Wat heb ik geleerd na een jaar beleggen? - Gera Raakt
TOP
Wat heb ik geleerd na een jaar beleggen?
Beleggen Financiën Lifestyle

Wat heb ik geleerd na een jaar beleggen?

Maart vorig jaar zette ik mijn eerste stappen op de beurs. Iets wat ik eerlijk gezegd toch wel erg spannend vond, aangezien het compleet nieuw voor me was. Nu we een jaar verder zijn vind ik het leuk om even terug te kijken. Wat heb ik geleerd na een jaar beleggen?

Wij hadden vroeger Het Beursspel van Ravensburger, misschien ken je het wel. Als ik Google er even op loslaat zie ik dat het spel uit het jaar 1975 stamt en dat het ook alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar is. Eigenlijk wel erg jammer, ik had het graag zelf in mijn bezit gehad. Maar goed, even een lang verhaal kort, dat was ook gelijk alle ervaring die ik op de beurs had. Niet echt veel dus.

 

Financieel vrij

Als ZZP’er die geen pensioen meer opbouwt houden de financiën me vaak toch wel een beetje bezig. Zo schreef ik al eerder een blog over Wanneer wil jij met pensioen? De pensioenleeftijd gaat immers steeds verder omhoog… Daarnaast moet je jezelf ook nog maar afvragen of je die leeftijd überhaupt redt. En wil je tot die tijd jezelf 5 slagen in de rondte werken en dan gaan genieten of wil je dat nu al doen? Wij kiezen voor het laatste…

De beurs kan meer rendement opleveren dan de spaarrekening, en daarom wilde ik daar graag mee aan de gang gaan. Maar niet zonder mezelf ingelezen te hebben.

 

Blondjes Beleggen Beter

Toegegeven, mijn beeld van beleggen was ook wel een beetje gedateerd. Als ik aan beleggen op de beurs dacht zag ik toch grijzende en kalende mannen van 60+ voor me. Lekker stereotyperend ook… Gelukkig las ik februari vorig jaar het boek Blondjes Beleggen Beter, geschreven door Janneke Willemse. En eerlijk is eerlijk, ik vond het fantastisch en wist gelijk dat ik zélf ook aan de slag wilde gaan met beleggen.

Wat ik erg prettig aan het boek Blondjes Beleggen Beter vond was dat je stap voor stap aan de hand meegenomen wordt. Er wordt ook nog eens veel uitgelegd zodat je ook begrijpt wat je doet. De eindconclusie van het boek is ook wel een leuke: vrouwen behalen over het algemeen een beter rendement, omdat ze minder handelen. Nou, dacht ik bij mezelf, dat kan ik ook. Ik schreef toen ook het blog Blondjes Beleggen Beter, mijn eerste stappen op de beurs. Nu we een jaar verder zijn vind ik het leuk om even terug te kijken. Wat heb ik geleerd na een jaar beleggen?

 

Mijn lessen rond beleggen

Het boek Blondjes Beleggen Beter legt je in 7 stappen haarfijn uit hoe je succesvol kunt zijn op de beurs. En hoewel die stappen logisch zijn moet je ook zelf fouten kunnen maken. Zonder het maken van fouten leer je nu eenmaal niets… Ik heb de 7 stappen gevolgd en heb ze naar mijn eigen situatie gefinetuned.

 

Leergeld

Laat ik maar zeggen dat ik in het eerste jaar op de beurs het nodige leergeld heb betaald. Ik heb in het begin dingen geprobeerd en gedaan die, met de kennis van nu, niet zo handig waren. Zo kocht ik bijvoorbeeld eens aandelen en zette er, voor de veiligheid jaja, een stoploss op (daar kun je je verlies mee beperken, red). Maar de volgende dag opende de beurs een aantal procent lager en toen waren een aantal aandelen dus verkocht. Ik kocht er andere voor terug, maar het was wel zonde van de extra (lees: onnodige) kosten. Maar goed, je kan nog zoveel gelezen hebben, zonder het maken van je eigen fouten leer je natuurlijk niks.

Daarom is het volgens mij ook een hele belangrijke les dat je een beetje lief voor jezelf moet zijn wanneer je de stap naar de beurs maakt. Geef jezelf een beetje de ruimte om fouten te kunnen maken.

