Smartengeld: kanton of civiele rechter? - Gera Raakt
TOP
Is een letsel advocaat verplicht?
Financiën Lifestyle

Smartengeld: kanton of civiele rechter?

Letsel is lichamelijk en psychisch lijden. Het wordt bijna altijd door een ander veroorzaakt. Letselschade komt dan ook veel voor bij verkeersongelukken of fouten bij ziekenhuizen. De meest voorkomende letselschade komt door bedrijfsongevallen, verkeersongelukken, huishoudelijk geweld en mishandeling.

Whiplash meest voorkomend letsel

Bij medische klachten staat een whiplash als meest voorkomend. Het is een ernstig letsel wat kan leiden tot vele klachten zoals rugklachten, hoofdpijn, concentratieproblemen en geheugenverlies. Probleem bij een whiplash is dat het medisch lastig is vast te stellen. Klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben en dat zorgt voor een lastige bewijsvoering.

 

Causaal verband

Niet aangeboren hersenletsel, botbreuk en peesbreuk zijn na de whiplash veel voorkomend. Het is belangrijk dat letsel direct vastgesteld wordt door een huisarts, bedrijfsarts of medicus in het ziekenhuis. Kan het letsel bewezen worden door het aantonen van het causale verband met het voorval dan zijn de materiele en immateriële schade verhaalbaar.

 

Aansprakelijkheid verzekeringen

De meeste mensen hebben in Nederland een WA-verzekering. Bij verkeersletsel is de verplichte autoverzekering van toepassing. Werkgevers en ziekenhuizen hebben een verzekering die de schade vergoed. Toch is het verstandig om een letselschade advocaat aan de hand te nemen. Deze juristen zijn gespecialiseerd in het vaststellen van het schadebedrag en hebben ervaring met gerechtelijke procedures.

 

Letsel advocaat verplicht?

In bepaalde kwesties is een letsel advocaat verplicht. Bij letselschade tot €25.000 is de kantonrechter bevoegd. Via de rechter kan een spoedprocedure of kort geding worden aangevraagd. Bij een civiele rechter gaat het over bedragen van meer dan genoemd bedrag. Bij letsel kan de schade behoorlijk oplopen. In een civiele situatie is een advocaat verplicht. De procedure loopt in verschillende fasen: een rolzitting, schriftelijke ronde en een zitting. De procedure bij de civiele rechtbank vereist de nodige kennis. Een letselschade advocaat is dan ook verplicht.

Ook bij geringe letselschade zijn er vergoedingen. Bij gering letsel, bijvoorbeeld kneuzingen, schaafwonden, beschadiging van gebit en littekens, zijn de vergoedingen maximaal zo’n €3000. Bij matig letsel waarbij sprake is van een langdurige medische behandeling loopt de vergoeding op tot zo’n € 10.000. Bij zwaar ernstig letsel kan het smartengeld snel oplopen. Het zijn situaties dat iemand blijvend letsel houdt, gehandicapt wordt en volledig arbeidsongeschikt wordt.

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.