Column | Een verbod op hout stoken? - Gera Raakt
TOP
Verbod op hout stoken
Maatschappij

Column | Een verbod op hout stoken?

We hebben last van houtkachels, dus we gaan ze verbieden. Ik maak er geen geheim van, daar wilde ik het eigenlijk met je over hebben. Het artikel stond zelfs al klaar, toen ik nog een aanvulling maakte. Een aanvulling die ik zoveel belangrijker vind dan het maatschappelijke gezever over een verbod op hout stoken. Sorry, maar zo denk ik erover. En dit is waarom:

Fabriek

Want terwijl wij ons hier een beetje druk maken over zoiets banaals als houtkachels staat in het Bosnische Zenica de smerigste fabriek van Europa. De mensen die rondom deze fabriek wonen kunnen in de koude maanden buiten amper ademhalen, ze mogen eigenlijk niet uit hun moestuintjes eten en de hele buurt is ziek. Kanker. En niemand heeft de financiële middelen om iets aan de situatie te veranderen. Nou ja, lees het hele artikel zelf maar. Ik ben toch benieuwd of je er net zo verdrietig van wordt als ik. Misschien verlegt het je focus ook gelijk een beetje.

 

Betutteling

Als ik eerlijk ben vind ik Nederland steeds minder leuk worden. Regeltjes, regeltjes, regeltjes. De betutteling neemt bijzondere vormen aan als je het mij vraagt. En nu is dus de volgende heksenjacht geopend. De jacht op de houtkachel. Want dat er mensen zijn die overlast ervaren moge duidelijk zijn, maar om nou direct een verbod op hout stoken te eisen… Ik heb persoonlijk een beetje het gevoel dat de klachten omtrent houtkachels net zo werken als het meldpunt voor vuurwerk als je begrijpt wat ik bedoel…Want al is het geen officieel onderzoek, de reacties op mijn Facebookpagina lieten een heel ander beeld zien. Het merendeel was duidelijk tegen een verbod op hout stoken.

 

Houtrook

Het Longfonds behandelt houtkachels als je het mij vraagt als het nieuwe roken. Maar hoe vervuilend is houtrook eigenlijk? Bij de NOS las ik het volgende:

 

Volgens een CBS-onderzoek heeft een op de tien ondervraagden weleens last van houtrook. Houtrook is verantwoordelijk voor 10 procent van het fijnstof in de lucht. De overige 90 procent komt vooral van de industrie (de grootste boosdoener) en dieselmotoren. Ook sommige brommers en scooters zijn “fijnstofkanonnen”, zegt Longfonds-directeur Michael Rutgers.

 

Las jij het ook? Houtrook is goed voor maar liefst 10% van de fijnstof in de lucht lieve mensen…Kunnen we ons dan nu alsjeblieft weer druk gaan maken om die overige 90%?

 

De weg kwijt?

Zoals ik al zei: in Nederland zijn we op dit moment een beetje van het padje af. Het spoor zogezegd finaal bijster. Of gewoon compleet de weg kwijt. Want leg mij eens uit waarom je een verbod op hout stoken zou willen terwijl de industrie giganten gewoon hun ongebreidelde gang kunnen gaan?

 

Lees ook: Redenen voor een verbod op houtkachels.

 

Afbeelding Interieurfragment van een landelijk huis: Anatoliy Eremin – Shutterstock

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

19 COMMENTS
 • Jordie
  4 jaar ago

  Betutteling is inderdaad vervelend.
  Maar vooral vervelend dat betutteling steeds vaker noodzakelijk is om asociale egoïstische mensen een beetje normaal gedrag te laten vertonen. En hoe meer asociale mensen, hoe meer betutteling blijkbaar noodzakelijk is.

  Iemand reageert met leven en laten leven.
  Dat klopt. Houtstokers moeten hun buren laten leven en niet lastig vallen met hun schadelijke houtrook.

  Emigreren. Ja graag, en dan naar een warm klimaat zodat je niet weer wordt opgezadeld met asociale houtstokers die een hele woonwijk weten te verpesten.

  Waarom mag je in Nederland ineens niet meer normaal gezond leven en met rust gelaten worden?
  Het is ineens een trend om je buren lastig te vallen met giftige houtrook en taboe om er iets van te zeggen.
  Waar gaat het heen met dit land?

  Ik wordt er zo moe van.
  Mensen die de extreme overlast van houtkachels maar blijven bagatelliseren.

  De oplossing is trouwens simpel.
  Verbied alleen de overlast veroorzakers, en alle schone stokers kunnen dan blijven stoken.
  Het vreemde is wel dat alle schone stokers zo’n regeling ook niet aandurven. Vraag me af waarom,….

 • Juliana
  5 jaar ago

  Het grootste deel van de planeet aarde is aangewezen op hout als brandstof,ze hebben niks anders en kunnen ook niks ander betalen! Wat hebben wij toch de luxe om in Nederland over van alles te zeuren en te doen of de wereld om ons draait.

  • Gera
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Mooie aanvulling. Dat is een punt waar ik nog niet eens aan gedacht had.

 • Petra
  5 jaar ago

  Helaas word ik ziek van houtrook. Ik woon precies op de baan van de afvoer van twee kachels, en kan dus in het stookseizoen niet vaak ventileren of op mooie heldere dagen in mijn tuin werken. Ik heb buren aan de zijkant gewezen op de stookwijzer en die stoken nu gelukkig niet meer dagelijks, maar zoals je zegt: vaak weten mensen niet hoe te stoken; wie controleert hen? Veel omwonenden zijn afhankelijk van de goodwill van hun stokende buren. Als er geen regelgeving komt, zal ik moeten verhuizen maar de vraag is: waar naartoe? Er staan nu zo’n miljoen hout-/pelletkachels in Nederland en daar komen er steeds meer bij. Ik wilde vroeger graag een houtkachel als ik later groot zou zijn, maar nu piep ik echt anders.

 • Willem
  5 jaar ago

  Wij stoken met een nastor Martin en ontiegelijk droog hout. Alles volgens de normen die bepaalt zijn. Verbranding van 98% ! De uitstoot is gemeten en die is erg laag Elfstedentocht lager dan de uitstoot van een benzine auto uit 2017! Da’s extreem goed! Maar ja er zijn altijd wel milieu freaks die alles willen bannen..is vraag me werkelijk af of die mensen ook het woord kennen leven en laten leven! Trouwens de waterpomp is een no go voor mijn huis (oud) daarbij La je miljoenen gaten in de grond boort om warmte te krijgen denkt men werkelijk dat dat verstandig is ! Er zijn proeven geweest in verschillende landen met als resultaat dat het op lange termijn wel eens een behoorlijke schade kan aanrichten! Maar ja we leven vandaag toch !?

  Mvg

 • Jos Merks
  5 jaar ago

  Dag Gera,
  Vandaag werd ik attent gemaakt op jouw journalistieke bijdrage over de houtkachel. Ik zag ook dat je dit later wat genuanceerd hebt. Dat is maar goed ook, want je zat er letterlijk en figuurlijk vies naast. Het is altijd onjuist om bijvoorbeeld naar Zenica te verwijzen. Er is altijd wel een plek waar het viezer is, dat betekent niet dat wij hier de boel niet op moeten ruimen. Dat is zoiets van, er ligt in Utrecht veel vuil op straat, dan zullen we in Maarssen de boel ook maar laten liggen, want daar valt het wel mee.
  Bovendien is jouw persoonlijke steekproef over wie er nu wel een houtkachel in zijn buurt wil en niet, mijlenver van de realiteit. De regionale zender van Noord-Holland peilde de situatie. Maar liefst 47% van de 7500 deelnemers is van mening dat het overlast betreft. En dan weten e nog niet eens hoe slecht het is voor hun gezondheid. Zie: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/214162/NH-Peilt-Open-haarden-en-houtkachels-Gezellig-of-overlast
  In maart deed men het nog een keer met de vraag of het verboden moest worden. Opnieuw 47% van de ruim 4000 deelnemers is voor verbieden en 9% voor ontmoedigen. Dat is dus 56% van de mensen die het in principe helemaal zat is.
  Zie: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/221144/De-Peiling-Open-haarden-ontmoedigen-verbieden-of-niet-zo-over-zeuren
  Er zijn zeer schrijnende gevallen bekend waar families of individuen compleet uitgerookt worden. Dat is geen lolletje.
  Wil je hier meer over weten kijk dan op de website http://www.houtrook.nl of http://www.houtrookvrij.nl

