Adventskalender maken van potjes + vultips! - Gera Raakt
TOP
DIY tutorial: Adventskalender zelf maken plus tips om te vullen
DIY Feestdagen Kerstmis Lifestyle

Adventskalender maken van potjes + vultips!

Door Lidy. De adventstijd komt er weer aan. Wie kent ze niet die kartonnen adventskalender waar je elke dag tot aan Kerstmis een vakje mag open maken. Vaak zit er dan een klein chocolaatje achter. Tegenwoordig vind je ze ook in allerlei andere varianten, met cadeautjes, koffie, cosmetica, thee en zelfs bier. Naar mijn mening veelal troep, waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Daarom dit keer een blog met hoe je zelf een adventskalender kan maken die je kan vullen met wat jij belangrijk vindt om te geven.

Adventstijd

Wat is de adventstijd eigenlijk en waarom 24 vakjes op een kalender? Advent betekent in het latijn “komst”. Adventstijd is dan ook een tijd van verwachting, bezinning en wachten op de komst van het licht. In sommige geloven staat dat voor de komst van het Kerstkind. Maar je kan het ook zien als uitkijken naar letterlijk de tijd van het jaar dat er weer meer licht is. Tot aan Kerstmis worden de dagen steeds korter en donkerder, maar daarna is er weer elke dag wat meer licht. 

Traditioneel begint de adventstijd op de vierde zondag voor kerst. Dit is tussen 27 november en 3 december. Veel aftelkalenders beginnen waarschijnlijk daarom gemakshalve op 1 december en daarmee heeft de kalender 24 vakjes. Een aftelkalender voor advent is dus best passend bij deze tijd, om de donkere dagen door te komen.

 

Adventskalender maken

In deze tutorial maak ik een adventskalender waarbij elke dag iets open gemaakt kan worden. Zo heb je elke dag een eigen bijzondere verrassing. 

Benodigdheden:

Benodigdheden voor het zelf maken van een adventskalender

 • 24 glazen potjes zonder deksel (bijvoorbeeld lege pindakaas-, jam-, conservenpotjes)
 • 24 elastiekjes
 • 24 lapjes stof van ongeveer 10×10 cm (moet de bovenkant van het potje kunnen afsluiten)
 • Mooie papieren stroken
 • Versiering
 • Stift
 • Plakband
 • Schaar

Stap 1: 

Knip de stroken papier op maat zodat je ze rondom het glazen potje kunt plakken, zodat je niet meer door het potje heen kunt kijken. De hoogte en lengte zijn dus afhankelijk van het potje. Heb je allemaal dezelfde potjes, dan kan je 1x het formaat afmeten en vervolgens 24 stroken op maat knippen

Stap 2: 

Plak de strook papier aan de buitenkant van het potje. Draai de strook papier strak om het potje en plak het vast met een plakbandje.

Stap 3:

Vul de potjes met wat je er graag in wilt doen. Wat je in de potjes doet? Verderop kom ik daar nog op terug.

Stap 4: 

Leg een lapje stof over het potje en maak deze vast met een elastiekje. Eventueel kan je het lapje mooi rond knippen om het potje heen. Ik heb dit niet gedaan, waardoor je ongelijke punten eraan hebt.

Stap 5: 

Maak een nummer aan elk potje. Dit kan bijvoorbeeld door een kaartje met een nummer er aan te hangen. Ik heb ervoor gekozen om het op het lapje stof te schrijven met een stift. Het is een beetje afhankelijk van de gekozen stof wat het beste uit komt. Zorg ervoor dat de nummertjes goed leesbaar zijn.

Stap 6:

Versier de potjes eventueel nog met wat extra’s. Zo heb ik er wat takjes van eucalyptus en takjes met rode bessen aangemaakt. 

Stap 7:

Plaats de potjes op een mooie plek, waar ze de gehele adventstijd kunnen blijven staan. Op een mooi dienblad, op een tafel of een mooie plank. Zet ze allemaal op een rij op volgorde of juist in een bijzondere vorm of op willekeurige volgorde. 

 

Adventskalender vullen

Het mooie aan het zelf maken van een adventskalender vind ik dat je dus ook zelf kan kiezen wat je er in doet. Maar om zo even 24 dingen te bedenken die je er in kan doen, vind ik ook wel lastig. Daarom heb ik een paar categorieën bedacht om terug te laten komen in de kalender. Nu hoef ik alleen maar een paar dingen bij elke categorie te bedenken. Dat gaat mij een stuk beter af. Bovendien kan je zo ook meteen een mooie verdeling maken, door de categorieën af te wisselen. Dit zijn de categorieën die ik heb gebruikt.

 • een spreuk, een gedichtje of een wijsheid op een mooi briefje
 • een mooie steen, kraal of schelp
 • een kaarsje of een klein pakketje om zelf een kaarsje te maken
 • een recept voor iets lekkers (waarvan toevallig alle ingrediënten ook in huis zijn)
 • een klein cadeautje (houten diertje, tol, vingerpoppetje, oid)
 • een klein knutselproject (bijv. een knoopster eenvoudig te maken uit karton, kersthanger voor in de boom versieren, bloemenzaadjes om te planten, vetbollen maken voor vogeltjes)
 • een doe-activiteit (bijv. een wandeling in het bos, een speurtochtje door de wijk, een avondwandeling om lichtjes te kijken in het donker, fietsen naar een mooie kerstboom in de buurt) 

 

Resultaat

Vind je een adventskalender met glazen potjes niet zo handig? Gebruik dan iets anders, bijvoorbeeld lege doosjes, lege wc-rolletjes, houten kistjes, enveloppen of pak alles in als cadeautje. Je kan zoveel kanten op met de adventskalender!

Er zijn ook adventskalenders waarbij je alleen elke dag tot kerst aftelt, bijvoorbeeld door elke dag een nieuw kaarsje aan te steken. Hier zijn ook mooie voorbeelden van te vinden.

Op de foto zie je het resultaat van mijn kalender. Ik ben benieuwd hoe die van jou er uit zal zien. 

 

Meer uit de categorie DIY

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

2 COMMENTS
 • Simone
  1 jaar ago

  Wat een leuk idee!!!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.