Waarom is puzzelen goed voor kinderen? - Gera Raakt
TOP
Puzzelen kind
Lifestyle Shoppen Speelgoed

Waarom is puzzelen goed voor kinderen?

Iedereen heeft als kind wel de nodige legpuzzels gemaakt denk ik zo. Ik in ieder geval wel. Puzzelen is ook nog eens ontzettend goed voor de ontwikkeling van een kind. Waarom? In dit artikel geef ik je 5 redenen.

Kleuter

In februari werd mijn peuter een kleuter. Van opa en oma kreeg hij een ontzettend leuke boerderij observatie puzzel van het merk Djeco van maar liefst 35 stukjes (je vindt hem hier). Amper 2 maanden verder is hij al zo ver dat hij hem (bijna) helemaal zelf in elkaar kan puzzelen!

Daarom in dit blog 5 redenen waarom puzzelen zo goed is voor de ontwikkeling van je kind:

 

#1. Plannen

Om een puzzel op een goede manier in elkaar te krijgen is het belangrijk dat je kind een plan leert te maken. Eerst doe je dat samen en gaandeweg kan je kind dit steeds meer zelfstandig. Je kind leert het beste om een plan te maken door te kijken: hoe ziet de puzzel eruit? Te ordenen: met welke stukjes kun je het beste beginnen? En te sorteren: stukjes rand en andere herkenbare stukken bij elkaar leggen en in elkaar passen.

 

#2. Cognitieve vaardigheden

Tijdens het puzzelen traint je kind de cognitieve vaardigheden zoals aandacht, concentratie, herkennen en herinneren. Puzzelen is dus een goede voorbereiding op school!

 

#3. Zelfstandig problemen op leren lossen

Vroeg of laat komt er een moment tijdens het puzzelen dat je kind het even niet meer ziet. Hij heeft een puzzelstukje in zijn hand, maar is het overzicht kwijt. Waar hoort dat stukje toch? Door hem op die momenten te begeleiden zal je kind leren om zelfstandig problemen op te lossen en zo zijn zelfstandigheid vergroten.

 

#4. Puzzelen zorgt voor ontspanning

Het klinkt een beetje dubbel, maar puzzelen werkt zowel stimulerend als ontspannend op de hersenen. En dat is, met al die prikkels die kinderen van buitenaf krijgen, natuurlijk best wel eens lekker.   

 

#5. Fijne motoriek trainen

Tijdens het puzzelen maken we dopamine aan. Dopamine is een fijn stofje (het gelukshormoon) die er, naast ontspanning, voor zorgt dat we ons blij voelen wanneer we een passend stukje vinden of een puzzel afronden. Hup, op naar de volgende puzzel! Dopamine leidt, naast een fijn gevoel, ook nog eens tot een verbetering van de fijne motoriek en een betere coördinatie van bewegingen.

 

Observatie puzzels

Een aantal leuke observatie puzzels voor je op een rij voor kinderen van 3-4 jaar. Al deze puzzels worden met een poster geleverd die even groot is als de puzzel:

 

#1. Djeco observatie puzzel Jungle

Djeco observatie puzzel Jungle

Meer informatie.

 

#2. Djeco observatie puzzel Boerderij

Djeco observatie puzzel boerderij

Meer informatie.

 

#3. Djeco observatie puzzel Dierenorkest

Djeco observatie puzzel dierenorkest

Meer informatie.

 

#4. Djeco observatie puzzel Egelschool

Djeco observatie puzzel egelschool, puzzel voor kinderen van 3-5 jaar

Meer informatie.

 

Lees ook

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter en Pinterest.

 

Afbeelding Moeder en dochter spelen thuis: Milan Markovic78 – Shutterstock

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

5 COMMENTS
 • Naomi
  5 jaar ago

  Puzzelen is van alle tijden, maar dat het ook nog eens goed is voor de fijne motoriek, wist ik niet. Ik had als kind niet genoeg geduld om te puzzelen; na het leggen van de rand gaf ik op. Inmiddels ligt er wel altijd een puzzel in huis en vind ik het heerlijk, maar hij kan ook maanden gewoon aan de kant liggen.

  • Gera
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Kijk, weer wat geleerd haha. Wat leuk dat je nu wel plezier aan het puzzelen beleeft. Dat opzij leggen is hier helaas geen optie wegens ruimte gebrek… Heerlijk toch dat je hem er af en toe weer bij kan pakken?!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.