manier van opvoeden

Pas toen in 2015 ons tweede kind werd geboren maakte ik kennis met de opvoedstroming Natuurlijk Ouderschap. En ik vind de principes fantastisch! Daarom vertel ik in dit blog meer over deze manier van opvoeden, hoe wij het toepassen en wat er, volgens mij, de voordelen van zijn.

Natuurlijk Ouderschap

Natuurlijk Ouderschap staat ook wel bekend als Attachment Parenting (AP). William Sears, Amerikaans kinderarts, is grondlegger van deze stroming. Het heeft drie doelen: ken je kind, help je kind zich goed te voelen en geniet van het ouderschap. Kortom, een goede hechting en inspelen op de behoeften staat centraal. 

 

Handvatten

Om deze doelen te kunnen bereiken hebben ze een aantal handvatten geformuleerd:

 

Contact na de geboorte 

Blijf na de geboorte in contact met je baby, het zogenaamde gouden uur. Het liefst wordt hierbij ook huid-op-huid contact toegepast met de moeder. Is dit niet mogelijk? Dan met de vader. Als na de geboorte het contact om medische redenen moet worden verbroken, probeer dit dan zo snel mogelijk te herstellen zodra dat kan.

Bij twee van de vier kinderen heb ik het gouden uur helaas om medische redenen moeten missen. Vooral na de geboorte van onze jongste dochter heb ik geknokt om ons contact zo snel mogelijk te herstellen. Wil je hier meer over lezen? Lees dan: Het bevallingsverhaal en het verslag over mijn Kraamweek die ik in het ziekenhuis doorbracht.

 

Reageer op signalen

Hoewel een pasgeboren baby nog niet kan praten geeft het wel een hoop signalen af. Als laatste redmiddel, wanneer je al veel signalen gemist hebt, gaat je kindje pas huilen. Probeer door vaak met aandacht naar je kindje te kijken de signalen vroegtijdig te herkennen. Moet je baby huilen? Laat het dan niet alleen. Ook al kun je het verdriet soms niet wegnemen, wees er dan gewoon.

Bij mijn oudste dacht ik dat het laten huilen van baby’s doodnormaal was. Iedereen deed dat toch? Tegenwoordig weet ik gelukkig beter, er is geen haar op mijn hoofd die nog overweegt om een baby alleen te laten huilen… Er is hier thuis ook zeker ruimte voor verdriet. Waarom ook niet? Het leven is toch niet alleen maar leuk?

 

Borstvoeding

Het geven van borstvoeding is zoveel meer dan alleen maar zorgen voor een vol maagje. Daarom adviseert Natuurlijk Ouderschap om zo lang mogelijk borstvoeding te geven. Borstvoeding is een ideaal troostmiddel en je kunt er nooit teveel van geven. Lukt het geven van borstvoeding niet? Ook kunstvoeding kun je op verzoek geven! Geef bij voorkeur de fles zoveel mogelijk zelf.

Mijn oudste zoon heeft maar een paar maanden borstvoeding gehad, nummer twee kreeg het zo’n beetje negen maanden, nummer drie maar liefst twee jaar en negen maanden en nummer vier is nu bijna een jaar en voorlopig nog niet van plan om te stoppen. Voor het gemak slapen we ook samen, ik kan het iedereen aanraden.

 

Nabijheid door dragen

Je draagt je baby negen maanden in je buik bij je. Eenmaal geboren heeft je baby nog altijd het liefste lichamelijk contact. Het wil nog altijd graag bij je zijn. Dragen is daarom extra prettig. Door te dragen heb je je kindje zoveel mogelijk bij je en toch je handen vrij om andere dingen te kunnen doen.

Toen ik voor het eerst moeder werd heb ik de baby regelmatig in een draagzak gedragen, voor nummer twee kocht ik uiteindelijk een draagdoek. Dat beviel veel beter! Nummer drie heb ik daar ook nog regelmatig mee gedragen. Nummer vier daarentegen is een heel ander verhaal, die heb ik nu al het meest van allemaal gedragen! Met een peuter en kleuter is het fijn om je handen vrij te hebben. En zie je de uitgelichte afbeelding? Zo zit ik ook regelmatig!

