Rode bieten met ui, recept - Gera Raakt
TOP
Recept gekookte rode bieten met ui
Recepten

Rode bieten met ui, recept

Rode bieten met ui, hou jij ervan? Ik heb verschillende recepten met rode biet geprobeerd, maar mijn favoriet is toch, ook tot mijn grote verrassing, gekookte rode bieten met ui. Daarom deel ik vandaag mijn recept met je.

Groente- en fruitpakket

Een paar jaar geleden was ik op zoek naar meer variatie voor het avondeten. Er stond regelmatig hetzelfde op het menu en ik merkte dat ik graag weer eens iets nieuws wilde proberen. Daarom besloot ik een abonnement te nemen op een groente- en fruitabonnement bij een biologische winkel. Wekelijks kon ik een nieuw pakket ophalen, met soms wel verrassende producten die ik anders nooit zou hebben gekocht. 

En toen kwam daar de dag dat er rode bieten in het groente- en fruitpakket zaten. En wat zag ik daar tegenop zeg! Want hoe maakte je die dingen überhaupt klaar? Want deze rode bieten waren nog niet eens voorgekookt…

Rode bieten koken

Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik dat er twee verschillende soorten bieten hebt. Het koken van de rode bieten is voor beide soorten gelukkig heel eenvoudig. Je neemt een pan water, doe je bieten erin, zet ze op het vuur en kook ze tot ze gaar zijn.

Een zomerbiet heeft zo’n 20 à 30 minuten nodig, winterbieten al snel 1,5 tot 2 uur. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Twijfel je welke soort je hebt? Door met een vork in de rode biet te prikken kun je eenvoudig controleren of ze gaar zijn.

De smaak van rode bieten zijn aards, en dat is nou net iets waar ik niet zo van houd. Daarom koos ik eerst voor een andere bereidingswijze: een rode bietensalade. Nou, dat bleek voor mij geen succes, maar onze oudste zoon smulde er heerlijk van… Later kreeg ik een herkansing en ging op zoek naar een antwoord op mijn vraag: hoe maak je rode bieten dan wel lekker klaar?

Recept rode bieten met ui

Ineens moest ik aan mijn moeder denken die de rode bieten na het koken altijd raspte. Ook heb ik onthouden dat je dat voorzichtig moet doen, want de rode kleurstof van de bieten krijg je bijna niet uit je kleren. Ze gebruiken het bietensap niet voor niets als natuurlijke kleurstof voor het schilderen van eieren!

Maar goed, eerlijk gezegd hield ik vroeger al niet zo van rode bieten dus ik heb geen idee wat ze er verder allemaal mee deed. Ik besloot daarom maar om op gevoel zelf iets in elkaar te draaien, wat resulteerde in het recept rode bieten met ui. Wij hebben met vijf à zes personen trouwens meer dan genoeg aan zes kleine bieten of vier grote, maar dat is misschien per persoon verschillend.

Benodigdheden voor vier personen

 • Vier kleine ongeschilde rode bieten
 • Kleine uitje (of naar smaak meer of minder)

Bereidingswijze

 • Doe de ongeschilde rode bieten in een pan en kook ze tot ze gaar zijn. Laat ze vervolgens afkoelen.
 • Als de rode bieten zijn afgekoeld kun je ze schillen. Je zal merken dat dit werkje vrij eenvoudig is. Schil de bieten absoluut niet voor het koken, omdat ze anders al hun sap verliezen!
 • Rasp de bieten met een grove rasp en doe ze terug in de pan.
 • Snipper een uitje fijn en doe dit bij de bieten in de pan. Hou je niet van de smaak van rauwe ui? Dan kun je er ook voor kiezen om hem eerst even te fruiten. De ui is dan minder pittig en iets zoeter van smaak.
 • Verwarm het geheel nog even voor het te serveren.

De rode bieten met ui zijn heerlijk met aardappelen, jus en speklapjes of verse worst!

Hou je van koken en ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan eens de categorie Recepten. Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter of Pinterest.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

1 COMMENT
 • bert van der burgt
  8 maanden ago

  ik doe de speklappen parneren . i ei loskloppen mosterd
  en dan omwentelen in ei en paneer meel bakken op laag vuur

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.