De kennisgeving voor de jongste is ingediend - Gera Raakt
TOP
Thuisonderwijs, kennisgeving
Gezin Lifestyle Maatschappij

De kennisgeving voor de jongste is ingediend

Sinds we naar Groningen verhuisd zijn geven we thuisonderwijs. Dat avontuur begint met het beroepen op je recht door middel van het indienen van een kennisgeving. Inmiddels nadert de jongste ook de leerplichtige leeftijd en was het hoog tijd om de kennisgeving voor de jongste in te dienen.

Thuisonderwijs

Het geven van thuisonderwijs is in Nederland geen vanzelfsprekendheid. Veel mensen hebben er helaas ook een sterke mening over, al hebben ze geen idee waar ze over praten. In Nederland kun je je beroepen op vrijstelling voor je kind de leerplichtige leeftijd heeft bereikt en nog niet is ingeschreven op een basisschool. Eenmaal in het onderwijssysteem kom je er eigenlijk niet meer uit, iets waar veel mensen niet van op de hoogte zijn. Wil je er toch uit? Dan verdiep je je in wet- en regelgeving en moet je op zoek naar de mazen van de leerplichtwet. Trouwens, als je het mij vraagt is die wet toch nodig aan een update toe. De leerplichtwet is hopeloos ouderwets

Kennisgeving

Goed, wij voldoen door de verhuizing aan de voorwaarden en dienden een kennisgeving in. Omdat wij aan de voorwaarden voldoen komt de vrijstelling in principe van rechtswege tot stand. In ons geval is het namelijk zo dat er sinds onze verhuizing geen vrije school op maximaal zes kilometer van ons huis is gevestigd. Tegen de andere scholen hebben wij logischerwijs richtingsbezwaren, die trouwens ook logische gevolgen hebben voor de inrichting van het onderwijs.

Leerplichtambtenaar

Helaas is het in Nederland zo dat een leerplichtambtenaar moet beoordelen of je aan de voorwaarden die de wet voorschrijft voldoet. Dat de bezwaren ook daadwerkelijk richtingsbezwaren zijn. Let wel, de aard van de overwegingen mag beoordeeld worden, NIET het gewicht van de bezwaren.

Helaas heeft deze man of vrouw om te beginnen geen enkele specifieke kennis van geloofs- en/of levensovertuigingen. En hoewel het vrij simpel is, je voldoet immers aan de voorwaarden die de wet stelt of niet, blijkt in de praktijk dat je erg afhankelijk bent van de goodwill van de leerplichtambtenaar binnen jouw gemeente.

Daarbij is het ook niet bepaald helpend dat de overkoepelende organisatie Ingrado ervan overtuigd lijkt te zijn dat kinderen van gezinnen die een vrijstelling op basis van artikel 5 lid b leerplichtwet hebben geen onderwijs krijgen. Of is dat nog steeds een bliksemafleiding zodat de 20.000 thuiszitters die wél (passend) onderwijs zouden willen hebben, maar niet (kunnen) krijgen niet zo opvallen? Zeg het maar.

Proces- verbaal

Hoewel wij aan alle gestelde voorwaarden voldoen, heeft het er in ons geval toe geleid dat ik een proces-verbaal mocht laten opmaken. Natuurlijk hebben we hier een flinke verklaring aan toegevoegd, maar weggezet worden als een potentiële misdadiger, terwijl we handelen in het belang van onze kinderen en ons gezin voelt echt niet fijn. Bovendien kost het inhuren van een juridisch adviseur, die inmiddels zo’n 70 dossiers als de onze onder zijn hoede heeft, iedere keer een vermogen. Maar goed, wat moet dat moet.

En nu weer in afwachting…

Onze jongste dochter is nooit naar school geweest en aangezien ik nog niet zo lang geleden op gesprek geweest ben bij de leerplichtambtenaar ontvangen we binnenkort hopelijk de bevestiging in de brievenbus. Ik weet wel dat hier de vlag dan uitgaat! Tot die tijd zijn we weer in afwachting…

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter en Pinterest.

Uitgelichte afbeelding: eigen archief

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.