Column | Culturele assimilatie en Zwarte Piet - Gera Raakt
TOP
Assimilatie en Zwarte Piet
Maatschappij

Column | Culturele assimilatie en Zwarte Piet

Rotterdam presenteerde de nieuwe Zwarte Piet. Ik weet niet of je het een beetje hebt meegekregen, maar ook Roetveegpiet valt bij de tegenstanders, hoe kan het ook anders, niet in goede aarde. Weet je waar ik gelijk aan moest denken? Aan de overeenkomst tussen assimilatie en Zwarte Piet…

Maatschappijleer

Tijdens de opleiding tot verpleegkundige kregen we een soort maatschappijleer. Want als verpleegkundige in onze multiculturele samenleving is het wel handig dat je het een en ander van een andere cultuur weet, niet waar? Dus moest ik voor deze les het begrip onder andere het woord assimilatie opzoeken. En misschien vind je het een beetje gek, maar ik moest gelijk aan deze term denken toen Roetveegpiet niet in goede aarde viel bij de tegenstanders. Ik zal je uitleggen wat volgens mij de overeenkomsten zijn tussen assimilatie en Zwarte Piet. Maar ook de verschillen…

 

Lees ook: Column | Demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas 

 

Assimilatie

Assimilatie is het proces waarbij nieuwkomers heel veel van hun eigen cultuur vervangen door de cultuur van Nederland. Nieuwkomers verliezen dus veel van hun eigen cultuur, omdat ze zich volledig moeten aanpassen aan de Nederlandse cultuur. Al met al een enorm moeizaam proces! Gelijk even een disclaimer: ik verwacht van niemand zijn eigen cultuur te verloochenen of af te zweren, begrijp me niet verkeerd. Maar een kleine groep ‘nieuwkomers’ verwacht wel dat wij Zwarte Piet maar afschaffen. Een eeuwenoude Nederlandse traditie, maar bovenal een kinderfeest.

 

Duidelijkheid!

Zie je waar ik heen wil? Waar normaal gesproken de minderheden zich dienen aan te passen aan een andere cultuur, gebeurt het in Nederland juist andersom. In onze typisch Nederlandse goodwill om anderen maar vooral te willen pleasen en niet tegen het hoofd te stoten, passen wij al onze tradities onderhand maar aan. Is dit dan de keerzijde van openstaan voor andere culturen? Ik weet niet of ik me nog wel thuis voel in het huidige Nederland. Wat is er mis met een duidelijke mening te hebben en daar dan ook voor te staan? Diezelfde mening dus ook naar nieuwkomers te uiten: wij willen dat Zwarte Piet zwart blijft, je leert er maar mee te leven. Ik bedoel, zelfs de rechter vind het geen racisme…Wanneer stoppen we dan met deze ongein, het alsmaar iedereen te vriend willen houden en onze Nederlandse traditie steeds meer in de ban te doen?

 

Racistisch?

Zwarte Piet is namelijk géén racisme. Zwarte Piet is schoorsteenveger. Sinterklaas is een kinderfeest en kinderen discrimineren al helemaal niet. Discriminatie leren ze, helaas, van volwassenen. De manier waarop de tegenstanders van Zwarte Piet actievoeren heeft ook nog eens niks met het kinderfeest te maken. De tegenstanders zijn ongelukkige volwassenen, die gekwetst zijn door andere discriminerende volwassenen. Dat dat gebeurt is zonder meer een trieste zaak, maar het heeft niks meer met Sinterklaas te maken.

Laat iedereen dan ook zijn mond over Zwarte Piet eens houden en op een liefdevolle manier pleiten voor meer gelijkheid in de samenleving. Deze kwaadaardige manier van actievoeren leidt tot niks anders dan meer verdeeldheid in de samenleving. Wil je je graag gehoord voelen? Probeer dan eens een positieve manier van actievoeren. Je vangt namelijk nog altijd meer vliegen met stroop dan met azijn…

 

Afbeelding Twee lachende Zwarte Pieten: robert paul van beets – Shutterstock

 

Assimilatie en Zwarte Piet

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

4 COMMENTS
 • Kim
  6 jaar ago

  Ooooh jaaaa, hier ben ik het zo mee eens.
  Mijn zoontje (bijna 3) krijgt nu het Sinterklaas feest een stuk bewuster mee. Hij kreeg pepernoten van een zwarte piet (en echt zwart, dat doen ze hier in het dorp gelukkig nog) met een roze pakje aan. Hij heeft de hele weg naar huis gehad over de roze piet. Kinderen kijken niet naar huidskleur en discrimineren idd al helemaal niet!

 • Merel
  7 jaar ago

  Ik ben ook helemaal klaar met de groep tegenstanders die actie blijft voeren, die hebben zelfs bij mij alle sympathie verloren.

  Dat het uiterlijk van Piet verandert (met zijn karikaturale trekken die wel duidelijk gebaseerd zijn op hoe hier bv. Afrikanen altijd werden afgebeeld), prima. Dat is niet meer van deze tijd. Maar nu is het toch onderhand weleens een keertje klaar? Maak je liever hard voor het stoppen van discriminatie en racisme in het algemeen, i.p.v. je zo te bemoeien met een kinderfeest. En wat je zegt: je vangt inderdaad meer vliegen met stroop dan met azijn. Die negatieve houding werkt alleen maar tegen ze. En tegen ons, want wij kregen vorig jaar constant de vraag of we wel Sinterklaas vieren (omdat mijn man van de Antillen komt). Hopelijk is dat dit jaar minder; het gaat me er niet om dat ik de vraag niet wil beantwoorden, maar vooral dat je automatisch wordt gedwongen partij te kiezen. IK wil me tegenover niemand hoeven verantwoorden over het al dan niet vieren. We vieren het, omdat we het een leuk kinderfeest vinden. Niet omdat we daar culturele argumenten voor hebben of een positie in die (inmiddels behoorlijk irritante) discussie willen innemen.

  Zo, dat is eruit 😉

  • Merel
   7 jaar ago

   Trouwens, ik denk ook dat als we allemaal stoppen met aandacht geven aan de Pietendiscussie, het vanzelf weer verstomt. Althans, dat hoop ik.

 • Roelina
  7 jaar ago

  A-M-E-N! Het zijn niet eens écht ‘nieuwkomers’ die hier over klagen. Ik ben het zo beu! Al die negatieve aandacht werkt alleen maar meer onderscheid in de hand.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.