Babygebaren kan helpen bij frustratie baby en kind; Tips om te starten
TOP
Babygebaren; Tips voor het communiceren en praten met je gefrustreerde baby en kind
Gezin Opvoeding

Babygebaren | Tips om te communiceren met je baby

Door de redactie. Het gebruiken van babygebaren is een hele leuke manier om de communicatie met je baby te ondersteunen. Omdat je kindje waarschijnlijk eerder terug kan gebaren dan dat hij of zij kan praten, kunnen jullie eerder met elkaar communiceren. Omdat jullie elkaar beter begrijpen en je baby zelf ook een manier heeft om iets duidelijk te maken,  kan het ook veel frustratie bij je baby of dreumes weg nemen. In dit blog zal ik je vertellen hoe het werkt.

Hoe werkt babygebaren?

Door gebaren te gebruiken bij de dingen die je doet en zegt, leert jouw baby de gebaren al snel te herkennen. Doe dit niet alleen bij de dagelijkse verzorging zoals eten, drinken en verschonen, maar ook bij dingen uit de omgeving waar jouw baby interesse in krijgt zoals een huisdier. Met het steeds herhalen van de gebaren geef je jouw kindje de mogelijkheid om deze gebaren op den duur ook zelf na te doen. Zo kan hij of zij al dingen aan jou duidelijk te maken voordat het woord zelf uitgesproken kan worden.

Je hoeft niet bang te zijn dat je kindje door het gebruik van gebaren minder snel of minder goed leert praten. Onderzoeken tonen aan dat het eerder omgekeerd is. Kinderen die ook met gebaren communiceren leggen sneller de link met de woorden die daar bij horen. Zelfs voor tweetalige kindjes kan het helpen omdat de gebarentaal dan universeel wordt gebruikt door beide ouders. 

 

Is babygebaren veel werk?

Net als met bijna alles wat baby’s nog moeten leren, doen ze ook het leren van gebaren vooral door herhaling. Het vergt dus zeker wel inzet en doorzettingsvermogen van jou. Het is belangrijk om de door jou gekozen gebaren consequent te blijven maken. Door een gebaar vaak te zien gaat je baby deze associëren met het woord dat hij hoort en de situatie die er bij hoort. In het begin vond ik het lastig om er aan te denken en om de verschillende gebaren te onthouden. Gelukkig zijn er leuke boeken over babygebaren en zijn er ook op YouTube heel veel leuke instructies te vinden voor de verschillende gebaren. Daar vind je ook kinderliedjes met gebaren, dubbel leuk om samen te oefenen!

 

Wanneer begin ik met babygebaren?

Je kan natuurlijk al vanaf de geboorte gebaren maken bij dingen die je doet of vertelt tegen je baby. Het duurt dan alleen best een tijdje voordat je een gebaar terug kan verwachten. Meestal wordt er aangeraden om vanaf ongeveer 6 maanden te beginnen met babygebaren. Dit is de leeftijd waarop een groot deel van de baby’s meer interesse krijgt in communicatie en ook vaardigheden leert die nodig zijn om later terug te kunnen gebaren. Ook de motoriek wordt nu al beter. Sommige baby’s leren rond deze leeftijd bijvoorbeeld te zwaaien, wat eigenlijk ook gewoon een gebaar is natuurlijk! Is je kind nu al een stuk ouder en denk je dat je misschien te laat bent? Ook bij baby’s van bijvoorbeeld 1 jaar of ouder kan je nog beginnen met baby gebaren, ze leren ze dan zelfs sneller kennen.

 

Wanneer gaat mijn baby zelf gebaren maken?

In theorie kan je vanaf een maand of 9 de eerste gebaren terug verwachten, maar dat is per baby natuurlijk heel verschillend. Mijn dochter kon met ruim 5 maanden al enthousiast zwaaien, maar het duurde tot ze ruim 10 maanden was voordat ze echt duidelijk een paar gebaren terug kon maken. De motoriek voor de handjes moet er zijn, net als een stukje interesse, anders lukt het nog niet. Dus heb geduld. Het kan ook langer duren voordat je kindje zelf gebaren gaat maken, maar dat betekent niet dat ze tot die tijd geen toegevoegde waarde hebben. Is je baby al wat ouder en stap je net in met het maken van gebaren? Dan kan je al na een aantal weken wat gebaren terug verwachten. Het leren maken van gebaren gaat veel sneller bij een oudere baby of dreumes.

