Een hypotheek voor een chalet? - Gera Raakt
TOP
Hypotheek voor een chalet?
Financiën Lifestyle

Een hypotheek voor een chalet?

Voor veel mensen is het een droom. Een eigen vakantiewoning in een mooie omgeving, bijvoorbeeld een fraai chalet in de natuur of aan zee. Er zijn financieringsmogelijkheden om zo’n droom werkelijkheid te laten worden!

Recreatiewoning op eigen grond

Er zijn verschillende begrippen voor een vakantiewoning en dat bepaalt ook de mogelijkheden voor een lening voor chalet. Voor een recreatiewoning is een hypotheek mogelijk als het huis aan bepaalde eisen voldoet. Zo mag een chalet niet verplaatsbaar zijn en moet het op eigen grond staan waarbij het aangesloten is op de nutsvoorzieningen. Het huis moet het gehele jaar bewoonbaar zijn en bedoeld voor eigen gebruik.

 

Hypotheek in box 3

Veel instellingen verstrekken een hypotheek tot 70 procent van de waarde inclusief grond. Het voordeel is dat de rente een stuk lager is dan bij andere leningsvormen, echter er zijn wel hogere afsluitkosten. De hypotheekrente is helaas niet aftrekbaar in box 1. Een vakantiewoning wordt als vermogensbezit gezien en wordt daarom belast in box 3. De hypotheek mag wel afgetrokken worden van de woningwaarde.

 

Verschillende regels

Een chalet kost exclusief grond minimaal €50.000. Een chalet in een populair gebied gaat, inclusief grond, dus al snel naar zo’n €150.000. Een lage rente is dan een bepalende factor. Overigens zijn er verschillende voorwaarden die hypotheeknemers stellen met betrekking tot de verhuurmogelijkheden. Meestal zijn deze beperkt en dient de recreatiewoning hoofdzakelijk voor eigen gebruik bestemd te zijn.

 

Persoonlijke lening soms voordeliger

Een blokhut of chalet achter in de tuin is in principe niet anders, maar de kosten zijn dikwijls een stuk minder. Het is echter de vraag of een hypotheek dan de meest voordelige mogelijkheid is. Het hangt sterk af van de waarde van het chalet. Bij een hypotheek bedragen de afsluitkosten al snel €1.500. Bij een buitenverblijf van €15.000 is dat tien procent. Bij een persoonlijke lening zijn er nagenoeg geen afsluitkosten. Een nadeel van een persoonlijke lening is wel dat de aflossing maximaal tien jaar is, tegen dertig jaar bij een hypotheek.

Overweeg je een lening voor een chalet laat je dan uitvoerig informeren en vergelijk de verschillende kredietverstrekkers. Let hierbij niet alleen op de rente, maar ook op andere voorwaarden zoals verhuurmogelijkheden, boetevrij aflossen en een kwijtschelding bij overlijden.

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.