Duurzaam beleggen of toch niet? - Gera Raakt
TOP
Duurzaam beleggen of toch niet? En wie is verantwoordelijk: de consument, het bedrijfsleven of de overheid?
Beleggen Financiën

Duurzaam beleggen of toch niet?

Sinds begin maart ben ik actief op de beurs. Toen ik begon had ik mooie idealen over klimaatbewust beleggen. Inmiddels zijn we een aantal weken verder en stel mezelf regelmatig de vraag: duurzaam beleggen of toch niet? 

Zo kozen de man en ik bewust voor het Duurzame Beleggingsfonds van ASN. We hadden het gevoel dat we op die manier toch een beetje ons steentje bij konden dragen. Maar ik merk toch dat ik er nu anders in begin te staan.

 

Shell, wel of niet?

Mijn keuzes bij het duurzaam beleggen zorgden er ook voor dat ik Shell bewust niet opnam in mijn portefeuille. Als alternatief nam ik Alfen. Een grote kanshebber om een van de winnaars te worden van de energietransitie. Maar goed, hoe je het ook went of keert, Shell is, puur vanuit een financieel oogpunt, wel een goed aandeel. En uiteindelijk kan ook Shell niet achterblijven bij de energietransitie, dat bleek onlangs wel uit de uitspraak van de rechter. Shell zal beter zijn best moeten gaan doen om de uitstoot van CO2 te reduceren.

Wat ik met name opvallend vond aan de uitspraak, is dat Shell zelfs verantwoordelijk is voor het verminderen van de CO2-uitstoot van de toeleveranciers en afnemers. Wil je meer lezen over deze historische uitspraak? Dat kan hier.

 

Consument of overheid?

En dan kom je denk ik meteen bij een interessant vraagstuk. Want wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor het behalen van de klimaatdoelen? De consument, het bedrijfsleven of toch de overheid?

Als je het mij vraagt hebben wij als consument de minste invloed. Houden we het bedrijfsleven en de overheid over. Shell is nu, als ik me niet vergis, het eerste bedrijf, waarvan de rechter zegt dat het meer moet doen om de CO2 te verminderen. Ik voorzie nu al nieuwe rechtszaken tegen bedrijven als Tata Steel, en vele anderen.

Maar volgens mij is het uiteindelijk de overheid, die ook al een uitspraak van de rechter aan de broek heeft hangen in verband met het mogelijk niet behalen van de klimaatdoelen, die het verschil moet maken. Door duidelijke wet- en regelgeving te maken en bedrijven te verplichten om sneller CO2 te reduceren.

 

Duurzaam beleggen?

Zoals je ziet ben ik dus wel wat gedraaid bij de besluitvorming om een aandeel wel of niet te kopen. Want als ik met het oog op duurzaam beleggen aandelen als Shell links laat liggen, zijn er tig anderen die ze wel kopen. Neemt niet weg dat ik wel vertrouwen heb in een bedrijf als Shell. Ik ben er namelijk wel van overtuigd dat ze, uiteindelijk, een verrassend grote rol zullen gaan spelen bij de energietransitie. Ze hebben er in ieder geval kapitaal en mogelijkheden genoeg voor!

Nu mijn vraag aan jou: doe jij aan duurzaam beleggen? Of geldt voor jou voornamelijk het te behalen rendement?

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.