Snelcursus zwemmen, onze ervaring met turbo zwemles
TOP
Onze ervaring met een snelcursus zwemmen (turbo zwemles)
ADHD Gezin Opvoeding

Snelcursus zwemmen, onze ervaring met turbo zwemles

Een snelcursus zwemmen (turbo zwemles), is dat wel een goed idee? Is het in verband met de kracht van herhaling niet beter om het leren zwemmen over een langere periode uit te smeren? Tenminste, dat is een argument die ik vaak hoor. Onze ervaring met een snelcursus zwemmen (turbo zwemles) lees je in dit blog.

Zwemles

De meeste kinderen in Nederland gaan op zwemles om te leren zwemmen. Mijn oudste zoon ging op zwemles met ruim vier jaar, want iedereen om ons heen deed dat. Hoe lang hij erover deed om zijn zwemdiploma te behalen weet ik eigenlijk niet meer precies, maar na A te hebben behaald volgden B en C vrij snel. Ik was eerlijk gezegd hartstikke trots op hem, ik heb alleen mijn A diploma.

Toen mijn jongste zoon met vier jaar naar de kleuterklas ging merkte ik al snel dat het nog steeds gebruikelijk is om jong op zwemles te gaan en daarom plaatsten we onze zoon ook op de wachtlijst. Wie weet hoe lang dat zou duren en Nederland is een waterland, dus je kan je zwemdiploma’s niet vroeg genoeg op zak hebben, nietwaar? Maar eenmaal aan de beurt had ik al snel in de gaten dat de reguliere zwemles, vooral na schooltijd, totaal niet geschikt was voor onze zoon. De galmende ruimte, korte spanningsboog, veel tussendoor moeten wachten en grote groepen zorgden ervoor dat de zwemles veel te veel energie kostte. We besloten de zwemles op te schorten.

 

De juiste leeftijd voor zwemles?

Natuurlijk is er niet dé perfecte leeftijd voor kinderen om met zwemles te starten. Ieder kind is tenslotte anders en wat de ene aankan, kan de ander totaal niet aan. Ik heb ooit wel van een oud-zwemlerares gehoord dat je er voor 6 jaar niet aan hoeft te beginnen, tenzij je kind zwemmen heel erg leuk vindt en je het als ouder niet erg vindt om steeds op het zwembad rond te hangen. Vanaf 6 jaar heeft je kind meer kracht en pikt het de instructies beter op, waardoor je aanzienlijk korter bezig bent met zwemles. Onder aan de streep ook weer leuk voor je portemonnee, nietwaar?

 

Snelcursus zwemmen

Van een ouder had ik intussen een tip gekregen voor een kleinschaliger zwemschool waar ze 2x per week 30 minuten zwemmen. Ik besloot onze kinderen op de wachtlijst te zetten, maar wegens corona duurde het enorm lang voor we aan de beurt waren. Toen ik laatst met onze zoon naar het buitenzwembad was zag ik op de website dat ze een snelcursus zwemmen aanboden, voor zowel zwemdiploma A, B en C. In overleg met man en kinderen besloten we zowel zoon als dochter op te geven en we zouden wel zien waar het schip strandde. Vorige week werd ik trouwens gebeld door de zwemschool met de mededeling dat onze kinderen aan de beurt zijn. Mochten ze het zwemdiploma nou niet halen of nog verder willen gaan met zwemles, dan kunnen ze na een proefles instromen. Wel een prettig idee.

 

Hoe werkt de snelcursus zwemmen?

Op dit moment zijn ze nog bezig met zwemdiploma A (Envoz diplomalijn) wat ons €550,- per kind kostte, zonder diplomagarantie. In de zomervakantie zwemmen ze nu al 2 weken iedere werkdag van 8-11 met een paar korte pauzes tussendoor, nog 1 week te gaan! In het begin droegen ze een EasySwim zwemvest en gaandeweg werd het drijfvermogen van dit pakje afgebouwd. De minimale leeftijd om aan de snelcursus zwemmen deel te mogen nemen is 5 jaar. Wanneer een kind klaar is voor het afzwemmen dan wordt het afzwemmoment ingepland, waardoor het dus kan zijn dat kinderen op verschillende momenten afzwemmen. In principe gebeurt het afzwemmen aan het einde van de 3 weken op vrijdag of zaterdag. Mochten ze het zwemdiploma halen en er zin in hebben kunnen ze eventueel ook nog door voor zwemdiploma B en C.

 

Onze ervaring met de snelcursus zwemmen

Laat ik het maar eerlijk zeggen, waren ze al aan de beurt geweest voor ‘normale’ zwemles dan had ik een snelcursus zwemmen nooit overwogen. Ik geloof ook in de kracht van herhaling en ik hou er niet zo van om kinderen prestatiegericht te laten werken, iets wat je met een snelcursus zwemmen natuurlijk wel een beetje doet. Dat gezegd hebbende, ik heb er absoluut geen spijt van dat we voor deze manier van zwemles hebben gekozen, dan moeten we in de rest van de zomervakantie maar lekker veel blijven zwemmen. Gelukkig doen onze kinderen dat graag, dat scheelt. Daarnaast maken ze zoveel zwemkilometers dat je ontzettend snel vooruitgang ziet, iets wat ik ook wel erg tof vind om te zien.

Omdat ze om 8 uur in het zwembad moeten liggen gaat het normale ritme door, iets wat zeker bij ADHD belangrijk is. Daarbij kan met name onze zoon al zijn energie in het zwemmen stoppen. De rest van de dag kunnen ze zich thuis redelijk goed vermaken. Wat ik bij onze dochter juist zo leuk vind om te zien is hoe haar zelfvertrouwen groeit. Van niet (een beetje) kunnen zwemmen zie je haar iedere les groeien, want elke keer heeft ze haar grens weer verlegd, waar ze thuis weer enorm trots over vertelt.

Onze zoon mocht na 15 dagen afzwemmen voor zijn A-diploma, onze dochter niet. Zij vindt het nog een beetje lastig om met haar gezicht in het water te drijven. De badmeester gaat met een klein groepje op maandag en dinsdag nog een keer 2 uur met ze oefenen. Hopelijk behaalt ze dan op woensdag ook haar diploma! Het blijft dus nog even spannend.

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter of Pinterest.

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.