  • Gera
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Beste Jos,

   Bedankt voor je reactie. Zo zie je maar dat het enorm scheelt wie je de vraag stelt of een houtkachel overlast is. Uiteraard zijn er schrijnende gevallen bekend en zoals ik al eerder aangaf: dat gun je niemand. Maar ik vind het nogal ver gaan om een de houtkachel in de ban te doen omdat bepaalde mensen niet kunnen stoken en met niemand rekening kunnen/willen houden.
   Ik wil ook even zeggen dat ik niet met je in discussie wil gaan. Ik heb in dit blog, mijn persoonlijke platform, puur mijn gevoel/mening geuit. Daar mag en hoef je het niet mee eens te zijn.

   Vriendelijke groet,

   Gera

 • nicole orriens
  6 jaar ago

  Wij hebben een houtkachel en op mijn blog krijg ik inderdaad wel eens reacties van mensen die zeggen dat ze klachten krijgen van houtkachels. Nu heb ik het geluk dat ik in het buitengebied woon, waardoor er geen overlast is.

  • Gera
   6 jaar ago
   AUTHOR

   Nog een groot voordeel van wonen in het buitengebied!

 • Roelina
  6 jaar ago

  Ik vind een verbod wat ver gaan, maar bewustwording is wel degelijk belangrijk. Het schort hier nog wel eens aan een goede uitkeg van zaken waardoor het al gauw bestempekd wordt als betutteling. Ik kan er zelf ook niet tegen, houtkachels…

  • Gera
   6 jaar ago
   AUTHOR

   Bewustwording is zeker erg belangrijk Roelina. En een verbod op oude houtkachels, daar kan ik me ook prima in vinden (hoe zou je dit moeten handhaven?). Maar zijn de houtkachels het probleem of zijn het eigenlijk de stokers die voor overlast zorgen? Wanneer je namelijk een kachel van het juiste formaat gebruikt (dus niet een hele grote kachel voor een klein huis) en op de juiste manier stookt is er weinig aan de hand. Neemt niet weg dat ik het vervelend voor je vindt dat je niet goed tegen houtkachels kunt.

   • Jos Merks
    5 jaar ago

    Beste Gera,
    Ook bij een goed passende kachel, en daar komen er steeds minder van omdat de huizen beter geïsoleerd worden, ontstaat er nog altijd een uitstoot van voor de gezondheid schadelijke stoffen. Ook al probeer je het nog zo goed te doen, goed stoken bestaat niet. Het is slecht of iets minder slecht. Overigens ook voor de stoker zelf.
    Net zoals als goed of verstandig roken niet bestaat. Kijk maar naar Johan Cruijff of Burgemeester van der Laan en die 25% van de andere rokers die hun pensioen niet halen.
    Zo word je ook niet altijd ziek van houtrook, maar je kan el wel ziek van worden.
    Denk bij dit soort dingen aan moeder eend, die met 12 kleintjes de straat over steekt. Moeder redt het en komt met 4 kleintjes aan de overkant. Zegt het ene kind tegen het andere: Zie je wel dat je veilig kunt oversteken!

 • Gerben
  6 jaar ago

  Hoi,

  Ik dacht ik hou het simpel dus ik begin niet over ultra fijnstof. Maar ook dat komt met bakken tegelijk uit houtkachels en zeer beslist ook uit pelletkachels! Want hoe beter de verbranding, hoe kleiner het resulterende fijnstof. Daarom stoten auto’s met roetfilter en ‘goede verbranding’ ook meer ultrafijnstof uit.

  In Utrecht is gebleken dat de milieuzone best werkt. Maar landelijke maatregelen werken het beste, fijnstof komt natuurlijk anders wel aanwaaien. Dat geldt voor auto’s, voor houtkachels maar ook voor scheepvaart en industrie. Het is goed dat plaatselijke, provinciale en landelijke politiek steeds meer samenwerken voor schone lucht, die verandering zie je wel groeien!

