Ondernemende mindset: Ga voor goud! - Gera Raakt
TOP
Ondernemende mindset; Ga voor goud!
Ondernemen

Ondernemende mindset: Ga voor goud!

In dit gastblog vertelt Margreet alles over het belang van een goede (ondernemende) mindset. Persoonlijk vind ik haar verhaal erg herkenbaar, jij? 

Eén van de 6 behoeften van de mens is groeien. Voor de één is dit belangrijker dan voor de ander. Persoonlijke groei staat hoog op mijn prioriteitenlijstje. Ik hou ervan om mezelf onder te dompelen met kennis en dit toe te passen in mijn leven.

Daarom past het ondernemerschap ook zo goed bij mij. Ik heb een ondernemende mindset, waarbij ik geloof dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Dat is niet altijd zo geweest. Een hele tijd heb ik in de slachtofferrol gezeten. Ik heb een bepaalde opleiding gevolgd, dus de rest van mijn leven zit ik daaraan vast. Ik moet iets in die richting gaan doen, ongeacht of het me gelukkig maakt of niet. 

Als iets niet lukte, dan faalde ik en dat zorgde ervoor dat ik mezelf naar beneden haalde. Mijn zelfvertrouwen slonk. Als je in een omgeving zit waar je niet het beste van jezelf kunt laten zien, dan geeft dat je zelfvertrouwen geen boost.

Tijd voor actie dus. Ik las veel over mindset en luisterde podcasts. Ik kwam erachter dat je je gedachten kunt sturen. Wat een openbaring. 

 

Een fixed mindset versus een growth mindset

Afgelopen jaren is mijn mindset veranderd van een fixed naar een growth mindset.

Een fixed mindset is wanneer je vooral in de slachtofferrol zit. Het leven overkomt je en als je eenmaal een koers bent gaan varen, kun je daar niet meer van afwijken. Je bent afhankelijk van anderen om je goed te voelen. Dat patroon zag ik ook bij mezelf. Ik was te druk met mezelf aanpraten dat het niet anders kon. Ik kan niets anders, ik moet dit blijven doen, want hier heb ik ervaring mee. Doordat ik te lang mezelf naar beneden had gehaald en niet in de juiste omgeving was, voelde het alsof ik niets kon. Met als gevolg dat ik opgebrand thuis kwam te zitten.

Bij een growth mindset zie je in wat je kwaliteiten zijn, ga je voor je eigen geluk. Je laat jouw humeur niet afhangen van anderen. Je pakt zelf de regie. Je gelooft dat je alles kunt bereiken als je maar wilt. Je daagt jezelf uit om nieuwe dingen te leren en je gedachten op bepaald vlak te shiften. 

Die growth mindset paste goed bij mij nieuwe ik. Maar hoe pak je dat aan?

 

Bewustwording

Alles valt of staat met bewustwording. Wanneer je de gedachten gaat herkennen die je een slecht gevoel geven, kun je er actie op ondernemen. Bewustwording is dus stap 1. Van daaruit ga je verder bouwen. Ik schreef op wat mijn gedachten waren, zo kon ik er vanaf een afstandje naar kijken en schetste op papier hoe ik het dan wel zou willen. Door erover te lezen leer je hoe het in elkaar zit, maar vervolgens moet je het gaan toepassen. Daarvoor schakelde ik een coach in.

 

Action brings clarity

Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Dat is een waarheid die ik heb aangenomen. Om je mindset te veranderen moet je actie ondernemen. Want actie ondernemen geeft helderheid. Voor mij was dat door met mijn werkgever in gesprek te gaan en samen tot een overeenstemming te komen dat we beter uit elkaar konden gaan. Dat bracht veel onzekerheid met zich mee, maar zorgde wel voor helderheid. Ik wist nu wat ik niet wilde en kreeg de ruimte om op zoek te gaan wat ik dan wel wil. Door uit te spreken wat ik wil bereiken, te ownen waar ik goed in ben en waar ik blij van word, ging er een wereld voor me open. 

 

Durf risico’s te nemen

Bij een mindset waarbij je kiest voor persoonlijke groei, horen risico’s. Je moet bereid zijn om risico’s te durven nemen. Je weet niet wat het je gaat brengen als je je baan opzegt of wanneer je als ondernemer besluit om een andere koers te gaan varen. Door te kiezen voor groei, moet je investeringen doen waarvan je niet weet of je ze terugverdient. 

Je gaat tijdens je reis ongetwijfeld ‘fouten’ maken, er zullen zich situaties voordoen die je niet had voorzien en die niet passen bij je nieuwe ik. Of door jezelf uit te spreken, zijn er bepaalde mensen die hier niet in mee kunnen gaan. Zie dat niet als falen, maar als leermomenten. Je weet dat je het in de toekomst anders zult aanpakken en het brengt je altijd dichter bij je doel. Je leert altijd iets en dat maakt dat het de investering waard is.

 

Blijf trouw aan jezelf

Door je leven in te richten op jouw voorwaarden, ga je het leven creëren waar jij gelukkig van wordt. Bepaal voor jezelf wat jouw kernwaarden zijn en wijk daar niet vanaf. Door trouw te blijven aan mezelf maak ik makkelijk beslissingen. Om mij goed te voelen, wandel ik iedere dag ongeveer een uur. Het zorgt ervoor dat ik mijn hoofd leeg kan maken en ik doe nieuwe inspiratie op. Voor mij is dit een non negotiable. Net als schrijven. Door dagelijks te schrijven in mijn journal, voel ik me goed no matter what. Door het tonen van persoonlijk leiderschap, word je de beste versie van jezelf.

Ga voor jouw GOUD, je bent het waard!!!

Lieve groet,

Margreet

 

Ik ben Margreet, levensgenieter, theeleut, echte jongensmoeder en ondernemer. Dol op wandelen, schrijven en persoonlijke ontwikkeling. Meer lezen over mij en de keuzes die ik voor mezelf maak? Dat kan op MargreetStegeman.nl

Of volg me op social media:

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.