Oorbellen, onze dochter wilde graag gaatjes in haar oren
TOP
Oorbellen, onze dochter wilde graag gaatjes in haar oren
Gezin Opvoeding

Oorbellen, onze dochter wilde graag gaatjes in haar oren

Oorbellen, dat was het antwoord wat onze dochter op onze vraag gaf. Ze wilde voor haar verjaardag graag gaatjes in haar oren. Oké. Onze dochter werd zes jaar, als ze graag gaatjes wilde, dan mocht ze die hebben. Dus gingen wij een dag voor haar verjaardag samen op pad naar de juwelier.

Leeftijdsgrens oorbellen

In Nederland is er officieel geen minimale leeftijd waarop je gaatjes in de oren mag laten schieten. Persoonlijk vind ik het vreselijk, een baby met oorbellen. Ik vind dat toch te maken hebben met de schending van lichamelijke integriteit: je komt niet zonder toestemming of goede reden aan andermans lichaam, punt. En het laten schieten van oorbellen bij een baby vind ik geen goede reden, nog afgezien van het feit dat de baby zelf al dan geen toestemming kan geven.

Hoewel er in Nederland officieel gezien geen leeftijdsgrens is, mogen juweliers hier wel zelf toe besluiten. Zo vroeg de juwelier waar wij naartoe zijn gegaan hoe oud onze dochter was, want onder de zes jaar schoot deze juwelier namelijk geen gaatjes. Daarnaast vroeg hij ook aan mijn dochter of ze het echt wel wilde. Zo niet, dan zou het feest ook niet doorgaan. Wat mij betreft mogen ze een ondergrens van zes jaar landelijk invoeren.

 

Oorbellen schieten

Toen onze dochter had aangegeven zelf graag oorbellen te willen hebben werd het hele proces netjes aan haar uitgelegd. Er werden zweerknopjes uitgekozen, roze uiteraard, net als haar verjaardagstaart. Er werd ook gewoon eerlijk verteld dat het gaatjes schieten wel degelijk even pijn doet, en dat ze ieder oor apart doen. Vervolgens werd op beide oorlellen, door middel van een stipje, de plek gemarkeerd waar de oorbelletjes zouden komen. Ik kon zien dat dochter het erg spannend vond, maar ze onderging alles gelaten.

Over naar het moment van de waarheid, het was tijd voor het eerste oor. Wat een bikkel, ze gaf geen krimp. Ik zag zelfs geen spiertje vertrekken. Hetzelfde geldt trouwens ook voor oor nummer twee. De beste juwelier was helemaal verbaasd dat ze geen kik gegeven had. Ik vroeg me daarentegen vertwijfeld af of dat wel helemaal gezond was, maar goed. Dochter mocht naderhand nog een lolly uitzoeken, dat maakte ook weer veel goed geloof ik.

Eigenlijk had ik na het laten schieten van de oorbellen nog ergens met haar wat willen drinken, maar daar had ze toch echt geen zin meer in. Een teken voor mij dat ze het wel dapper had ondergaan, maar de taks nu toch wel was bereikt. En natuurlijk wilde ze haar oorbellen showen.

 

Hoe gaat het nu?

Het is nu twee weken geleden dat ze haar gaatjes heeft laten schieten. Natuurlijk is het erg belangrijk om de gaatjes nu goed schoon te houden zodat het niet gaat ontsteken. Vorige week had ze ineens even schoon genoeg van de oorbellen. Ze had waarschijnlijk zelf aan de oorbelletjes gedraaid of het was op een andere manier wat geïrriteerd geraakt, maar het liefst wilde ze de oorbellen direct uit. Gelukkig heb ik haar tegen kunnen houden en op andere gedachten kunnen brengen. Nog een paar weken volhouden en dan mag ze échte oorbellen uitkiezen, ik weet zeker dat dat alles weer goed maakt!

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter of Pinterest.

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.