  Waarom zou trouwens een warmtepomp niet goed genoeg verwarmen? Dat is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de isolatie die aanwezig is en de wijze van verwarming die je toepast, zoals vloerverwarming of lage temp radiatoren. Er zijn ook mensen die infrarood panelen als aanvulling gebruiken. En er zijn voldoende mensen, bv in topics op tweakers forum, waar dit wel lukt. Daar is trouwens ook fikse hout/pelletkachel discussie maar dat terzijde 🙂

  Jouw blog nu geeft vooral het idee dat je het allemaal maar gezeur vind en iedereen maar een exta blok hout op het vuur moet gooien. Zo kwam het qua inhoud en toon over. Je reactie op mijn reactie komt al wat evenwichtiger over en geef je ook blijk van bewustzijn van schone lucht.

  Veel succes iig met je warmtepomp, een mooi streven!

  • Gera
   6 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, valt weer mee dan he ?.

   Op dit moment verdiepen wij ons in het laten bouwen van een passief huis. Goede isolatie, warmtepomp, wtw, vloerverwarming, de hele rambam. Zoals het nu lijkt zouden we een temperatuur van ongeveer 18 graden weten te behalen. Op zich een prima temperatuur, maar soms mag het wel wat warmer. En dat willen we gaan regelen met een pelletkachel.

   Toen ik deze column schreef had ik de avond ervoor ook een documentaire op tv gezien. Bedrijven kunnen hun ongebreidelde gang gaan en de consument wordt gesommeerd om alles te doen wat in hun macht ligt om de aarde te redden. Dat stemt me treurig en boos. Natuurlijk wil ik een gezonde frisse lucht voor iedereen. Maar op deze manier gaan we dat niet redden…Ja, dan vind ik het gezeur en een tikje hypocriet dat we hier houtkachels willen verbieden terwijl er ontzettend veel fabrieken zijn die levensgevaarlijk zijn. Snap je wat ik bedoel? Het geschreven woord is soms lastig te interpreteren ☺.

 • Gerben
  6 jaar ago

  Hallo Gera,

  Als ik je verhaal zo lees ben jij één van de vele gelukkige Nederlanders die niet met grote regelmaat de houtrook in huis heeft staan en dan geen kant op kan – en dat is qua situatie vergelijkbaar met die mensen in Zenica. Uiteraard niet qua ernst van luchtvervuiling, maar wel qua situatie en het gevoel van de mensen. Als jouw kind vaak in houtrook ligt te slapen, en jij kan er als ouder niets aan doen en weet dat het slecht is voor de gezondheid, dan voel je je heel beroerd en verdrietig. Ik gun het jou en je gezin dat jullie daar kennelijk geen last van hebben.

  Houtrook is goed voor maar liefst 10% fijnstof in de lucht… en had je er al bij stilgestaan dat dit niet wordt uitgestoten op snelwegen of industrieterreinen, maar middenin woonwijken op slechts enkele meters van slaapkamerramen – die normaal gesproken geventileerd zouden moeten worden voor een gezonde nachtrust. Je bent hierdoor, op behoorlijk populistische wijze, appels met peren aan het vergelijken. Als je een stoker in je nabije omgeving hebt, is de fijnstof concentratie die daardoor bij je huis hangt vele, vele malen hoger dan auto’s die voorbijrijden en industrieterreinen X kilometer verderop. Die diesels worden overigens ook aangepakt zoals je wellicht weet, steeds meer milieuzones en over aantal jaren worden waarschijnlijk geen benzine en diesel auto’s meer nieuw verkocht. En industrie, zo ook biomassa-stroomcentrales, moeten aan flinke uitstootnormen voldoen voor fijnstof en geur, dit in tegenstelling tot particulieren waar dus momenteel geen normen voor bestaan.

