TOP
Verbod op houtkachels
Maatschappij

Houtkachels | Redenen voor een verbod op houtkachels

In het voorjaar kwam een verbod op houtkachels ter sprake. Maar liefst 45% van de Nederlanders vindt dat de overheid regels op moet stellen die paal en perk stellen aan het stoken in woonwijken. Tijd om de verdieping te zoeken. Waarom zou een verbod op houtkachels zinvol zijn? Is er geen andere oplossing dan een verbod?

Hollandse betutteling

Afgelopen maart schreef ik de column: Column | Een verbod op hout stoken. In het artikel uit ik mijn verbazing over het verbod, omdat een verbod voor mijn gevoel niets meer is dan een druppel op een gloeiende plaat.

Hoewel ik veel bijval kreeg van mijn vaste lezers, was er ook een lezer die stelde dat ik persoonlijk waarschijnlijk geen hinder van houtkachels ondervond. En dat mijn blog dus vrij ongenuanceerd was. Tja, hij had wel een punt. Zelf heb ik, noch mijn gezin, overlast van houtrook. We houden er juist wel van om een lekker fikkie te stoken, vandaar ook mijn irritatie over een verbod op houtkachels. En ondanks dat ik nog altijd achter de column sta, wilde ik voor een beetje nuance toch op onderzoek gaan. Want waarom zou er juist wél een verbod op houtkachels moeten komen?

 

Rendement

Er zijn verschillende soorten houtkachels. De knusse open haard kennen we allemaal. De grootste reden om de open haard af te schaffen is het rendement. Een open haard heeft namelijk maar een schamel rendement van zo’n 10%. Tja, hoe gezellig een knappend haardvuur ook is, wil je je huis verwarmen, dan is het weinig zinvol om voor een open haard te kiezen dus.

Tegenwoordig hebben andere soorten houtkachels daarentegen een rendement van zo’n 80%. Dat is in vergelijking met een open haard al een stuk interessanter natuurlijk, en een verbod hierop lijkt me niet zinvol en zelfs ongepast. Een pelletkachel steekt er met een rendement van 90% met kop en schouders bovenuit. Een pelletkachel brandt op geperste houtkorrels die, afhankelijk van het type, van onderaf toegevoerd worden waardoor hij de ruimte zeer efficiënt verwarmt.

 

Waarom dan toch een verbod op houtkachels?

Milieu

Uit onderzoeken is gebleken dat een houtkachel schadelijk is voor het milieu. Het zou zelfs schadelijker zijn dan menig dieselauto. Met name de eerder genoemde open haard is een grote boosdoener. Zoals gezegd zijn een pelletkachel en een biomassaketel een schoner alternatief, al wordt dat ook niet bepaald aangemoedigd.

 

Gezondheid

Goed, welke houtkachel je ook neemt, ze zijn schadelijk voor het milieu, en dus ook voor de gezondheid. Dat komt met name door de hoeveelheid fijnstof die uitgestoten wordt. Lange tijd was het verkeer de grootste producent van fijnstof, maar door het inzetten van roetfilters en milieuzones wordt dit steeds minder. Het logische gevolg hiervan is dat het aandeel van houtrook groeit.

 

Ultrafijnstof

Even een persoonlijke note tussendoor: het is natuurlijk hartstikke fijn dat de roetfilters hun werk naar behoren doen. Misschien worden ze op den duur zelfs ook wel verplicht wanneer je een houtkachel aanschaft (is op het moment van schrijven nog niet mogelijk). Alleen ontstaat er nu ruimte voor ultrafijnstof. Het gevaar van ultrafijnstof is dat we nog niet weten wat de effecten hiervan zijn op onze gezondheid. En dan met name op de lange termijn. Meer lezen over ultrafijnstof? Dat kan hier

 

Tips om goed te stoken

Wil je toch graag een vuurtje stoken dan is het fijn als je rekening met elkaar houdt. Ruzie met de buren wil toch niemand lijkt me? Voor de gemeente/overheid is het lastig om regels op te stellen. Het loopt met name stuk op het handhaven van eventuele regels. Maar het is echt waar, goed stoken is belangrijk en het valt te leren! Er worden af en toe, verspreid door het land, zelfs stooktrainingen georganiseerd. Hier kun je er meer over lezen. 

Wil je om wat voor reden dan ook geen stooktraining volgen? Hier lees je hoe je zo kunt stoken dat je zo min mogelijk overlast bezorgt.

 

Alternatieve warmte

Op de lange termijn zal, naar mijn verwachting, de open haard steeds verder uitsterven. Nieuwbouwwoningen zullen steeds vaker gebruik maken van alternatieve warmtebronnen zoals zonnepanelen, stadsverwarming en warmtepompen, al dan niet gecombineerd met een pelletkachel.

Voorlopig komt er, gezien het rendement van de pelletkachel én het handhavingsprobleem, mijn inziens nog geen totaalverbod op houtkachels. En tot die tijd? Lijkt het me een prima idee dat we zoveel mogelijk rekening met elkaar houden, en elkaar af en toe ook eens wat gunnen.

 

Verbod op houtkachels

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *