Nieuwe hypotheek, welke kiezen wij? - Gera Raakt
TOP
Hypotheek, hypotheekvormen, hypotheekrente
Financiën Lifestyle

Nieuwe hypotheek, welke kiezen wij?

Een tijdje geleden verkochten de man en ik ons appartement. Aangezien we binnenkort een ander huis zullen kopen, of beter nog: we laten er hopelijk één bouwen, zullen we daarom op zoek moeten naar een andere hypotheek. Ik ging daarom op onderzoek uit, want hoe zit dat eigenlijk met die hypotheken, de hypotheekrente en de looptijd ervan?

De hypotheek van ons appartement stond volledig op naam van mijn man, er was niks van mij bij. Had hij de beste die je kon hebben? Absoluut niet. Het was een wonderlijk allegaartje, maar hij kon tenminste in het appartement blijven wonen toen hij en zijn ex uit elkaar gingen. Onze nieuwe hypotheek zal wél op ons beider naam komen te staan. Ik wil dan ook de best mogelijke met zo min mogelijk addertjes onder het gras. Daarom als eerste maar op zoek naar mijn eerste vraag: welke hypotheekvormen zijn er allemaal?

 

Hypotheekvormen

Er zijn veel verschillende hypotheekvormen met ieder hun voor- en nadelen. Aangezien wij graag gebruik willen maken van de hypotheekrenteaftrek en hem aan het einde van de looptijd afbetaald willen hebben, hebben we maar twee keuzes:

  • Optie 1: Annuïteitenhypotheek
  • Optie 2: Lineaire hypotheek

 

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de looptijd van de hypotheek iedere maand hetzelfde bedrag. In het begin van de looptijd is een groot deel van dat bedrag vooral rente en naarmate de hypotheek vordert ga je meer aflossen. Op de einddatum is hij helemaal afgelost. 

 

Lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek los je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag af. Je lost hem dus gelijkmatig af. Het bedrag dat je aflost, hangt af van de hoogte van de hoofdsom en de totale looptijd van de hypotheek. Doordat je steeds minder rente betaalt (de hypotheekschuld wordt immers steeds kleiner), worden je maandlasten steeds lager. Ook de lineaire hypotheek heb je aan het einde van de looptijd in zijn geheel afgelost.

 

Als ik de knoop alleen moest doorhakken dan gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar een lineaire hypotheek. Ik vind het een prettig idee dat onze maandlasten steeds lager zullen worden. 

 

Hypotheekrente

Maar hoe zit het met de hoogte rente hypotheek? Net als bij alle leningen betaal je over een hypotheek, wat natuurlijk een lening is voor je huis, ook rente. De hoogte van deze rente bepaalt deels mee hoeveel je per maand aan hypotheeklasten betaalt. Op dit moment is de hypotheekrente vrij laag waardoor je dus lagere maandlasten hebt. Hoe lang dat nog zo blijft? Dat blijft toch een beetje koffiedik kijken… Naar verwachting duurt het nog wel even voordat de rente weer stijgt.

Maar hoe lang zet je de hypotheekrente nou het beste vast? De consumentenbond adviseert een minimale looptijd van 10 jaar, omdat je dan meer mag lenen dan bij een kortere looptijd. Nu de rente zo laag staat lijkt het interessant om hem gelijk maar de gehele 30 jaar vast te zetten, maar daar hoort vaak ook weer een hogere rente bij waardoor je niet per definitie goedkoper uit bent.

Aangezien mijn man al een hypotheek heeft gehad en we wel graag gebruik willen maken van de hypotheekrenteaftrek kunnen wij niet kiezen voor een rentevaste periode van 30 jaar, dit zal eerder uitkomen rond 20 jaar. Naslagwerk leert mij dat wanneer je op dit moment kiest voor een lineaire hypotheek en de hypotheekrente 20 jaar vastzet de rente op dit moment (november 2020) tussen de 1,28 en 2,59% ligt. 

 

Welke hypotheekvorm heb jij? En hoe lang heb je de hypotheekrente vastgezet?

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Sponsored post

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.