Demonstreren bij de landelijke intocht - Gera Raakt
TOP
Landelijke intocht Sinterklaas
Maatschappij

Demonstreren bij de landelijke intocht

Vandaag is de landelijke intocht van Sinterklaas. Voorheen kon ik echt genieten van de feestelijke intocht. Tegenwoordig is alles helaas compleet anders. Voor mij persoonlijk is de lol er eigenlijk wel af. Het gaat namelijk niet meer om de kinderen. Ik wil me niet uitspreken voor of tegen zwarte Piet. Ik wil alleen maar dat de kinderen fijn feest kunnen vieren…

Aanslagen Parijs

Op de dag van de landelijke intocht van 2015 zet ik de televisie aan. Alles en iedereen is in rep en roer, de vorige avond is er een aanslag gepleegd in Parijs. Hoe moet dat nu met de intocht? De intocht gaat gelukkig door, al is iedereen buitengewoon alert. Toch houd ik mijn hart vast…

Ook de roep om het afschaffen van zwarte Piet wordt sterker, er zijn zelfs demonstraties aangekondigd! Prima, iedereen heeft het recht om zijn mening te uiten. Toch vraag ik me af of het ten koste van de kinderen mag gaan?

Intocht 2016

Wie  dit jaar bij de intocht aanwezig wil zijn moet eerst door een detectiepoortje(!), de binnenstad wordt namelijk beschouwd als festivalterrein. Uiteraard is het een feestje dat Sinterklaas weer in Nederland is, maar om de binnenstad nou tot festivalterrein te bestempelen? Het blijkt een bittere noodzaak, er zijn demonstraties aangekondigd. Zowel vóór als tegen zwarte Piet. Nou ja, aangekondigd?

De Nederlandse Volks-Unie heeft zich inderdaad aangemeld om te mogen demonstreren. Uiteraard spreken ze zich uit vóór zwarte Piet. En omdat iedereen het recht heeft om te mogen demonstreren hebben ze keurig een plek toegewezen gekregen.

Maar wat schertst mijn verbazing? De tegenstanders van zwarte Piet blijken niet de moeite te nemen om zich aan te melden. Waarom? Ik heb geen flauw idee…Het lijkt mij in ieder geval een kleine moeite. En als je vreedzaam gebruik wil maken van je recht om te demonstreren kun je toch best melden dat je komt?

Kinderfeest

Nogmaals, ik ga mij niet mengen in de discussie of ik voor of tegen zwarte Piet ben. Mijn mening doet er nu namelijk niet toe. Ik ben in ieder geval vóór de kinderen, het is namelijk een kinderfeest. Geen kind ziet daar racisme in, dat zijn namelijk de volwassenen. Waarom laten we de kinderen niet gewoon genieten? In plaats van op de dag van de landelijke intocht moeilijk te gaan lopen doen ten koste van diezelfde kinderen.

Het loopt namelijk een keer uit de hand, misschien zelfs wel tot gevechten. Die kans wordt namelijk steeds groter als mensen die willen komen demonstreren zich niet aan de regels willen houden door zich simpelweg van tevoren aan te melden. Vraag jezelf eens af of je dit wél aan je kinderen mee wil geven?

Ja, je hebt recht om te demonstreren. Je hebt zeer zeker ook recht op je mening. En ja, die wordt ook gehoord. Ook als je een plekje toegewezen krijgt waar je gerechtvaardigd én vreedzaam die mening mag gaan staan verkondigen.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op FacebookTwitterInstagram of Pinterest!

Lees ook

Afbeelding De zak van Sinterklaas: Sara Winter – Shutterstock

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

4 COMMENTS
 • Els
  7 jaar ago

  Laat het vooral een kinderfeest blijven!

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Dat wens ik ook!

 • Charel
  7 jaar ago

  Blijf het zo jammer vinden dat het zo moet gaan :(!

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Jammer hè, gelukkig hebben ze de bus met demonstranten tegen kunnen houden!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.