 

Nabijheid in de nacht 

Ook als je slaapt kun je instinctief op je baby reageren. Slaap daarom zo dicht mogelijk bij elkaar door middel van bedsharing, een cosleeper of rooming-in. Samen slapen is ook enorm handig bij het geven van borstvoeding en zorgt er vaak voor dat een baby langer borstvoeding krijgt.

Niks zo veranderlijk als de mens. Bij mijn oudste was ik ervan overtuigd dat baby’s in hun eigen bed hoorden te slapen. Toen nummer twee werd geboren werd het een compleet ander verhaal. Wat we ook probeerden, alleen slapen ging hij écht niet doen! En iedereen zou het weten… Ik struinde het internet af naar tips en trucs, maar er was geen magische oplossing zodat hij ging slapen. Wel leerde ik over het belang van clusteren en zat al snel avonden met hem op de bank, die info vind je hier. Nog altijd slapen we met zijn allen samen trouwens, inmiddels vijf op een rij. Slaap jij graag alleen?

 

Empathie 

Vertoont je kind ongewenst gedrag? Probeer dan om op een positieve manier in te grijpen, zonder agressie. Onthoud daarbij dat het meeste gedrag wat een kind laat zien passend is bij de leeftijd en daardoor te begrijpen. Door vanuit dit begrip sturing te geven en grenzen te stellen draag je empathie over op je kind.

Oké, ik geef het gelijk toe. Met een stel temperamentvolle kinderen reageer ik (temperamentvolle mama) soms iets minder rustig als ik zou willen. Empathisch ben ik daarentegen wél altijd en dat lijkt zijn vruchten al aardig af te werpen. Het lezen van het boek Temperamentvolle kinderen heeft me daarbij trouwens erg goed geholpen.

 

Vermijd scheiding 

Probeer langdurig of veelvoorkomende scheiding tussen ouder(s) en kind zoveel mogelijk te voorkomen. Dit zorgt namelijk niet, zoals vaak gezegd wordt, voor eenkennigheid, maar juist voor een stabiele basis en een zelfstandig kind. Is dit niet mogelijk? Zorg dan voor een vervanger die een band heeft met het kind.

Tja, als thuiswerkende moeder komt de zorg voor de kinderen grotendeels op mij neer. Is er een keer iets waardoor ik even weg moet? Dan zorgt papa vaak voor de kids. Indien het echt niet anders kan dan passen opa of oma even op.

 

Gezin in balans 

Onthoud: het creëren van een stabiele omgeving is belangrijk voor de ontwikkeling van alle gezinsleden. 

 

Temperamentvolle kinderen

Ondanks dat wij temperamentvolle kinderen hebben past Natuurlijk Ouderschap ontzettend goed bij ons. Misschien is het juist wel andersom. Juist doordat we zoveel mogelijk proberen om empathisch en onvoorwaardelijk te reageren, we rekening houden met hun wensen en behoeften, hoeven onze kinderen zich niet vaak temperamentvol tegen ons te verzetten. Dat we rekening houden met de wensen en behoeften van onze kinderen betekent uiteraard niet dat we ze in alles hun zin geven! Het enige wat ik hiermee wil zeggen is dat iedereen gehoord wil worden, ook kinderen.

Wat dat betreft kan ik deze manier van opvoeden, welke naam je er ook aan wil hangen, van harte aanbevelen! 

Volg jij een bepaalde opvoedmethode?

 

Wil je meer lezen over Natuurlijk Ouderschap en het toepassen ervan in de moderne maatschappij? Bezoek dan vooral even deze website.

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123RF.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

2 COMMENTS
 • Topkids
  4 jaar ago

  Ik lees steeds meer over deze manier van opvoeden. Bedankt voor de uitleg hierover!

  Groet,
  Anne

  • Gera
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Graag gedaan Anne!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.