Wat doet koffie met je lichaam? - Gera Raakt
TOP
Wat doet koffie met je lichaam? Is koffie gezond?
Lifestyle

Wat doet koffie met je lichaam?

Als je denkt aan een cafeïne-rush, dan denk je toch snel aan een lekker bakkie koffie. Toegegeven, cafeïne komt ook in kleine hoeveelheden voor in thee, maar dat staat in geen verhouding tot koffie. Ben jij benieuwd wat koffie met je lichaam doet en welke koffie het gezondst is? In dit artikel proberen we daar antwoord op te geven. Lees snel verder!

Stimulerend effect op je concentratievermogen

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: Eén á twee kopjes koffie heeft een stimulerend effect op je concentratievermogen en dus prestaties. Dat verklaart ook direct waarom veel mensen een kopje koffie drinken het perfecte begin van de dag vinden. Maar of dit nu zo verstandig is? Een kopje koffie drinken op een lege maag kan ervoor zorgen dat je lichaam nog meer vocht verliest, omdat de kans groot is dat je na de koffie naar het toilet moet gaan. Daarom wordt geadviseerd om de dag te starten met een groot glas water op kamertemperatuur en pas rond 10:00 uur je eerste bakkie pleur te drinken.

 

Koffie drinken voor of na het tanden poetsen?

En hoe zit het dan met tanden poetsen. Kun je je tanden beter voor of na een bakkie pleur poetsen? Het beste kun je de tandenborstel erbij pakken vóórdat je koffie gaat drinken. Vind je dat helemaal niks? Dan wordt er geadviseerd om minimaal 30 minuten te laten verstrijken alvorens je je tanden gaat poetsen.

 

Stimuleert de stofwisseling

Goed, dat gezegd hebbende, zijn er nog meer voordelen naast een stimulerend effect op je concentratievermogen? Vet verbranden! Ja, je leest het goed! Cafeïne kan namelijk de stofwisseling stimuleren en dit is uit meerdere studies bewezen. Bovendien kan het je fysieke prestaties aanzienlijk verbeteren, dus het is zeker het overwegen waard om een bakkie te drinken voordat je gaat sporten. Maar let wel, alles met mate. Dat geldt dus ook voor koffie, want anders kan het een tegenovergesteld effect hebben. Denk bijvoorbeeld aan rusteloosheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid en angstgevoelens. Dat wil je graag voorkomen!

 

Welke koffie is gezond?

Dit heeft met de hoeveelheid cafestol te maken, en zal dus met name invloed hebben op de bereidingswijze en in mindere mate op het type. Voor jouw informatie: cafestol is een stofje dat het LDL-cholesterol in je bloed verhoogt. Als we dan toch een koffie moeten benoemen, dan heeft oploskoffie en koffie gezet met een papieren filter het laagste gehalte cafestol, wat dus gezonder is. Gaan we kijken naar de koffiebonen, dan bevatten de arabica bonen meer terpenoiden dan robusta bonen. Hierdoor krijg je bij arabica bonen over het algemeen 50% meer cafeïne binnen dan bij robusta bonen.

Wat is jouw favoriete koffie? En wanneer drink jij het het liefst?

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.