Adventskalender maken van potjes + vultips! - Gera Raakt
TOP
DIY tutorial: Adventskalender zelf maken plus tips om te vullen
DIY Feestdagen Kerstmis Lifestyle

Adventskalender maken van potjes + vultips!

Ben je op zoek naar een leuke DIY adventskalender als alternatief voor de kartonnen variant met een weeïg chocolaatje? Want hoewel er vele leuke alternatieven op de markt te koop zijn, is zelf een adventskalender met kleine cadeautjes die leuk zijn om te geven of te krijgen, toch vaak net iets leuker. Zeker als het gaat om het samen aftellen naar Kerstmis.

Adventstijd

Wat is de adventstijd eigenlijk? En waarom zitten er 24 vakjes op een kalender? Advent komt uit het Latijn en betekent ‘komst’. De adventstijd is dan ook een tijd van verwachting, bezinning en wachten op de komst van het licht.

In sommige geloven staat dat weer voor de komst van het Kerstkind, maar je kunt het ook letterlijk nemen en interpreteren als uitkijken naar de tijd van het jaar dat er weer meer licht is. Tot aan Kerstmis worden de dagen immers steeds korter en donkerder, maar daarna lengen de dagen weer.

Traditioneel begint de adventstijd op de vierde zondag voor kerst. Dit is altijd ergens tussen 27 november en 3 december. Veel aftelkalenders beginnen waarschijnlijk daarom gemakshalve op 1 december en daarmee heeft de kalender 24 vakjes. Een aftelkalender voor advent is dus best passend bij deze tijd, om de donkere dagen door te komen.

Adventskalender maken

In deze tutorial maak ik een adventskalender waarbij elke dag iets open gemaakt kan worden. Zo heb je elke dag een eigen bijzondere verrassing.

Benodigdheden

DIY adventskalender 2023; Benodigdheden voor het zelf maken van een adventskalender
 • 24 glazen potjes zonder deksel (bijv. lege pindakaas-, jam- of groentepotjes)
 • 24 elastiekjes
 • 24 lapjes stof van ongeveer 10 x 10 cm (het lapje moet de bovenkant van het potje kunnen afsluiten)
 • Mooie stroken papier
 • Versiering
 • Stift
 • Plakband
 • Schaar

Stap 1

Knip de stroken papier op maat zodat je ze rondom het glazen potje kunt plakken, zodat je niet meer door het potje heen kunt kijken. De hoogte en lengte zijn dus afhankelijk van het potje. Heb je allemaal dezelfde potjes, dan kan je 1x het formaat afmeten en vervolgens 24 stroken op maat knippen

Stap 2

Plak de strook papier aan de buitenkant van het potje. Draai de strook papier strak om het potje en plak het vast met een plakbandje.

Stap 3

Vul de potjes met wat je er graag in wilt doen. Wat je in de potjes doet? Verderop kom ik daar nog op terug.

Stap 4

Leg een lapje stof over het potje en maak deze vast met een elastiekje. Eventueel kan je het lapje mooi rond knippen om het potje heen. Ik heb dit niet gedaan, waardoor je ongelijke punten eraan hebt.

Stap 5

Maak een nummer aan elk potje. Dit kan bijvoorbeeld door een kaartje met een nummer er aan te hangen. Ik heb ervoor gekozen om het op het lapje stof te schrijven met een stift. Het is een beetje afhankelijk van de gekozen stof wat het beste uit komt. Zorg ervoor dat de nummertjes goed leesbaar zijn.

Stap 6

Versier de potjes eventueel nog met wat extra’s. Zo heb ik er wat takjes van eucalyptus en takjes met rode bessen aangemaakt.

Stap 7

Plaats de potjes op een mooie plek, waar ze de gehele adventstijd kunnen blijven staan. Op een mooi dienblad, op een tafel of een mooie plank. Zet ze allemaal op een rij op volgorde of juist in een bijzondere vorm of op willekeurige volgorde.

DIY adventskalender vullen

Het mooie aan het zelf maken van een adventskalender is dus ook dat je zelf kunt kiezen wat je er in doet. Maar om zo even 24 dingen te bedenken die je er in kan doen, vind ik ook wel lastig. Daarom heb ik een paar categorieën bedacht om terug te laten komen in de kalender. Nu hoef ik alleen maar een paar dingen bij elke categorie te bedenken. Dat gaat mij een stuk beter af. Bovendien kan je zo ook meteen een mooie verdeling maken, door de categorieën af te wisselen. Dit zijn de categorieën die ik heb gebruikt:

 • Een spreuk, gedichtje of wijsheid op een mooi briefje
 • Een mooie steen, kraal of schelp
 • Klein cadeautje (houten diertje, tol, vingerpoppetje)
 • Kaarsje of een klein pakketje om zelf een kaarsje te maken
 • Een recept voor iets lekkers (waarvan toevallig alle ingrediënten ook in huis zijn)
 • Klein knutselproject (bijv. een knoopster van karton, kersthanger voor in de boom versieren, bloemenzaadjes om te planten, vetbollen voor vogels maken)
 • Doe-activiteit (wandeling in het bos, speurtochtje door de wijk, avondwandeling om lichtjes te kijken in het donker, fietsen naar een mooie kerstboom in de buurt)

Vind je een adventskalender met glazen potjes niet zo handig? Gebruik dan iets anders, bijvoorbeeld lege doosjes, lege wc-rolletjes, houten kistjes, enveloppen of pak alles in als cadeautje. Je kan zoveel kanten op met de adventskalender, fijne feestdagen!

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op FacebookTwitterInstagram of Pinterest!

Lees ook

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

2 COMMENTS
 • Simone
  3 jaar ago

  Wat een leuk idee!!!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.