Luisterkind Methode - review - Gera Raakt
TOP
Luisterkind Methode; Luisterkind-afstemming; Luisterkind-sessie
Gezin Opvoeding

Luisterkind Methode – review

Een tijdje geleden kwam ik een oproep tegen van Ilse van de praktijk Puur Sense. Zij houdt luisterkind-afstemmingen voor kinderen en volwassenen en was op zoek naar bloggers die dit wilden ervaren. Omdat ik vaak het idee heb dat er veel meer in mijn zoon omgaat dan dat er echt uitkomt was ik meteen door de Luisterkind Methode gefascineerd. Ik wilde dan ook graag een luisterkind-sessie voor hem! Inmiddels is de afstemming geweest, hebben we er wat aan gehad? Je leest het in deze review.

Temperament

Regelmatig heb ik het op mijn blog over mijn temperamentvolle en prikkelgevoelige jongste zoon van nu 5 jaar. Het is een ontzettend pienter kind alleen raakt hij regelmatig overprikkeld met boosheid en frustratie tot gevolg. Om hem beter te kunnen begeleiden las ik al eens het boek Temperamentvolle kinderen, de titel zegt denk ik genoeg.

Helaas worden ondanks alle handvatten de prikkels thuis of in de klas hem soms te veel wat resulteert in gedrag waarvan niemand, inclusief hijzelf, echt blij wordt. Zo jammer! Want tegelijkertijd is het een heel lief, zacht en zorgzaam kind. Daarom hoopte ik met de luisterkind-afstemming nog meer inzichten te krijgen in hem en hoe ik hem nóg beter kan helpen.

 

Luisterkind Werker

Ilse heeft de opleiding Luisterkind Werker gevolgd volgens de methode van Diana van Beaumont en gaat volledig volgens deze methode te werk. Ze fungeert als tussenpersoon tussen ouder en kind. Door zich open te stellen probeert ze duidelijk te krijgen waar de struikelblokken bij het kind zich bevinden en deze op te lossen. Natuurlijk verhelpt een Luisterkind-afstemming niet standaard alle ‘problemen’ die er spelen.

Wat is er nodig voor een luisterkind-afstemming? Een foto van het kind waar het alleen opstaat, de voor- en achternaam plus leeftijd, iets over de gezinssituatie en eventuele vragen en/of zorgen.

 

Luisterkind Methode, hoe werkt het?

Mijn man staat gelukkig ook voor veel dingen open, zo ook voor de Luisterkind Methode. Toen ik hem de afstemming die Ilse gemaakt had voorlas was het enige wat hij kon zeggen: Maar hoe heeft ze dat gedaan?! Daarom een korte uitleg over hoe de Luisterkind Methode in zijn werk gaat:

1. Ilse stemt zich op afstand af op de persoon voor wie de Luisterkind-afstemming is aangevraagd. In dit geval dus onze jongste zoon.

2. Tijdens de Luisterkind-afstemming was het mogelijk dat hij zelf aan het woord kwam, maar eventueel ook spirits die in de buurt van hem aanwezig waren. Het kon ook zijn dat Ilse zelf duidelijk woorden en beelden binnenkreeg die ze dan om zou zetten in woorden op papier. Tijdens een afstemming kan Ilse ook gerichte vragen stellen. De persoon (kind/spirit) vertelt dan wat er vertelt mag en kan worden. In ons geval werd het een monoloog. Dat wil zeggen dat Ilse in de energie de vragen aan hem gesteld heeft en op deze manier kwamen de antwoorden.

3. Onderwerpen die bij kinderen vaak wel duidelijk worden tijdens een luisterkind-sessie: schoolgedrag, leerproblemen, slecht slapen/ eten/luisteren, lusteloosheid, boosheid, verdriet, moeheid, oorsprong van de band met andere familieleden, moeite met gezag, eenzaamheid, verlegenheid, bedplassen, asociaal gedrag, overgevoeligheid, eczeem of andere vormen van huiduitslag, onrust. Ik was zelf vooral nieuwsgierig naar het slapen (altijd redelijk problematisch geweest), de prikkels/gevoeligheid en zijn temperament.

 

Wat vind ik van de Luisterkind Methode?

Nu zou ik de complete afstemming hier met jullie kunnen delen, maar toch doe ik dat niet. Het gaat namelijk over mijn jongste zoon die ook recht heeft op zijn privacy. Wel zal ik een aantal opvallende dingen uit de afstemming met je bespreken.

Toen ik de afstemming las werd ik erg geraakt en emotioneel. Waarom? Omdat wat ik las heel erg herkenbaar was en typisch voor mijn kleine mannetje. Een kind met ontzettend veel energie die omgezet moet worden in actie. Een kind wat ook ontzettend veel weet en daardoor vreselijk wijs is. Maar er zit ook veel boosheid in hem vanwege alle prikkels waar hij niet mee om kan gaan. Hij zou hier graag hulp bij willen hebben, omdat hij dit niet alleen kan handelen. Hiervoor hebben we een aantal gerichte tips gekregen die we nu toepassen. Het gaat nu dan ook al een stuk beter.

Ook wat betreft het slapen hebben we bijzondere inzichten gekregen. Alleen slapen wilde hij als baby al pertinent niet en ook nu slaapt hij nog bij ons op de kamer. Inmiddels wel in een eigen bed. Hij heeft aangegeven in een eerder leven iets naars mee te hebben gemaakt waardoor hij nu de geborgenheid van samen slapen nodig heeft. Geloof je niet in reïncarnatie dan kan het lastig zijn om hierin mee te gaan. Persoonlijk kan ik me er wel in vinden.

Verder heeft hij graag de controle. En al waren we hier al goed op weg, ik heb toch nog een aantal inzichten gekregen van Ilse waar ik echt wat mee kan. Mijn zoon heeft namelijk moeite met de hele dag te moeten doen wat een ander wil, hij trekt echt heel erg graag zijn eigen plan. Toevallig gaf hij me gisteravond letterlijk terug: ‘Ik doe al de hele dag wat jij wil!’ Er is dus nog ruimte om hier winst te halen en ik zal er aandacht voor moeten hebben om hem iets meer zelf te laten bepalen (waar mogelijk natuurlijk).

De passage die mij het meest raakte en waar ik me volledig bij aansluit: ‘Je zoon is een pienter mannetje, die echt zijn plekje in de wereld nog gaat veroveren. Hij heeft tijd wel nog tijd nodig om te leren omgaan met hoe de wereld in elkaar zit. En hij mag gaan ervaren dat het niet erg is dat hij dingen anders doet en andere dingen nodig heeft dan vele leeftijdsgenootjes. Kijk wat voor hem werkt en help hem daarbij. Hij hoeft niet mee op de manier waarop iedereen de dingen doet. Dat put hem uit en leidt tot frustratie en uitbarstingen. Hij mag de wereld op zijn eigen manier beleven en aanpakken op een manier die het beste bij hem past.’

Mijn conclusie over de luisterkind-afstemming is dan ook heel eenvoudig: loop je vast in de begeleiding van je kind? Dan is het een echte aanrader, omdat je door de handvatten die je krijgt weer verder kunt. Desnoods met gerichte hulp van derden.

Heb jij al ervaring met de Luisterkind Methode?

 

 

 

 

 

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.