Appelmoes zonder suiker, recept - Gera Raakt
TOP
Zelf appelmoes zonder suiker maken, recept
Recepten

Appelmoes zonder suiker, recept

Appelmoes uit de winkel bevat vaak veel toegevoegde suikers. En hoewel dat best verklaarbaar is, is het eigenlijk wel jammer. Vooral omdat veel mensen er gek op zijn! Wist je dat appelmoes zonder suiker maken heel makkelijk is?

Appelmoes maakt alles lekker

Wie is er niet groot geworden met appelmoes? Ik in ieder geval wel. Als kind vond ik aardappels, groente en vlees verschrikkelijk, op het vlees na dan. Een flinke klodder appelmoes door het eten heen prakken (jazeker, wie deed/doet dit nog meer?) maakte dat ik het wel – zij het vaak schoorvoetend en met regelmaat kokhalzend – naar binnen wilde werken. Sorry, er is geen andere beschrijving…

En nu ik toch lekker bezig ben wil ik met terugwerkende kracht nog even het volgende kwijt: sorry mama, voor alle keren dat ik zat te mopperen op het eten wat je toch elke keer maar weer mooi op tafel zette.

Gemak dient de mens

Sowieso was ik wat betreft voeding lange tijd erg gemakkelijk. Gemak dient immers de mens! Pakjes, zakjes en potjes, ik vond ze heerlijk en ze stonden bij mij dan ook regelmatig op het menu. Daar kwam verandering in toen onze jongste zoon geboren werd. Ik gaf borstvoeding en Het nieuwe borstvoedingboek was in die tijd mijn bijbel.

Toen met zes maanden het moment daar was om te starten met vaste voeding, voelde het voor mij door de opgedane kennis, zo gek om mijn baby vol te stoppen met kant en klare voeding en/of bewerkte producten. Daarom volgden ik grotendeels de Eerste hapjes | Bijvoeden via de Kleintjes methode, gecombineerd met Rapley (die iets minder streng en rechtlijnig is in bepaalde dingen).

In de Kleintjes methode-Facebookgroep kwam ik er al snel achter dat je zo’n beetje alles wat je in de supermarkt kunt kopen vaak ook heel makkelijk zelf kunt maken. Nou ja, misschien is dat voor jou wel heel logisch, maar ik vond het een echte eye-opener. Ik stond zo ver van ons voedsel af, dat ik geen idee had. Ik besloot daar verandering in te brengen.

Zelf appelmoes maken

Maar goed, terug naar de appelmoes. Mijn oma van vaders kant maakte weleens zelf appelmoes. Natuurlijk gebruikte ze volgens het boekje goudrenetten, die vervolgens ook keurig door de passeerzeef (oké, ik moest de benaming zelf ook even opzoeken) werd gehaald. En hoewel die zelfgemaakte appelmoes zonder enige twijfel heerlijk was, zag het er in mijn herinnering vooral uit als een heleboel werk voor iets dat je eenvoudig in een potje in de winkel kon kopen.

Inmiddels heb ik al een heel verhaal verteld, maar zal ik je eens een geheimpje verklappen? Ik denk dat er weinig makkelijker is dan zelf appelmoes maken! En appelmoes zonder suiker is nóg makkelijker.

Appelmoes zonder suiker

Heb je appels, het maakt niet uit hoeveel, in huis? Dan kun je zelf appelmoes zonder suiker maken. Schil de appels, snijd ze in stukjes, voeg een bodempje water toe en laat het koken tot de appels zacht zijn. Daarna stamp je ze eventueel nog fijn en kun je naar smaak kaneel toevoegen. Klaar ben je. Ik gebruik geen suiker, geen citroen en iedereen in huis vindt het heerlijk.

Waarom suiker in de appelmoes?

Vraag je je nu af waarom iedereen dan maar suiker in de appelmoes doet? Goede vraag. Eén van de redenen zal simpelweg gewoonte zijn. Als het maar zoet is, dan eet iedereen het wel, toch?

Een andere reden zal zijn: conserveren. Naast verhitting of zout, kun je immers ook suiker gebruiken als conserveringsmiddel. Maar als jij zelf appelmoes maakt en je bent niet van plan het langere tijd te bewaren, is het in feite nergens voor nodig om suiker aan je appelmoes toe te voegen.

Appelmoes is lekker met

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op FacebookTwitterInstagram of Pinterest!

Uitgelichte afbeelding: Pixabay.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.