 

Hoe begin ik met babygebaren?

Begin niet met teveel gebaren tegelijk. Ten eerste is het best veel werk voor jezelf om ze allemaal in één keer te onthouden. Ten tweede is het voor je baby overzichtelijker als er met een beperkt aantal wordt gestart. Het is dan makkelijker om de betekenis snel onder de knie te krijgen. Gaan de bestaande gebaren goed, dan kan je er steeds een paar toevoegen zodat je baby ook nieuwe gebaren blijft leren. 

Begin bij voorkeur met een paar praktische gebaren die jullie helpen bij de dagelijkse dingen als eten, drinken en aankleden of in bad. En gebruik ook altijd een paar gebaren die je baby kan gebruiken voor iets waar hij enthousiast van wordt (eendjes, huisdier, vogels, bomen, de auto enzovoort). Een totaal van 5 tot 10 gebaren is echt genoeg. 

Enthousiasme over de betekenis van het gebaar kan echt meehelpen. Zo kan mijn dochter al maanden het gebaar voor ‘cavia’ maar vindt ze het gebaar voor ‘mama’ niet zo heel interessant; ik reageer (als enige verzorger) toch wel als zij iets nodig heeft. Gelukkig ben ik zelf ook gek op onze cavia’s.

Oefen je je suf, maar zonder resultaat? Probeer dan eens om 1 gebaar te kiezen en zet dit gebaar vervolgens een hele dag lang in de spotlight. Blijf het gebaar heel enthousiast voordoen en moedig je baby aan om het na te doen. Prijs je baby enthousiast wanneer het een poging doet om het gebaar na te doen. Net als bij woordjes zeggen, kan dit eerst ook een deel van het gebaar zijn of een eigen variant daarop. Ook prima natuurlijk. Zelf blijf je het gebaar voordoen zoals het hoort, dan volgt er waarschijnlijk vanzelf verbetering.

 

Vergeet de oppas niet!

Zeker als je kindje eenmaal dingen duidelijk kan maken door middel van babygebaren, is het natuurlijk erg frustrerend als de oppas deze gebaren niet kent en er dus niet op kan reageren. Kan je kindje door middel van gebaren bijvoorbeeld om eten of drinken vragen, laat de oppas dan in elk geval weten wat deze gebaren betekenen. Hopelijk vindt hij of zij het leuk om zich hier ook een beetje in te verdiepen. De meeste mensen vinden het erg schattig als een kleine baby of dreumes al gebaren kan maken. 

Dus, nu je weet wat je kan verwachten en hoe je moet beginnen hoef ik je alleen nog maar heel veel plezier te wensen. Het is zo leuk, een baby die helemaal straalt van trots omdat hij begrepen wordt!

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123RF.com

Dit blog bevat affiliatelinks

«

»

2 COMMENTS
 • irene
  7 maanden ago

  Je blogartikel over babygebaren drukt bij mij op een knop. Mij viel op dat mijn kleinzoon motorisch heel erg snel was. Met zwaaien en wijzen was hij er heel vlug bij. Alleen praten deed hij aanvankelijk niet. Ik begon me al af te vragen of er iets mis was. Totdat ik op een gegeven moment zag, dat wanneer hij iets wilde, er gewoon naar wees en zijn oudere zusje gaf het hem dan. Hij vond praten gewoon niet nodig. Inmiddels praat hij de oren van je hoofd.

  • Gera
   6 maanden ago

   Grappig hè, hoe dat werkt. En door dan iedere keer gebruik te maken van dezelfde gebaren ga je elkaar uiteindelijk prima verstaan. Fijn ook dat hij je nu de oren van het hoofd praat. Als ze eenmaal de smaak te pakken hebben 😉

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *