De verborgen impact | Maken spullen gelukkig? - Gera Raakt
TOP
Verborgen impact
Duurzaamheid Lifestyle

De verborgen impact | Maken spullen gelukkig?

Sta jij stil bij de verborgen impact op de aarde wanneer je wat koopt? Laatst kwam ik de volgende zin tegen: “Het kopen van spullen maakt gelukkig”. Schijnbaar is dit tegenwoordig de algemeen heersende moraal. Ik kan het niet helpen, maar na het lezen van zo’n zin begin ik gelijk na te denken. Want is het eigenlijk niet heel triest als het kopen van spullen je gelukkig maakt? Welke impact heeft het kopen van al die spullen op onze aarde? Nu ik weet welke invloed het kopen van nieuwe spullen op de aarde heeft is dat voor mij een goede reden om (nog) meer tweedehands te gaan kopen.

Gelukkig

Geluk kan worden omschreven als het gelukkig zijn met je huidige levensomstandigheden. Hoe weet je of je tevreden bent met je levensomstandigheden? Wanneer je tevreden bent ervaar je positieve emoties zoals vreugde, vredigheid en vrolijkheid. Je voelt je ontspannen. Gelukkig is het tegenovergestelde van ongelukkig (inkoppertje, ik weet het). Wanneer je ongelukkig bent voel je je meestal ontevreden. Ongelukkig zijn gaat vaak samen met depressie, overspannenheid, woede of verdriet. Tot zover de definitie van geluk.

 

Lees ook: Huishoudelijk | Tips om te besparen!

 

Salaris

Manlief en ik hebben een aantal jaren van één salaris geleefd. En ondanks dat we een groot gezin hebben lukte dat prima. Natuurlijk heeft dat van iedereen de nodige aanpassingen gevergd. Nou ja, vooral voor de oudste was, en is, het denk ik af en toe erg lastig. Manlief en ik hebben niet zoveel nodig. En de kleintjes ook (nog) niet. Als ik heel eerlijk ben wil ik dat graag zo houden, want spullen zijn in mijn leven dus echt niet het belangrijkste. Hopelijk kan ik dat mijn kinderen ook voldoende mee geven in hun opvoeding. Maar goed, ik dwaal een beetje af.

 

Weinig nodig

Wij hebben als gezin dus niet zoveel nodig. Veel mensen zijn enorm verbaasd als ze horen dat wij het lange tijd prima gered hebben op één salaris. Sterker nog, de verdiensten van mijn bedrijf staan op een aparte rekening. Dat is geld wat ik voorlopig laat staan, daar wil ik gewoon niet aankomen. We leven dus nog steeds van één salaris. Wanneer ik mijn cursus  heb afgerond hoop ik nog een cursus te gaan doen en zo weet ik nog wel meer goede investeringen. En dat bevalt mij beter dan het kopen van spullen. Ik investeer liever in mijn persoonlijke ontwikkeling, dan dat ik mijn huis volplemp met allemaal frutsels en tierlantijntjes. Hetzelfde geldt trouwens ook voor kleding. Dat kopen manlief en ik ook nauwelijks.

 

Broeikaseffect

Door het broeikaseffect wordt de aarde alsmaar warmer. In hoeverre de mens daar invloed op heeft? Ik ben van mening dat wij mensen daar zeker van grote invloed op zijn. Wat ik wel vreemd vind is dat er vaak gekeken wordt naar de uitstoot van uitlaatgassen en wonen enzo, maar je hoort zelden iemand over het effect van het kopen van al die spullen. Want al die spullen die we kopen moeten ergens gemaakt worden. En dat is nou eenmaal van grote invloed op ons milieu. Dat is iets wat we ons te weinig realiseren.

 

Lees ook: Column | Geld maakt niet gelukkig, of toch wel?

 

De verborgen impact

Babette Porcelijn deed onderzoek naar wat zij ‘de verborgen impact’ noemt en maakte een top-10 van schadelijke elementen. ‘Spullen’ staan met stip op de eerste plaats…Verrassend? Ik vind van wel. En sinds ik van haar geleerd heb dat de zestien grootste containerschepen ter wereld evenveel zwavel uitstoten als alle auto’s die op aarde rondrijden wordt ik nog minder gelukkig van nieuwe spullen…

Wist jij dit al? En wordt jij, ook nu je bekend bent met bovenstaande, nog steeds gelukkig van het kopen van nieuwe spullen?

Meer lezen over dit onderwerp? Het boek ‘Verborgen impact’ van Babette Porcelijn is te koop bij Bol.com.