  Jammer dat jij de keuze maakt om je niet in te leven in gedupeerden, termen als ‘betutteling’ en ‘heksenjacht’ gaat gebruiken en op facebook (uitgerekend daar) je eigen poll gaat maken. Mensen die in de rook zitten komen er al niet uit met hun buren, die hebben bescherming nodig van de overheid op een terrein wat momenteel regelloos is. Ruziemaken op facebook is al het laatste wat je wil, je wilt gewoon in een goede relatie met je buren en bekenden leven. Dus het is mi logisch dat je op facebook weinig tegengeluid zult horen, lees alsjeblieft wat degelijke onderzoeken van Gezondheidsraad, GGD-en en noem ze allemaal maar op als je je wilt verdiepen in het tegengeluid. De Gezondheidsraad stelt overigens ook dat er nog een groot aandeel luchtvervuiling is wat nog niet toe te wijzen is naar een bron maar noemt gevolgproducten van houtverbranding als één van de boosdoeners.

  Overigens, de vraag is of houtstoken direct in zijn volledigheid verboden kan of moet worden. Feit is wel dat het heel vaak stinkt in woonwijken en dat komt door mensen die maar wat doen en soms al vanaf 7 uur ’s morgens tot ’s avonds laat (je zult er maar naast wonen, ik gelukkig niet…). Maar daartegenover, ik ken ook mensen die hout als hoofdverwarming hebben en daar ruik je nooit wat, dus het kán wel en het gedrag van de stoker en het gebruikte hout zijn zeer bepalend. Het zou goed zijn als er minstens een verbod op oude kachels komt en stoken zonder fijnstoffilters in het kanaal, en er goed meetbare normen komen om te handhaven bij overblijvende klachten. En wellicht in woonwijken alleen nog in de avonduren toestaan ofzo. Dan kan er nog steeds – met mate – gestookt worden en zullen gezondheidsschade en overlast afnemen.

  Maar trouwens, als iedereen hout gaat stoken gaan we de normen voor fijnstof in de lucht nooit halen, warmtepompen en stralingswarmte op zonne- en wind energie moet toch de toekomst zijn waar we naartoe gaan groeien (stapje voor stapje).

  Als je je subtitel ‘scherp en informatief’ waar wilt maken, zul je je toch meer moeten verdiepen in de keerzijde van houtrook en de nadelen die veel mensen ervaren, en dan je post herschrijven. Succes!

  groet, Gerben

  • Gera
   6 jaar ago
   AUTHOR

   Beste Gerben,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie.

   Uiteraard gun ik het niemand om in de houtrook te moeten slapen. Zoals je zelf al aangeeft ligt dat vooral ook aan het gebruik van een te grote kachel gecombineerd met verkeerd stoken. En dan ruik je niks en heb je minder uitstoot. Daarnaast is ultrafijnstof gevaarlijker dan fijnstof…
   Natuurlijk heb ik eerst veel gelezen voor ik deze post schreef. Persoonlijk zijn wij ons aan het verdiepen in het gebruik van een warmtepomp. Maar dan zal er nog bij verwarmd moeten worden. Onze keus valt op een pelletkachel. Een verbod op oude kachels is mi een goede zaak.

   Ja, ik heb het over ‘betutteling’. Er mag steeds minder in Nederland. Overal worden regeltjes voor opgesteld en ik ben daar wel een beetje klaar mee. Dan kan ik nog zo veel onderzoeken lezen, mijn mening daarover verandert niet.

   Leuk dat je ‘scherp en informatief’ aanhaalt. Scherp zijn mijn columns. Daarnaast schrijf ik ook regelmatig informatieve artikelen. Laat dit nu een column zijn…

   Groetjes Gera

 • Gerben
  6 jaar ago

  Hallo Gera,

  Als ik je verhaal zo lees ben jij één van de vele gelukkige Nederlanders die niet met grote regelmaat de houtrook in huis heeft staan en dan geen kant op kan – en dat is qua situatie vergelijkbaar met die mensen in Zenica. Uiteraard niet qua ernst van luchtvervuiling, maar wel qua situatie en het gevoel van de mensen. Als jouw kind vaak in houtrook ligt te slapen, en jij kan er als ouder niets aan doen en weet dat het slecht is voor de gezondheid, dan voel je je heel beroerd en verdrietig. Ik gun het jou en je gezin dat jullie daar kennelijk geen last van hebben.

