Japanse Onigiri met pompoen en paddenstoelen - recept - Gera Raakt
TOP
Japanse Onigiri (rijstballen) met pompoen en paddenstoelen - recept
Lifestyle Recepten

Japanse Onigiri met pompoen en paddenstoelen – recept

Japanse Onigiri met pompoen en paddenstoelen, recept door de redactie. Onigiri is de Japanse benaming voor rijstballen. Deze rijstballen kunnen traditioneel gevuld zijn met verschillende soorten zoute of zure conserven, zoals gezouten pruimen, ingemaakte groenten of gezouten vis en andere smaakmakers. Maar in Japan is deze snack zo populair dat je nu werkelijk allerlei soorten vullingen tegen komt. Ook in Europa krijgt deze snack steeds meer aandacht, in Berlijn kan je ze zelfs al in diverse metrostations kopen!

Onigiri is ooit bedacht om rijst makkelijk mee te kunnen nemen als lunch of voor onderweg. En daar zijn deze rijstballen dan ook perfect voor. Je eet ze namelijk koud of op kamertemperatuur. Weer eens wat anders voor de lunch dus. Maar ook erg lekker als avondeten in plaats van sushi, zeker als je verschillende soorten vullingen gebruikt. En ook voor kinderen is Onigiri erg geschikt, want je eet het met je handen en je kan de rijstballen in elke gewenste vorm maken. Deze zelfgemaakte versie is gevuld met pompoen-paddenstoelenvulling voor een perfecte herfstsmaak. En ook nog eens volledig vegan!

 

Ingrediënten voor 8 rijstballen

  • 300 gram ongekookte sushirijst
  • ½ oranje hokkaido pompoen (ongeveer 400-500 gram vruchtvlees)
  • 100 gram verse shii-take paddenstoelen
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 3 cm gember
  • 1 klein teentje knoflook
  • sesamolie
  • sojasaus

Tip Hou je niet zo van kneden met eten? Dan zijn er ook speciale malletjes te koop waarmee je eenvoudig de mooiste vormen maakt, zonder vieze handen. Kijk snel hier

 

Instructies voor Onigiri

Was de rijst een paar keer in een kom met water totdat het water helder blijft. Voeg dan koud water bij de rijst, totdat deze 1 vinger dik onder water staat (ongeveer 1,5 cm dus). Breng de rijst zachtjes aan de kook en laat deze ongeveer een kwartier zachtjes koken. Zet dan het vuur uit en dek de pan nog een kwartier af met een schone handdoek. Controleer na een kwartier of de rijst beetgaar is en schep hem dan in een wijde schaal om af te koelen.

Was de pompoen en verwijder de steel en de houtige onderkant. Snij hem doormidden en schep met een lepel alle zaden er uit. Verwijder eventuele kurkachtige plekjes van de schil. Snij nu de helft van de schone pompoen in blokjes. Doe de blokjes in een pan met een paar centimeter water en kook de blokjes totdat ze zacht zijn. Ongeveer 20 minuten. Test met een vork of ze mooi zacht zijn en giet de blokjes af.

Verwijder de steeltjes van de paddenstoelen en champignons en snij ze in hele fijne blokjes. Hoe kleiner hoe beter.

Snipper de ui in kleine stukjes en rasp de gember en de knoflook fijn.

Verwarm 2 eetlepels sesamolie in een koekenpan of wok op middelhoog vuur en voeg de ui, gember en knoflook toe. Als de uien glazig zijn, voeg dan de fijngesneden champignons en shiitake paddenstoelen toe en bak deze mee totdat ze goed zacht zijn en en licht beginnen te kleuren.

Maak ondertussen de pompoenblokjes fijn met een stamppotstamper of staafmixer. Als het paddenstoelenmengsel mooi zacht en licht gebakken is, voeg dan de pompoenpuree toe aan de pan en meng alles goed door elkaar. Zet de pan van het vuur en laat de vulling goed afkoelen.

Maak je handen nat en verdeel de rijst in 8 delen. Je kan ook kleinere balletjes maken als je dat wil, maar vullen is dan misschien iets lastiger. Neem een deel van de rijst in je natte handen en maak er een balletje van. Druk het balletje nu met 1 duim zodanig plat dat er een ruim kuiltje ontstaat. Vul dit kuiltje met pompoenvulling (ongeveer 1-2 eetlepels) en druk met beide handen het balletje weer voorzichtig dicht om de vulling heen. Je kan ook een klein schepje rijst toevoegen om het kuiltje makkelijker af te sluiten. Zorg dat de vulling omgeven is door rijst. Je rijstbal is nu klaar! Als je dat fijn vind kan je hem nu voorzichtig plat drukken tot een dikke hamburger vorm, of er bijvoorbeeld een platte driehoek van kneden. Naar smaak kan je nog een reepje geroosterde nori (zeewier) toevoegen. Dit is hetzelfde zeewier als waar sushirolletjes mee gemaakt worden en dat geeft extra smaak aan je rijstbal. Voeg de nori pas op het laatste moment toe en rooster het vel eventueel heel even boven de hitte van het fornuis zodat hij zo knapperig mogelijk is. Je eet de rijstbal zo uit het vuistje, daar zijn ze tenslotte voor uitgevonden.

 

Variatie

Probeer voor de vulling ook eens fijngesneden ume-boshi (zoute pruimen). Deze kan je in de toko of Japanse winkel kopen. Of ga voor avocado met een klein beetje vegan wasabi mayonaise (voeg zelf een mespuntje wasabipasta of -poeder toe aan een paar eetlepels vegan mayo). Maar ook zonder vulling zijn deze rijstballen erg lekker. Serveer ze dan met sojasaus met sesamolie of een ander dipsausje. In plaats van ze omwikkelen met nori vellen, kan je ze ook voorzichtig bakken in een koekenpan zodat ze een knapperig korstje krijgen. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

 

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.