Kernenergie? Alsjeblieft niet zeg! - Gera Raakt
TOP
Kernenergie, de nadelen en waarom ik er op tegen ben
Duurzaamheid Lifestyle Maatschappij

Kernenergie? Alsjeblieft niet zeg!

Sinds de laatste verkiezingen staat het onderwerp kernenergie weer hoog op de agenda. In Brussel wordt zelfs geruzied over de vraag of kernenergie, evenals gas, als groen bestempeld zou moeten worden. Hoe ik erover denk? Ik vind kernenergie het slechtste idee ooit…

Kijk, de opwarming van de aarde is een feit. Of we het tij nog kunnen keren is maar geheel de vraag. De schuldvraag, of de oorzaak, zal ik in dit stuk buiten beschouwing laten. Om de klimaatdoelen te halen is het van belang dat we af moeten van het gebruik van organische brandstoffen zoals gas, kolen en olie. En om nou te stellen dat kernenergie onderdeel van de oplossing van het probleem zou zijn, daar geloof ik absoluut niks van.

 

Nadelen kernenergie

Ja, de energie die uit kernenergie opgewekt wordt is schoon te noemen aangezien er geen CO2 bij vrijkomt. Maar dan ga je wel heel gemakkelijk voorbij alle nadelen van kernenergie:

Duur

Het bouwen van een kerncentrale neemt zo’n 12 jaar in beslag wat het kostenplaatje enorm maakt. De kosten van het bouwen zijn zelfs zo hoog dat een kerncentrale nooit rendabel zal zijn.

 

Afvalprobleem

Vind je het kostenplaatje van een kerncentrale niet zo’n groot probleem? Naast het kostbare aspect heb je natuurlijk ook nog te maken met radioactief afval waar we tot op heden nog geen oplossing voor hebben. 

 

Gevaarlijk

Naast bovenstaande problemen vind ik dit toch wel de belangrijkste. Want hoe je het ook wendt of keert, door het plaatsen van een kerncentrale neem je wel een bewust risico met de volksgezondheid. 

 

Niet doen!

Daarom roept elke vezel in mijn lijf: niet doen! Een kerncentrale produceert misschien niet veel afval, maar voor het afval wat er wel is, is de komende jaren nog geen oplossing. En dan is dat beetje afval al snel één grote stapel ellende waar je honderden, misschien wel duizenden jaren niks mee zit! Dat is voor jou op dit moment misschien geen probleem en een grote ver van je bed show, maar je zadelt de komende generaties met een enorm groot probleem op waar ze niet om gevraagd hebben. 

Daarnaast blijft een kerncentrale áltijd enorm gevaarlijk. Kijk naar Tsjernobyl, kijk naar Fukushima. De kans dat er iets misgaat is misschien niet groot, maar als het wél misgaat zijn de gevolgen niet te overzien. Met de stijgende zeespiegel snap ik überhaupt niet dat er overwogen wordt om in Nederland een nieuwe kerncentrale te bouwen.

Mijn persoonlijke mening omtrent kernenergie is dan ook dat het gebruik ervan neigt naar arrogantie. Hoe denk jij over het gebruik van kernenergie?

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.