 

Bepaal je budget

Belangrijk bij beleggen is dat je alleen belegt met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Want hoe leuk die beurs ook is, zeker als alles in het groen staat, er komt hoe dan ook een moment dat er een (grote) correctie plaatsvindt. Heb je dan je geld hard nodig, dan heb je toch echt wel een groot probleem. Denk bijvoorbeeld maar eens aan die ene gitzwarte dag dat Rusland Oekraïne binnenviel

In mijn eerste blog sprak ik over een bedrag van €4600,- waar ik op de beurs mee mocht spelen en oefenen. Toen mijn man in de gaten had dat ik er behoorlijk plezier in had, ik een (soort van) plan had en we niet binnen de kortste keren failliet waren, kreeg ik een (behoorlijk) groter budget om in te leggen. Vond ik die €4600,- al spannend, toen had ik helemaal last van klamme handjes en klotsende oksels.

 

Maak een plan

Janneke pleit er in het boek Blondjes Beleggen Beter voor om een plan te maken. En je daar vervolgens ook aan te houden. Daarom begon ik een jaar geleden vlijtig met het opstellen van mijn eigen beleggingsplan. En daar hoorde ook het beginnen van een beleggingsdagboek bij. Ik beantwoorde daarin de volgende vragen: waarom kocht ik een aandeel? Wat zou voor mij de reden kunnen zijn om het aandeel te verkopen? Op welke koers zou ik het aandeel sowieso van de hand doen? Of was ik van plan het aandeel gewoon eeuwig vast te houden?

Hoewel ik aanvankelijk van plan was om een aandeel te kopen en het gewoon voor altijd en eeuwig op de plank te laten liggen, bleek in de praktijk al snel dat ik absoluut geen passieve belegger ben. Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om dagelijks (een paar keer) te bekijken wat er in mijn portefeuille gebeurt. Iemand die passief belegt vraagt zich af waarom je dat überhaupt zou doen en vindt 1x per kwartaal kijken meer dan voldoende.

Geloof ik dat ik de markt kan verslaan? Nou, dat ook weer niet, ik maak me echt geen illusies. Maar als ik zie dat een aandeel even vlot stijgt, ik een mooi winstpercentage heb en bij mezelf denk dat een aandeel voor nu even een piek bereikt heeft en vast weer gaat dalen, doe ik hem toch echt wel van de hand. Ik maak liever een paar keer een mooi ritje mee omhoog dan dat ik in een achtbaan zit. Maar dat is iets wat ieder voor zich moet bepalen.

 

Spreiding

Dat brengt me meteen op nog één van de belangrijkste lessen die ik van Janneke geleerd heb: het belang van spreiding. Je kunt je misschien wel voorstellen dat wanneer je al je geld inzet op één bedrijf, de ravage enorm is wanneer er een correctie komt van die koers. Stel daarom een evenwichtige portefeuille samen door meerdere bedrijven uit te kiezen, die het liefst ook nog eens actief zijn in diverse sectoren. Stijgt het ene aandeel, dan daalt vaak het andere en omgekeerd.

Deze les heb ik heel erg serieus genomen! Aanvankelijk bestond mijn portefeuille uit zo’n 10 verschillende bedrijven, op dit moment zijn het er 19. Daarnaast heb ik ook nog 2 etf’s. Het aankoopbedrag van een aandeel bedraagt 5% van mijn totale portefeuillewaarde. Het ASN Duurzaam Aandelenfonds waar ik mee begon heb ik op een gegeven moment opgezegd. Ik wilde zelf beslissen waar ik in zou beleggen en vond de beheerkosten uiteindelijk aan de hoge kant.

 

Mijn huidige beleggingsplan

Dankzij al deze bovenstaande lessen heb ik mijn plan steeds een beetje aangepast. Op dit moment is mijn tactiek als volgt: ik koop een aandeel en houd hem vast. Ook als het meer daalt dan ik had voorzien. Zo heb ik op dit moment 2 aandelen in mijn portefeuille die me wel een beetje kopzorgen hebben gegeven (vooruit, ik ga met mijn billen bloog: het zijn Prosus en Plug Power). Toch heb ik er op de lange termijn wel degelijk vertrouwen in en daarom houd ik ze gewoon lekker vast. En als de rest wel stijgt hebben deze aandelen natuurlijk ook steeds minder effect op het totaalplaatje.

Wanneer ik tussen de 12% en 20% winst heb verkoop ik het betreffende aandeel weer. Is dat te vroeg? Of het juiste moment? Geen idee, maar van het pakken van winst is nog nooit iemand slechter geworden…

Wil je Blondjes Beleggen Beter ook lezen?

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.