 

 

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

14 COMMENTS
 • Irene
  7 jaar ago

  Goed dat je ook beschrijft dat spullen kopen ook slecht voor het milieu kunnen zijn. Ik heb hier ook over nagedacht. Vooral omdat spullen tegenwoordig meer wegwerpartikelen zijn.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Dat heb je mooi omschreven Irene. Vroeger werd er kwaliteit gemaakt, die spullen gingen vaak erg lang mee. Maar dat levert natuurlijk geen geld op…

 • Vlijtig Liesje
  7 jaar ago

  Ja hoor. Eerlijk gezegd wel. Soms is het gewoon echt heel fijn om iets te kopen.

  Maar dat neemt niet weg dat ik zo min mogelijk koop. Ik wil al die zooi niet. Maar soms maak ik wel een uitzondering.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Af en een uitzondering mag hoor!

 • Roelina
  7 jaar ago

  Mooi geschreven weer Gera. Spullen zijn idd maar bijzaak. Wij kwamen daarachter toen we onze dochter verloren. Toch koop ik nog steeds graag spullen. Maar wel bewust, tweedehands (vintage) en we vermaken veel. Ik ken het boek overigens niet. Vind het knap dat jullie rondkomen van 1 salaris. Wij kunnen dat (nog) niet. Ik zou best voor mijzelrf willen beginnen maar durf de stap van 2 naar 1 salaris (nog) niet aan.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je wel Roelina. Het verliezen van je kind, ik kan en wil me er geen voorstelling van maken…Daar kunnen geen spullen tegenop…

   Ik wil je dit graag meegeven: wanneer het moment daar is, kunnen jullie ook van één salaris leven. Het heeft alles te maken met keuzes en prioriteiten. Is de hypotheek te hoog om het van één salaris te doen? Dan moet je verhuizen. Besparen op de boodschappen? Ook dat is heel eenvoudig: maak een weekmenu en stel aan de hand daarvan je boodschappenlijst op. Bijkomstig voordeel van het wekelijks doen van boodschappen? Minder stress!

 • Anita Willems
  7 jaar ago

  Heel interessant thema is dit. We kunnen tegenwoordig heel makkelijk aan spullen komen. Sommigen kopen liever geen spullen meer, maar ervaringen. In mijn beleving is dat hetzelfde. Het is ook consumentisme.
  Sinds ik bewuster koop, vind ik het steeds belangrijker dat mijn geld goed terecht komt. Een kledingstuk? Wie heeft daar geld aan verdiend? Steeds vaker ontdek ik dat mijn geld helemaal niet goed terecht komt. De maker heeft er meestal niets aan verdiend, de winkelier ook niet, winkelpersoneel heeft een slecht arbeidscontract. En dat allemaal omdat ik het goedkoopste wil? Ik probeer daar rekening mee te houden.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Daar heb je ook een goed punt. Van de vroeg ik mijn manlief waarom wij eigenlijk geen tweedehands kleding kopen. Zijn antwoord: “Wij hebben het geld om nieuw te kunnen kopen. Dan kunnen we het toch beter laten hangen voor wie het met minder moet doen.” Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik van die opmerking vind. Binnenkort (lees als Levi beter is) wil ik toch een rondje kringloopwinkel doen.

 • Cynthia
  7 jaar ago

  Ik ben anders in het leven komen te staan, na ziekte van mijn man. Het ging vreselijk slecht. Het enige dat ik wilde was beterschap. Daar kon en kan geen tastbaar ding tegenop.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Er is niks zo ontnuchterend als ziekte…Niks is belangrijker dan een goede gezondheid!

 • Marieke
  7 jaar ago

  Hmm…. dankzij die grote containerschepen heb ik, net als tig anderen, werk! Dus ik word niet gelukkig van jouw blog hahaha! 😉

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   En daar sla je de spijker op zijn kop. Pas als het écht te laat is wordt er actie ondernomen…

 • Rory
  7 jaar ago

  Goed artikel en het lijkt mij een heel goed boek! Alleen even niet de ‘means’ om het aan te schaffen (plus het is dan weer een boek erbij). Soms kan ‘kopen’ je een instant geluksgevoel geven, maar dat is letterlijk maar ‘voor even’. Ik ben mij al een aantal jaar bewust van mijn eerdere ‘koop-maar-raak-gedrag’. Sinds een paar jaar leven ook wij van een salaris en dat is soms best pittig. Aan de andere kant heeft het ook met keuzes maken van doen. Ik geloof in ‘alles is mogelijk’. Ik ben je overigens meteen even gaan liken via Facebook. Leuk om steeds meer mede-bloggers te lezen en leren kennen.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, lekker tegenstrijdig hè, om een affiliatelink in het artikel te plaatsen ;).Ik ben het helemaal met je eens dat het met keuzes te maken heeft. Er is met één salaris veel meer mogelijk dan vaak wordt gedacht!

   Leuk, ik heb jouw pagina ook geliked! Dank je wel :).

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.