Column | Kinderen en het nieuws, een moeilijke combinatie? - Gera Raakt
TOP
Kinderen en het nieuws
Gezin Opvoeding

Column | Kinderen en het nieuws, een moeilijke combinatie?

Kinderen en het nieuws. Op het moment vind ik dat een hele moeilijke combinatie. Vanaf 7.00 uur in de ochtend tot laat in de avond kan al het leed van de wereld de woonkamer binnensluipen. Soms zelfs zonder dat je het in de gaten hebt. Ineens vroeg ik mezelf af: is het journaal eigenlijk schadelijk voor kinderen? En vanaf welke leeftijd zijn ze daar eigenlijk “klaar” voor?

Golfoorlog

Als kind keek ik met mijn ouders naar het acht uur journaal. Waarschijnlijk net als jij. De beelden van vallende bommen op Irak (Golfoorlog red.) staan me nog helder voor de geest. Ik vond het doodeng. Als klein meisje van zeven jaar vroeg ik me af of die bombardementen ook bij ons zouden kunnen gebeuren? Tegenwoordig zijn de beelden vele malen heftiger dan toen. Dertig jaar geleden moest je het doen met de beelden die de cameraman met gevaar voor eigen leven had geschoten. Nu staat er bij iedere gebeurtenis een heel peloton op sensatie beluste mensen te filmen. Het liefst met hun neus zo dicht mogelijk op de meest gruwelijke details.

 

Lees ook: Column | Geslachtsdelen: piemel en vagina

 

Hormonen

Toen ik zwanger was van de middelste zei mijn manlief dat ik misschien beter geen nieuws meer kon kijken. Ik geloof dat ik hem aankeek alsof ik het in Keulen hoorde donderen. Maar manlief had gelijk. Niet veel later merkte ik zelf ook dat ik het simpelweg niet meer trok om al het leed van de wereld voorbij te zien komen…Met regelmaat zat ik te huilen op de bank als ik naar het journaal keek. Nee, dat kan niet goed zijn voor een mens. Laat staan voor een zwangere vrouw met al die razende hormonen.

 

Uitleggen?

Een kinderlijkje wat aanspoelde op het strand werd het gezicht van de vluchtelingencrisis. Een kind wat levend onder het puin vandaan gehaald werd en verdoofd in een ambulance wachtte op hulp, werd het gezicht van een gruwelijke oorlog in Syrië. Ik snap al dit leed zelf niet eens, hoe ga ik dit ooit aan mijn kinderen uit kunnen leggen? Hoe ga ik ze uitleggen dat ik zo egoïstisch was om ze in deze rare wereld op te laten groeien? Maar dat is weer een ander probleem…

 

Lees ook: Column | Vier verschillende opvoedstijlen

 

Wegzappen

Als je vaker mijn blogs leest weet je dat ik nogal bewust bezig ben met de opvoeding van mijn kroost. Dat geldt ook voor het hanteren van de Kijkwijzer. Toegegeven, de televisie staat hier tegenwoordig ook vaker en langer aan dan ik wenselijk vind, maar ik let altijd wel enorm op met waarnaar gekeken wordt. Ik hou niet van (teken)filmpjes waarin gevochten en geschreeuwd wordt. Maar keek, tot voor kort, dus wel naar het journaal waar de kleintjes bij zaten.

Nu is het niet zo dat ik er geen rekening mee hield dat de kleintjes met me meekeken. Als er schietende IS strijders of iets anders wat minder geschikt was voor kleine kinderoogjes te zien was, dan zapte ik braaf weg. Maar hoe kan het zijn dat er voor alles een strenge kijkwijzer gehanteerd wordt, behalve voor het nieuws? Hoeven onze kinderen niet tegen die heftige beelden beschermd te worden? Ik besloot uit te zoeken hoe dit in elkaar zit.

 

Kijkwijzer

Kijkwijzer waarschuwt ouders tot welke leeftijd een film of programma mogelijk schadelijk kan zijn. Wat ik echter niet wist is dat de Kijkwijzer niet aangeeft of een programma vanaf die leeftijd ook echt geschikt is. Een film die geschikt is voor bijvoorbeeld alle leeftijden kan toch ongeschikt zijn voor kleine kinderen, omdat de inhoud simpelweg te moeilijk voor ze is.

De leeftijden van de Kijkwijzer zijn verder ook gebonden aan de uitzendtijden. Programma’s voor Alle Leeftijden, 6 en 9 jaar mogen de hele dag uitgezonden worden. Een programma met de classificatie 12 jaar mag pas vanaf 20.00 uur worden uitgezonden en een classificatie 16 jaar vanaf 22.00 uur (tot 6.00 uur de volgende morgen).

Omdat de voorkeuren en normen van ouders onderling enorm verschillen oordeelt Kijkwijzer niet over de inhoud en kwaliteit van een programma. De verantwoordelijkheid van wat kinderen mogen zien ligt bij de ouders. Er is echter wel een wettelijke bepaling van de overheid verbonden aan de verschillende leeftijdsgrenzen.

