Babyspeelgoed | Tips om veilig speelgoed te kiezen - Gera Raakt
TOP
Babyspeelgoed kopen
Shoppen

Babyspeelgoed | Tips om veilig speelgoed te kiezen

Twijfel je tussen dat leuke rammelaartje of die schattige knuffel? Niet al het speelgoed is even veilig of geschikt. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind ongestoord en veilig kan spelen zonder je druk te hoeven maken over het speelgoed. Babyspeelgoed kopen kan erg lastig zijn, daarom geef ik in dit blog een aantal tips waar je op moet letten bij de aankoop van babyspeelgoed. 

CE-markering

Als het speeltje een CE-markering heeft, dan voldoet het aan de Europese regelgeving. Het is echter nog maar de vraag of het dan ook echt veilig is. Er is namelijk weinig controle op producten met de CE-markering. Keurmerken waarbij wel uitgebreide controles plaatsvinden zijn de Britse Standaard BS, het Duitse GS of het Amerikaanse ASTM.

 

Lees ook: Prenatale testen | Welke testen kun je laten doen?

Test het speelgoed

 • Kijk of het speelgoed een sterke geur heeft. Onveilig speelgoed verraadt zichzelf door een sterke of onaangename geur. Ga voor speelgoed dat geurloos is of een milde geur bevat.

 

 • Let ook goed op of er scherpe randjes of puntjes aan het speelgoed zitten. Je wil natuurlijk niet dat je kind zich per ongeluk bezeert tijdens het spelen.

 

 • Check ten slotte of alle onderdelen stevig vastzitten. Als er iets losgaat kunnen namelijk wél die scherpe randjes ontstaan en dat wil je natuurlijk voorkomen.

 

Leeftijdsadvies

Het leeftijdsadvies geeft aan wat wel en niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar. Speelgoed is onveilig voor baby’s als het veel kleine onderdelen bevat. Kinderen onder drie jaar hebben de neiging veel in hun mond te stoppen waarbij het risico bestaat dat ze erin zouden kunnen stikken. Let hierbij ook op batterijen! In speelgoed zitten die vaak goed afgesloten, maar kinderen kunnen ze ook uit de afstandsbediening halen…

Daarnaast kan het zijn dat een spel te lastig is voor een kind en om die reden nog niet passend is. Dus ook al bevat speelgoed geen kleine onderdelen, het kan dan alsnog ongeschikt zijn. Als kinderen tegelijkertijd aan het spelen zijn, geef ze dan bijvoorbeeld allebei een eigen hoekje. Zo verklein je de kans dat de jongste met het speelgoed van oudere kinderen gaat spelen.

 

Lees ook: Column | Moet jouw kind meehelpen in het huishouden?

 

Houten speelgoed

Over het algemeen is houten speelgoed erg veilig. Soms kunnen ze schadelijke stoffen bevatten. Deze stoffen zitten dan met name in de lak, maar ook triplex en spaanplaat kunnen schadelijke bindmiddelen bevatten. Bij Hape worden alleen natuurlijke materialen gebruikt. De verf is op waterbasis en voldoet daarbij ook aan strikte kwaliteit- en veiligheidsstandaarden.

 

Leeftijd van het kind

Wat een kind leuk vindt en interesseert is sterk afhankelijk van de leeftijd. In hun eerste twee levensjaren leren baby’s ontzettend veel. Kinderen spelen niet om te leren, maar leren juist door te spelen. Spelen helpt je baby bij de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie en stimuleert de motoriek. Na ongeveer drie maanden grijpt je baby naar speelgoed. Geschikt speelgoed is dan bijvoorbeeld een baby gym of speelpop.

Na ongeveer een jaar zal je kindje zijn of haar eerste stapjes zetten. Met een trekdier leert je kindje het dierenrijk ontdekken.

 

Afbeelding Spelende kinderen: FamVeld – Shutterstock

 

 

 

Babyspeelgoed kopen

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

2 COMMENTS
 • Marieke
  2 jaar ago

  Bij ons was het bij dorienne heel duidelijk: als baby keek ze graag naar de beestjesmobile boven de box en vanaf daar werden het kraak/zachte boekjes daarna de echte boeken en dat is nog steeds :). Hessel had als baby genoeg aan zijn zus die boven hem hing te giebelen, daarna een vrachtwagen met autootjes erop en duplo. Nu nog steeds zijn auto’s toch wel de favoriet.

  • Gera
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Leuk om te lezen. En Hessel heeft gelijk, er gaat niks boven menselijke aandacht!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *