Juttersmuseum Texel; Maritiem- en juttersmuseum Flora
TOP
Maritiem- en juttersmuseum Flora Texel
Dagje uit Uitjes

Juttersmuseum Flora, Texel

In januari waren we een midweek op Texel. Natuurlijk gingen we langs een aantal bezienswaardigheden, waaronder juttersmuseum Texel: Maritiem- en Juttersmuseum Flora. In dit blog vertel ik meer over onze ervaring met dit museum.

Juttersmuseum Texel

Ingang maritiem- en juttersmuseum Flora

Toen wij een aantal jaren geleden op Terschelling op vakantie waren brachten we ook een bezoek aan het juttersmuseum daar. Fascinerend wat mensen allemaal uit de zee halen! We konden er uren rondlopen als we wilden en daarom hoefden we ook niet lang na te denken toen we zagen dat ook Texel over een juttersmuseum beschikt. 

Maritiem- en Juttersmuseum Flora is een interactief en educatief familiemuseum voor jong en oud. En het leuke is dat het daarbij niet uitmaakt of het goed of slecht weer is. Het meeste is namelijk overdekt. Al bij aankomst zie je de nodige vondsten tentoongesteld staan. De kinderen konden niet wachten!

 

Expositieruimtes

Expositieruimte Juttersmuseum Flora

Hoewel veel bezienswaardigheden gesloten waren in januari, was het juttersmuseum wél gewoon geopend! Bijkomend voordeel was dat het er heerlijk rustig was. We hadden dan ook alle tijd om rustig met de kids rond te kijken en de gratis speurtocht te doen. De speurtocht leidde ons eerst rond over het buitenterrein, vervolgens kwamen we bij de expositieruimtes. Er zijn vijf verschillende ruimtes, ieder met een eigen deel van de tentoonstelling:

  1.  Is het hart van het juttersmuseum. Hier vind je een bonte verzameling van voorwerpen die in de afgelopen 80 jaar verzameld zijn. Er is ook een filmzaal aanwezig waar doorlopend een film getoond wordt.
  2. Heeft als thema “strandingen”: alle documentatie, foto’s en krantenartikelen van de gestrande schepen op de kust van Texel.
  3. Hier vind je wisselende exposities. Op het moment dat wij er waren was er een expositie over de containervaart.
  4. De jutterij: ook een ruimte vol met gejutte spullen van het Texelse strand. In de vakanties worden hier ook jutterspresentaties gehouden.
  5. Als laatste een ruimte voor de KNRM-Visserij-TESO: ook hier draait een (indrukwekkende) film over het werk van de KNRM.

Bron

 

Joan Hodshon reddingsboot KNRM Texel

Speeltuin

Kajuit speeltuin juttersmuseum Flora

De laatste expositieruimte komt uit op de speeltuin. Een prachtige ruimte waar eindeloos geklommen, geklauterd, geschommeld en gegleden kan worden. Er staat zelfs een kajuit met stuurwiel, goed voor de fantasie! De kinderen hebben zich hier in ieder geval goed weten te vermaken.

 

Restaurant

Natuurlijk sloten we af in het restaurant van juttersmuseum Flora. De kinderen met poffertjes, de man met tosti en ik met Texels gebak. De poffertjes waren zo op en de kinderen wilden toen nog een keertje naar de speeltuin. Dat kwam goed uit, dan kon ik de jongste nog even rustig voeden.

Mocht je een keer op Texel zijn, dan is een bezoek aan juttersmuseum Flora wat mij betreft zeker een aanrader! Ben jij er al eens geweest? Hoe vond jij het?

 

Lees ook

 

Afbeeldingen: persoonlijk archief.

 

 

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.