  Houtrook is goed voor maar liefst 10% fijnstof in de lucht… en had je er al bij stilgestaan dat dit niet wordt uitgestoten op snelwegen of industrieterreinen, maar middenin woonwijken op slechts enkele meters van slaapkamerramen – die normaal gesproken geventileerd zouden moeten worden voor een gezonde nachtrust. Je bent hierdoor, op behoorlijk populistische wijze, appels met peren aan het vergelijken. Als je een stoker in je nabije omgeving hebt, is de fijnstof concentratie die daardoor bij je huis hangt vele, vele malen hoger dan auto’s die voorbijrijden en industrieterreinen X kilometer verderop. Die diesels worden overigens ook aangepakt zoals je wellicht weet, steeds meer milieuzones en over aantal jaren worden waarschijnlijk geen benzine en diesel auto’s meer nieuw verkocht. En industrie, zo ook biomassa-stroomcentrales, moeten aan flinke uitstootnormen voldoen voor fijnstof en geur, dit in tegenstelling tot particulieren waar dus momenteel geen normen voor bestaan.

  Jammer dat jij de keuze maakt om je niet in te leven in gedupeerden, termen als ‘betutteling’ en ‘heksenjacht’ gaat gebruiken en op facebook (uitgerekend daar) je eigen poll gaat maken. Mensen die in de rook zitten komen er al niet uit met hun buren, die hebben bescherming nodig van de overheid op een terrein wat momenteel regelloos is. Ruziemaken op facebook is al het laatste wat je wil, je wilt gewoon in een goede relatie met je buren en bekenden leven. Dus het is mi logisch dat je op facebook weinig tegengeluid zult horen, lees alsjeblieft wat degelijke onderzoeken van Gezondheidsraad, GGD-en en noem ze allemaal maar op als je je wilt verdiepen in het tegengeluid. De Gezondheidsraad stelt overigens ook dat er nog een groot aandeel luchtvervuiling is wat nog niet toe te wijzen is naar een bron maar noemt gevolgproducten van houtverbranding als één van de boosdoeners.

  Overigens, de vraag is of houtstoken direct in zijn volledigheid verboden kan of moet worden. Feit is wel dat het heel vaak stinkt in woonwijken en dat komt door mensen die maar wat doen en soms al vanaf 7 uur ’s morgens tot ’s avonds laat (je zult er maar naast wonen, ik gelukkig niet…). Maar daartegenover, ik ken ook mensen die hout als hoofdverwarming hebben en daar ruik je nooit wat, dus het kán wel en het gedrag van de stoker en het gebruikte hout zijn zeer bepalend. Het zou goed zijn als er minstens een verbod op oude kachels komt en stoken zonder fijnstoffilters in het kanaal, en er goed meetbare normen komen om te handhaven bij overblijvende klachten. En wellicht in woonwijken alleen nog in de avonduren toestaan ofzo. Dan kan er nog steeds – met mate – gestookt worden en zullen gezondheidsschade en overlast afnemen.

  Maar trouwens, als iedereen hout gaat stoken gaan we de normen voor fijnstof in de lucht nooit halen, warmtepompen en stralingswarmte op zonne- en wind energie moet toch de toekomst zijn waar we naartoe gaan groeien (stapje voor stapje).

  groet.

 • Lisette
  6 jaar ago

  Ik heb dus een kachel. En een dieselauto uit 2006. En als ik niet oppas moet ik straks beiden weg doen. Terwijl ook van de milieuzones is gebleken dat het vooral een wassen neus is! Ik word er moedeloos van en overweeg te emigreren. Maar dan wel naar een warm land, Curacao ofzo…

  • Gera
   6 jaar ago
   AUTHOR

   Hoi Lisette, ik vond jouw reactie net in mijn spambox. Geen idee hoe die daar terecht is gekomen…Zoals je in de reactie van Gerben kunt lezen ben ik niet goed geïnformeerd. Ik ben het met hem eens dat warmtepompen en zonne-energie de toekomst zijn. Alleen kunnen we nog niet voldoende energie opslaan om over te gaan op een verbod op houtkachels. Helaas verwarmen warmtepompen de boel nog niet voldoende waardoor je bij zult moeten stoken. In mijn ogen zijn de pelletkachels dan het beste…

   Wat ik zo vreemd vind is dat je niemand over de ultrafijnstof hoort…Misschien kunnen we samen emigreren?

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.