Gezelschapsspellen voor peuters en kleuters - Gera Raakt
TOP
Leuke gezelschapsspelletjes voor peuters en kleuters; Gezelschapsspellen
Lifestyle Shoppen

Gezelschapsspellen voor peuters en kleuters

Het spelen van gezelschapsspelletjes is goed voor de ontwikkeling van kinderen. In elke leeftijdscategorie is wel een gezelschapsspel te vinden, maar welke gezelschapsspellen voor peuters en kleuters zijn leuk om in huis te hebben? Lidy ging op onderzoek uit.

We zijn de komende tijd nog veel samen met ons gezin. Gezelschapsspelletjes zijn een fijne tijdsbesteding voor kinderen en ook voor ons ouders. Vroeger speelden wij thuis vaak gezelschapsspelletjes. We hadden een kast vol met spellen en puzzels om te doen. Spellen voor het hele gezin of om met twee of drie te spelen. Heerlijk vond ik dat. 

Nu, met zelf 3 kinderen in huis, ben ik ook begonnen een kast te vullen met mooie gezelschapsspellen. De verzameling groeit gestaag: spellen die ik van vroeger nog had, spellen die de kinderen met verjaardagen of Sinterklaas hebben gekregen. Af en toe stuit ik op een mooi spel in een tweedehandswinkel. Zo is er inmiddels al een leuke verzameling ontstaan en spelen we ook steeds vaker een spelletje met de oudste 2 kinderen, een kleuter en een peuter. Maar welke gezelschapsspellen voor peuters en kleuters zijn een must have? In deze blog probeer ik er een paar uit te lichten.

 

Domino

Domino; Gezelschapsspel

Domino heb je in veel verschillende varianten. Natuurlijk traditioneel met één tot zes stippen. Maar juist voor peuters en kleuters zijn er hele leuke varianten met plaatjes van hun favoriete figuren. Hier stonden op een zeker moment wel 5 verschillende dominospellen in de kast. 

Hoe het spel oorspronkelijk gaat weet ik eigenlijk niet eens. Maar het is heel makkelijk om hiermee te zoeken op het niveau van jouw peuter. Bijvoorbeeld door samen alle stukken aan elkaar te puzzelen, of om en om proberen iets aan te leggen,  of misschien wel de regels te lezen en die te volgen. 

Meer informatie.

 

Kwartet

Gezelschapsspel nijntje reuzenkwartet voor peuters

Kwartetten is een leuk spel voor peuters en kleuters. Kies voor een kwartetspel waar met plaatjes te zien is wat er op elk kaartje van het kwartet moet staan (bijvoorbeeld Ravensburger Dick Bruna Reuzenkwartet). Zo kunnen ze omschrijven welke kaart ze graag willen. Op die manier kunnen peuters dit spel al spelen, zonder dat ze direct het juiste woord of naam weten van wat er op de kaart staat. Die ze dan vervolgens wel leren, door het spel wat vaker te spelen. Ook kwartet is verkrijgbaar in verschillende personages.

Meer informatie

 

Memory

Gezelschapsspel memory; Djeco memorie jungle

Dit was als kind echt een van mijn favorieten en ook mijn kinderen vinden het erg leuk om te spelen. Wij hebben dit spel van Djeco met schitterende dierenafbeeldingen.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk paren van dezelfde plaatjes te verzamelen. Dit doe je door om beurten twee kaartjes omdraaien en zo 2 dezelfde bij elkaar zoeken. Hier speelden we het in het begin met de plaatjes naar boven om het zoeken naar 2 dezelfde te leren. Steeds maakten we het een stapje moeilijker en nu spelen we het gewoon zoals het bedacht is. Om de een of andere reden zijn kinderen hier al snel goed in.

Meer informatie.

 

Boomgaardspel

Gezelschapsspel voor peuters eerste boomgaard Haba

Eerste Boomgaard van Haba is een spel dat nog ontbreekt in onze collectie,  maar die wel grote favoriet was bij onze kleuter toen hij nog peuter was. Het mooie van dit spel is dat je het samen speelt. Dus je wint samen of je verliest samen. Ook zijn de regels makkelijk te begrijpen en ziet het er bovendien mooi uit, met houten fruit en een zwarte raaf. 

Meer informatie.

 

Carcassonne junior

Gezelschapsspel voor peuters en kleuters Carcassonne junior

Eigenlijk is dit spel vanaf de kleuterleeftijd, maar met een beetje hulp kan je oudere peuter dit gezelschapsspel ook mee spelen. De regels zijn eenvoudig.

