Rode bieten met ui, recept - Gera Raakt
TOP
Recept gekookte rode bieten met ui
Lifestyle Recepten

Rode bieten met ui, recept

Rode bieten, hou jij ervan? Ik heb verschillende recepten geprobeerd, maar mijn favoriet is (ook tot mijn grote verrassing) gekookte rode bieten met ui. Daarom deel ik vandaag mijn recept met je.

Rode bieten koken

Een tijdje geleden was ik op zoek naar meer variatie voor het avondeten, wilde ik graag weer eens iets nieuws proberen. Daarom besloot ik een abonnement te nemen bij een biologische winkel op het groente- en fruitpakket. Iedere week kon ik een nieuw pakket ophalen, met soms wel verrassende producten die ik anders nooit zou hebben gekocht. Maar toen kwam daar de dag dat er rode bieten in het pakket zaten. En wat zag ik daar tegenop zeg! Want hoe maakte je die dingen überhaupt klaar? Want deze rode bieten waren nog niet eens voorgekookt…

Het is gelukkig heel eenvoudig om rode bieten te koken: pak een pan water, doe je bieten erin, zet ze op het vuur en kook ze tot ze gaar zijn. Een zomerbiet heeft zo’n 20 à 30 minuten nodig, winterbieten al snel 1,5 tot 2 uur. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Door met een vork in de rode biet te prikken kun je eenvoudig controleren of ze gaar zijn. De smaak van rode bieten zijn aards, en dat is nou net iets waar ik niet zo van houd. Daarom koos ik eerst voor een andere bereidingswijze: een salade. Voor mij geen succes, maar onze oudste zoon smulde er heerlijk van… Later kreeg ik een herkansing en ging op zoek naar een antwoord op mijn vraag: hoe maak je rode bieten dan wel lekker klaar?

 

Rode bieten met ui

Ineens moest ik aan mijn moeder denken die de rode bieten na het koken altijd raspte. Eerlijk gezegd hield ik toen al niet zo van bieten dus ik heb geen idee wat ze er verder allemaal mee deed. Ik besloot daarom maar zelf iets in elkaar te draaien, wat resulteerde in dit recept. Wij hebben met vijf à zes personen trouwens meer dan genoeg aan zes kleine bieten of vier grote, maar dat is misschien per persoon verschillend.

 

Benodigdheden voor vier personen

  • Vier kleine bieten
  • Kleine uitje (of naar smaak meer of minder)

 

Bereidingswijze

  • Doe de rode bieten in een pan en kook ze tot ze gaar zijn. Laat ze vervolgens afkoelen.
  • Als de rode bieten zijn afgekoeld kan je ze schillen. Je zal merken dat dit werkje vrij eenvoudig is. Schil de bieten absoluut niet voor het koken, omdat ze anders al hun sap verliezen!
  • Rasp de bieten met een grove rasp en doe ze terug in de pan.
  • Snipper een uitje fijn en doe dit bij de bieten in de pan. Hou je niet van de smaak van rauwe ui? Dan kun je er ook voor kiezen om hem eerst even te fruiten. De ui is dan minder pittig en iets zoeter van smaak.
  • Verwarm het geheel nog even voor het te serveren.

Heerlijk met aardappelen, jus en speklapjes of verse worst!

 

Hou je van koken en ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan eens de categorie Recepten. Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter of Pinterest.

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.