Een bramenjam recept is wat je hoogzomer nodig hebt, het moment waarop de rijpe bramen overal volop aan de struiken hangen. Heb jij ook een grote bramenstruik of heb je een plek waar je ze volop mag plukken? En heb je altijd al eens zelf jam willen maken? Dan is dit bramenjam recept voor jou!
Jam maken
Jam maken is iets wat ik niet vaak genoeg doe, want zelf jam maken is eigenlijk super simpel! Als je een simpele keukenuitrusting hebt en natuurlijk beschikt over voldoende fruit en suiker dan ben je er eigenlijk al. Oh ja, en wel even een paar potjes met schroefdeksel bewaren natuurlijk om die zelfgemaakte bramenjam in te bewaren. Ik gebruik hiervoor zelf graag oude jampotjes, maar je kan ook weckpotten kopen.
Bramenjam maken, wat heb je nodig?
- Grote pan van rvs
- Een grote lepel
- Lege potjes met schroefdeksel, goed afgewassen en uitgekookt
- Eventueel een fijne zeef of passe-vite (alleen als je geen pitjes in je bramenjam wil)
Ingrediënten bramenjam
- 800 gram bramen, schoongemaakt en gewassen
- 450 gram suiker
- Schil en klokhuis van 1-2 appels
- 1 citroen
Bereidingswijze
Haal alle takjes, blaadjes etc. uit de bramen en was ze een paar keer in vers water. Als er veel kleine stukjes vuil of kleine beestjes uit komen, dan kan je ze het beste in een grote kom wassen. Laat de kom langzaam vollopen tot hij overstroomt, de meeste stukjes en beestjes zullen nu uit de kom drijven. Laat de bramen goed uitlekken in een vergiet en weeg ze af.
Pers nu de citroen uit en zorg dat er geen pitjes bij het sap zitten. Als je jouw zelfgemaakte bramenjam niet gaat zeven maar met pitjes en al wil afvullen in potjes, dan moet je de appelschillen in een stuk kaasdoek of een groot thee-ei doen. Je kan ook een zeef in de pan hangen. De appelschillen moeten dan wel echt in de jam hangen.
Doe nu alle ingrediënten in een ruime pan en breng deze zachtjes aan de kook. Je kookt de jam (zonder deksel) net zo lang tot hij de juiste dikte heeft. Dit kan je testen door een schepje uit de pan te nemen en deze op een stenen bordje te gieten. Wordt het sap stevig? Dan is je bramenjam klaar voor de volgende stap. Blijft het vloeibaar? Dan kook je de jam nog wat langer. Het kan best even duren voordat je de juiste dikte hebt bereikt. Zorg dat de jam niet kan aanbranden, zet het vuur dus niet te hoog.
Als de bramenjam stevig genoeg is geworden, dan schep je een eventuele schuimlaag weg en haal je de appelschillen er uit. Wil je graag bramenjam zonder pitjes? Dan is dit het moment om de jam te zeven door een fijne zeef. Je zal het met een grote lepel door de zeef moeten duwen. Dat is even wat werk, maar dan heb je ook geen pitjes tussen je tanden na het ontbijt.
Wil je iets meer gemak? Dan kan je een passeerzeef gebruiken. Hou er rekening mee dat je ongeveer 1/4 tot 1/3 van het volume verliest als je de jam besluit te zeven. Als de bramenjam is gezeefd vul je de schone potjes tot 1 cm onder de rand met hete jam. Draai de deksels dicht en zet de potjes op zijn kop totdat ze zijn afgekoeld. Als het goed is, is het deksel nu naar binnen getrokken en hoor je een ‘plop’ als je een potje open maakt. De potjes zijn nu luchtdicht en je kan ze ongeveer een half jaar bewaren. Gebruik je minder suiker dan in het recept, dan is de bramenjam wat minder lang houdbaar.
Wil je het helemaal af maken, of wil je jouw zelfgemaakte bramenjam als cadeautje weggeven? Gebruik dan extra mooie potjes en plak er een mooi label op. Een mooie tekst met een witte stift is ook erg leuk!
Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest!
Deze pagina bevat affiliate links. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.
Uitgelichte afbeelding: 123rf.com
what do you think?