Het spel leert je kind al een beetje vooruitdenken, tactiek gebruiken. Het spel zit zo in elkaar dat het eigenlijk altijd redelijk gelijk opgaat. Ook voor jou als ouder is het hierdoor leuk om te spelen. Bovendien duurt één spelletje niet al te lang. 

Meer informatie.

 

Sjoelen

Gezelsschapsspel Sjoelen

Dit is echt een jeugdsentiment gezelschapsspel en nog steeds leuk, voor alle leeftijden! Sjoelen is een lekker actief spel. Even lekker schuiven met schijven! Het spel is eenvoudig, je moet schijven over de sjoelbak laten schuiven en ze in de vakken achterin terecht laten komen. Hoe meer schijven er in zitten,  hoe meer punten. Je hebt ook speciale kindersjoelbakken, deze zijn een maatje kleiner. Wie weet heeft opa of oma nog wel een sjoelbak staan die je kan gebruiken. 

Meer informatie.

 

Mikado

Mikado; Gezelschapsspel voor peuters

Mikado kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Het behendigheidsspel waarbij je stokjes op moeten pakken zonder de andere stokken te laten bewegen. Dit spel kan je ook met peuters al goed spelen. Lekker oefenen met concentreren en fijne motoriek. Kies eventueel voor een variant met wat grotere stokken, dat kunnen die kleine vingertjes net wat makkelijker pakken.

Dit spel ligt bij ons thuis overigens als enige niet in de kast met spellen. Met twee heerlijke jongens, worden de stokken ook regelmatig ingezet als zwaarden. Deze dubbelfunctie is er een waar ik meestal niet op zit te wachten, dus liggen ze vaak bovenop de kast.

Meer informatie.

 

Stapel- of balanceerspellen

Dier op dier is een stapelspel van Haba voor peuters en kleuters

Stapel of balanceerspellen zijn ook erg leuk om met peuters te spelen. Zoals de naam al zegt is het doel van het spel stapelen en balanceren. Er zijn veel varianten van dit spel, die vaak op ongeveer gelijke wijze gespeeld worden. Bijvoorbeeld Dier op dier van Haba. 

Er is een grote krokodil en de dobbelsteen bepaald wat er op deze krokodil gelegd moet worden. Om beurten probeer je steeds meer op de wiebelige krokodil te stapelen. Maar pas op! Straks valt alles om! Wat natuurlijk voor grote lol zorgt bij je kind. 

Meer informatie.

 

Twister

Gezelschapsspel Twister voor peuters, kleuters, kinderen en volwassenen

Twister is eigenlijk niet helemaal geschikt voor peuters, maar hier in huis toch een van de favorieten. Waarschijnlijk omdat het zo lekker actief is. 

Wij spelen het dan ook nog niet heel streng volgens de regels, want dat is gewoon niet haalbaar als je nog niet zo groot bent. Maar hier vind onze peuter het erg leuk om met linkervoet op groen en rechterhand op rood te gaan staan. Lekker een beetje bewegen, met een wiel draaien en nog wat nadenken over links, rechts en verschillende kleuren. En het is natuurlijk ook lachen, gieren, brullen als papa of mama het wel volgens de regels doet en in onmogelijke houdingen komt te staan! 

Meer informatie.

 

Halli galli junior

Halli Galli Junior gezelschapsspel voor peuters en kleuters

Een spel waarbij je regelmatig op een grote bel mag slaan is natuurlijk geweldig. Dat is precies wat je bij Halli Galli junior mag doen. 

Op de doos staat dat het eigenlijk pas vanaf 4 jaar is, maar met een beetje hulp kunnen we dit hier al goed spelen. Is het onderscheid tussen een boze of een blije clown door je peuter nog niet goed te maken, dan laat je die regel toch gewoon achterwege. Werkt hier heel prima. Het lastigste is nog om als ouder niet te fanatiek te worden en steeds als eerste op de bel te willen slaan.

Meer informatie.

 

Dit is slechts een kleine greep uit alle gezelschapsspellen voor peuters en kleuters. Er zijn er nog zoveel meer! Welk gezelschapsspel is favoriet bij jouw peuter? Welk spel mag niet ontbreken in de spelletjeskast?

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123RF.com

Dit blog bevat affiliatelinks

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.