 

Lees ook: Uit in Drenthe | Kabouterland Exloo

 

Kinderen en het nieuws

Nu ik dit weet vraag ik me steeds meer af waarom het nieuws dan toch gewoon overdag uitgezonden mag worden? Maar ook daar vind ik een antwoord op. De Kijkwijzer is namelijk niet van toepassing op nieuws-en live uitzendingen. De reden hiervoor is dat deze programma’s eenvoudigweg niet van tevoren geclassificeerd kunnen worden. Daar zit wel wat in natuurlijk.

Bij de samenstelling van live programma’s dient rekening gehouden te worden met het tijdstip van de uitzending. In nieuwsprogramma’s dienen kijkers van tevoren gewaarschuwd te worden als er sprake is van beelden die als schokkend kunnen worden ervaren.

 

Jeugdjournaal

Het kijken naar het jeugdjournaal zou natuurlijk een mooie middenweg zijn. De naam impliceert immers dat het Jeugdjournaal geschikt is voor de jeugd? Het Jeugdjournaal houdt zeker rekening met heftige beelden. De scherpe kantjes worden zoveel mogelijk van het nieuws afgehaald en er wordt gebruik gemaakt van de sandwichformule. Dat betekent dat zwaar nieuws wordt afgewisseld met een luchtig onderwerp. Maar maakt dat dat het Jeugdjournaal direct geschikt om door jonge kinderen bekeken te worden?

 

Lees ook: Schoolstress | Waarom ik geen pushende ouder ben

 

Onderzoek

Psychologe Julliëtte Walma van der Molen ontdekte na onderzoek dat kinderen nachtmerries krijgen van het nieuws voor volwassenen. Kijken is stoer, dus er wordt door de kinderen niet weggezapt. Ze ontdekte ook dat hoe meer schokkende beelden kijkers van het nieuws te zien krijgen hoe minder emoties ze vertonen. Dit geldt zeer zeker ook voor kinderen!

 

Toch kijken?

Volgens de psychologe is het nieuws voor volwassenen niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar. Wil je je kind naar het nieuws laten kijken kijk dan in ieder geval samen naar het jeugdjournaal met de afstandsbediening in de hand. Op die manier kun je wegzappen als het nieuws te heftig is voor je kind. Vanaf een jaar of 10 zouden kinderen zelfstandig naar het Jeugdjournaal moeten kunnen kijken.

 

Lees ook: Column | Heb jij jouw baby wel eens alleen thuisgelaten?

 

Conclusie?

Minder nieuws kijken kan volgens mij sowieso geen kwaad. Ook niet voor volwassenen. Want al zie je op het nieuws alleen de uitzonderingen (anders was het immers geen nieuws), al dat leed wat getoond wordt heeft mijn inziens een grotere impact op ons dan we vaak denken. Voor mij blijft kinderen en het nieuws daarom een slechte combinatie.

Maar we moeten onze kinderen toch voorbereiden op de harde, boze wereld zeg je? Tja, dat is inderdaad onze taak als ouders zijnde. Maar de magie van onbezonnen kind zijn is toch ook heel wat waard. Waarom zouden we dat zo snel mogelijk moeten verstoren? Geen of minder nieuws kijken betekent natuurlijk niet gelijk dat je kinderen onwetend op laat groeien. Vroeg of laat krijgen ze echt wel iets mee van het nieuws en gaan ze vragen stellen. Dan zijn ze eraan toe. Ik denk dat ik het liefste wacht op dat moment. Want wie ben ik om hen te verplichten zo snel mogelijk volwassen te moeten worden?

 

Lees ook: Column | Controle: check jij het mobieltje van je kind?

 

Afbeelding Jongen op bed kijkt tv: Tatjana Korotun – Shutterstock

Kinderen en het nieuws

 

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

5 COMMENTS
 • roelina
  6 jaar ago

  Wij kijken nauwelijks TV. Nieuws kijken we via internet. Alleen de kids maken gebruik van de TV en kijken dan netflix, ook wel eens iets dat minder geschikt blijkt te zijn. Zoals een onschuldige disneyfilm bijvoorbeeld. Denk je: dat is toch leuk, gaat over dino’s. Gaat ineens de papadino dood…. kan best impact hebben.

 • nicole orriens
  6 jaar ago

  Ik heb vaak het idee dat kinderen van het nieuws alleen oppikken waar ze wat mee kunnen. Sommige dingen gaan er ook simpelweg langs. Maar je moet het natuurlijk wel in de gaten houden.

  • Gera
   6 jaar ago
   AUTHOR

   Ik denk dat het ene kind er inderdaad gevoeliger voor zal zijn dan het andere. Maar als ik zie hoeveel invloed het nieuws op mij kan hebben dan stel ik het liever nog maar even uit…

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.