Rode bieten met ui - recept - Gera Raakt
TOP
Recept gekookte rode bieten met ui
Lifestyle Recepten

Rode bieten met ui – recept

Rode bieten, hou jij ervan? Ik heb verschillende recepten geprobeerd, maar mijn favoriet is (ook tot mijn grote verrassing) gekookte rode bieten met ui. Daarom deel ik vandaag mijn recept met je.

Iedere week haal ik bij de biologische winkel het grote groente- en fruitpakket. Ik heb hier bewust voor gekozen omdat ik merkte dat ik regelmatig hetzelfde kookte. En eerlijk gezegd kwam dat aardig mijn neus uit, ik wilde weer eens wat anders! Door iedere week dit pakket te halen eten we gevarieerder en maak ik ook regelmatig groenten klaar die ik zelf niet zo snel gekozen zou hebben. Oh, en we eten ook nog eens minder vlees! Allemaal positieve punten als je het mij vraagt.

 

Rode bieten

Maar toen kwam daar de dag dat er rode bieten in het pakket zaten. En wat zag ik daar tegenop zeg! Want hoe maakte je die dingen überhaupt klaar? Want deze waren nog niet eens voorgekookt… Het is gelukkig heel eenvoudig: pak een pan water, doe je bieten erin, zet ze op het vuur en kook ze tot ze gaar zijn. Zomerbiet heeft zo’n 20 à 30 minuten nodig, winterbieten al snel 1,5 tot 2 uur. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Door met een vork in de rode biet te prikken kun je eenvoudig controleren of ze gaar zijn.

De smaak van bieten zijn aards, en dat is nou net iets waar ik niet zo van houd. Daarom koos ik eerst voor een andere bereidingswijze: een salade. Voor mij geen succes… Maar hoe maakte je rode bieten dan wel lekker klaar?

 

Rode bieten met ui

Ineens moest ik aan mijn moeder denken die de rode bieten altijd raspte. Ik hield er toen al niet van dus ik heb geen idee wat ze er verder allemaal mee deed. Ik besloot daarom maar zelf iets in elkaar te draaien. Wij hebben met vijf à zes personen genoeg aan zes kleine bieten of vier grote.

 

Benodigdheden voor vier personen

  • Vier kleine bieten
  • Kleine uitje (of naar smaak meer of minder)

 

Bereidingswijze

  • Doe de rode bieten in een pan en kook ze gaar. Laat ze vervolgens afkoelen.
  • Als de rode bieten zijn afgekoeld kan je ze schillen. Dit werkje is vrij eenvoudig. Schil de bieten niet voor het koken omdat ze anders al hun sap verliezen!
  • Rasp de bieten grof en doe ze terug in de pan.
  • Snipper een uitje en voeg dat bij de bieten. Hou je niet van rauwe ui? Dan kun je er ook voor kiezen om hem eerst even te fruiten.
  • Verwarm het geheel nog even voor het te serveren.

Heerlijk met aardappelen, jus en speklapjes of verse worst!

 

Eet jij graag rode bieten? En hoe maak jij ze het liefst klaar?

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.