Eigen rechter spelen, lekker voorbeeld... - Gera Raakt
TOP
Eigen rechter spelen neemt steeds meer de vorm aan van de heksenjacht die we kennen vanuit de middeleeuwen.
Maatschappij

Eigen rechter spelen, lekker voorbeeld…

Vol verbazing zie ik met regelmaat op (a)sociale media berichten voorbij komen waarin mensen ervoor hebben gekozen om verhaal te halen bij mensen die verdacht worden van een strafbaar feit. En het enige wat ik kan denken? Eigen rechter spelen, lekker voorbeeld voor je kinderen…

Nederlands rechtssysteem

In Nederland is het rechtssysteem zo ontworpen dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen. Advocaten en rechters spelen daarbij een belangrijke rol. Is de rechter van mening dat er een strafmaatregel opgelegd moet worden? Dan kijkt hij of zij naar alle factoren die van invloed zijn. En regelmatig hoor je vanuit de maatschappij dat de opgelegde straffen vaak te laag worden bevonden. Of dat terecht is laat ik voor nu even buiten beschouwing.

Asociale media

De eerste keer dat ik me groen en geel ergerde was vorig jaar. Er was absoluut iets vreselijks gebeurd, maar wat er vervolgens gebeurde vond ik bijna net zo erg. De hoeveelheid mensen die vervolgens op social media op zoek ging naar de (vermeende) dader was bizar. Vervolgens dacht men de dader te hebben gevonden en los gingen ze. De verwensingen en (doods)bedreigingen waren niet van de lucht. Vreselijk wat er allemaal gezegd werd. En wat bleek? Men had de verkeerde persoon voor zich… Het zal jou of iemand die je lief hebt maar gebeuren zeg…

Misstanden zorgboerderij

Een paar weken terug kwam een zorgboerderij in opspraak. Er was gefilmd met een verborgen camera en vreselijke gebeurtenissen kwamen aan het licht. Gehandicapte mensen werden op de meest afschuwelijke manier mishandeld. De betrokkenen waren inmiddels gearresteerd, moeten zich verantwoorden voor de rechter en verdienen zonder meer hun straf. Naar mijn mening (die er in dit verhaal eigenlijk niet toe doet) kan die absoluut niet hoog genoeg zijn.

Collateral damage

Waar ik vervolgens wél een enorm groot probleem mee heb? Dat mensen vervolgens eigen rechter gaan spelen. Wederom werd weer online gezocht naar de daders. Berichten met naam en foto gingen zelfs rond, werden zelfs massaal gedeeld. Er werd opgeroepen om ze ik weet niet wat allemaal aan te doen. Kortom, een aantal verblijft nu op een schuiladres.

Ook in deze situatie werden mensen met dezelfde naam, maar die dus compleet onschuldig waren, bedreigd. Collateral damage? Jeetje, ik hoop dat de mensen die dit op hun geweten hebben trots kunnen zijn op zichzelf…

Eigen rechter spelen

Mensen die dol zijn op relschoppen probeerden ook nog eens zoveel mogelijk medestanders te verzamelen en verhaal te gaan halen bij de daders. Berichten vol haat en opruiing, strafbare feiten dus. Men is daarnaast ook echt tot tweemaal toe naar de zorgboerderij gegaan. Intimidatie kan dus ook nog aan het lijstje met strafbare feiten worden toegevoegd. Dan ben je toch geen haar beter als de daders? Of verwachten de relschoppers serieus een lintje voor het tonen van moed ofzo?

Om nog maar te zwijgen van het feit dat veel van de mensen die eigen rechter spelen ook nog gewoon kinderen hebben. Kinderen die vroeg of laat kunnen lezen wat hun vader of moeder allemaal op internet gepost heeft. Ik zou me doodschamen…

Strafvermindering

Natuurlijk is het goed dat de misstanden bij de zorgboerderij aan het licht zijn gekomen. Helaas zijn de daders nu al publiekelijk veroordeeld, tot zover onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Beseffen de relschoppers wel dat ze op deze manier misschien zelfs wel zorgen voor strafvermindering? Dat de rechters de bedreigingen meenemen als verzachtende omstandigheden?

Eigen rechter spelen neemt steeds meer de vorm aan van de heksenjacht die we kennen vanuit de middeleeuwen. Denk daar maar eens over na.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest!

Uitgelichte afbeelding: Pixabay.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.