Paasversiering | Pompom paaseieren maken - Gera Raakt
TOP
Paas pompom maken; Maak zelf versiering voor Pasen
Feestdagen Lifestyle Pasen

Paasversiering | Pompom paaseieren maken

Vorige maand heb ik mijn redactie uit mogen breiden met iemand die uitermate creatief is. In ieder geval een stuk creatiever als ik! Aangezien het bijna Pasen is laat ze zien hoe je pompom paaseieren maakt. 

Pompom paaseieren

Paasversiering maakt mij altijd blij, het lentegevoel kan nu echt beginnen! En omdat je nu, tijdens de corona-crisis, toch het beste thuis blijft, kan je gezellig thuis paasversieringen knutselen. Eieren versieren is natuurlijk een traditie, maar met deze pompom paaseieren, die ik op Pinterest tegenkwam, hang je iets origineels in de paastakken. Ik besloot ze ook te maken. Ook leuk om te doen met iets oudere kinderen. Kleine waarschuwing: het maken van pompoms en dus ook pompom paaseieren kan verslavend zijn! 

 

Wat heb je nodig? 

 • wol/garen in verschillende kleuren (liefst van wol of acryl, katoen is minder geschikt)
 • Stevig karton of eventueel een tweedelige pompom-maker (bijvoorbeeld van clover)
 • Papierschaar
 • scherpe (stof)schaar
 • smal lint of stevig garen

Even een opmerking voor we beginnen:
Je kunt een pompom-maker gebruiken en hoewel een goede pompom-maker het zeker makkelijker maakt (vooral het doorknippen kan ik mij zo voorstellen) en voor een meer regelmatige pompom kan zorgen, is het zeker niet noodzakelijk om er een aan te schaffen. Ik heb ze zelf niet in huis, dus knipte ik een kartonnetje, zoals hieronder beschreven.

Meer informatie.

 

Grootte bepalen en karton knippen

Bepaal hoe groot je de pompom paaseieren wil maken. Ik begon te enthousiast en knipte mijn eerste kartonnetje veel te groot waardoor ik eerder een soort groot zwanenei kreeg, een beetje te zwaar voor in een paastak, maar wel heel leuk voor op tafel bijvoorbeeld. Wil je liever een formaatje kippen-ei, dan knip je twee gelijke cirkeltjes van ongeveer 6 cm doorsnede. Knip er vervolgens een opening en een gat in, zoals op de foto. Leg de twee ringen op elkaar en knip bij als ze niet helemaal hetzelfde zijn. Maak het gat niet te klein, dan kan er niet genoeg wol tussen. Maar maak je het gat te groot, dan wordt de ring te smal en wordt je pompom kleiner en minder regelmatig. 

Pompom cirkel karton

 

Kies een kleur en een patroon

Het is echt heel leuk om steeds met nieuwe kleuren en combinaties te experimenteren. Ik maakte de foto’s van een ei met stippen. Maar probeer ook eens met 3 kleuren draad tegelijk te wikkelen of doe eens half-half. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is erg leuk om te ontdekken welk effect het wikkelen heeft op het eindresultaat. 

 

Begin met wikkelen

Als je effen pompom paaseieren maakt dan omwikkel je het kartonnetje vanaf ongeveer 1 cm van de randen steeds met een nieuw gelijkmatig laagje garen. Je trekt het vrij stevig aan, zodat het een mooie, dichte pompom wordt. Maar wikkel het garen niet zo strak dat het karton gaat krullen. Je stopt met wikkelen als er eigenlijk geen garen meer bij kan en het gat bijna dicht is gemaakt met laagjes garen. 

Op de foto’s zie je in stapjes hoe je een ei met stippen of vlekjes krijgt:

 • Je wikkelt eerst een laagje in de basiskleur, 2 of 3 draadjes dik, als je heel dun garen hebt, doe je iets meer natuurlijk
 • Daarna steeds plukjes van ongeveer 10 omslagen verdeeld over het kartonnetje. 

Paasversiering maken

 • Dan weer een laagje in de basis kleur. 

 

 • Daarna maak je weer plukjes, maar niet op dezelfde plek als de vorige ronde. Mik zoveel mogelijk tussen de plukjes van de vorige ronde (spiek desnoods even onder het laatste laagje zodat je weet waar de plukjes met de andere kleur zitten.

Paasdecoratie

 • Ten slotte wikkel je nog een laagje in de basiskleur. 
 • Waarschijnlijk is je kartonnetje nu wel vol. Als dat niet zo is kan je bovenstaande nog een keer herhalen, of moet je de laagjes toch iets dikker maken, dat hangt ook van de dikte van de draad af. 

Als je kartonnetje vol is, dan knip je voorzichtig met je scherpe schaar de buitenrand van het garen open, precies op de rand van het karton. Waarschijnlijk moet je eerst even met de bovenste laag beginnen, daarna kan je de onderste punt van de schaar tussen de twee kartonhelften steken en zo precies op de goede plek de onderste lagen ook doorknippen. Zorg dat de losse woldraadjes tijdens het knippen niet door de opening van het kartonnetje vallen, hou ze tegen met een vinger.

Knippen paasversiering

Als je alle draadjes rondom hebt doorgeknipt neem je een stukje lint of 2-3 strengen wol, deze haal je tussen de twee kartonschijfjes door, wikkel de draden twee keer om elkaar heen en trek de draad stevig aan. Maak vervolgens nog 2 keer een knoop zodat hij niet meer los kan gaan. 

Paasdecoratie pompom paasei

Nu kan je de pompom even goed door je handen rollen (als een sinaasappel), zodat de draadjes zo goed mogelijk verdeeld worden. Hou de pompom vast bij het koordje en knip hem stukje bij beetje in de vorm van een ei, dus eerst wat smaller aan de zijkanten, zodat het een langwerpig bolletje wordt. En dan knip je hem schuin naar boven om een eivorm te krijgen. Pas op dat je het koordje of lintje niet per ongeluk doorknipt. Knip alle draadjes die uitsteken weg, zodat je een mooi rond ei hebt. Als je wol hebt gebruikt in plaats van lint kan je de draadjes eventueel samen vlechten tot een koordje. 

Bewonder nu je pompom paasei en bedenk welke kleur of welk patroon je voor de volgende gaat gebruiken.

 

Lees ook:

 

Afbeeldingen: eigen materiaal

Dit blog bevat affiliatelinks

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.