TOP
Zwangerschapscursus
Ouderschap Zwangerschap

Zwangerschapscursus | Welke zijn er allemaal?

Ben je in blijde verwachting van je eerste kind, dan sta je waarschijnlijk twijfelend voor het uitpuilende folderrek bij de verloskundige. Ga je een zwangerschapscursus volgen en zoja, welke dan? Van Samen Bevallenhaptonomische zwangerschapsbegeleiding of toch maar de gewone zwangerschapsyoga? Ik schreef dit blog voor je om je te helpen het overzicht te bewaren in de wildgroei aan zwangerschapscursussen!

Samen Bevallen in cursusvorm?

Volgens je zus is de cursus Samen Bevallen een enorme aanrader. Mannen en vrouwen krijgen praktische tips rondom de bevalling. Wat kan de man ondernemen om het voor de vrouw voor, tijdens en na de bevalling zo prettig mogelijk te maken? Vooral voor de man die op empathisch gebied wat instructies nodig heeft is dit zeker aan te raden. Daarbij oefen je elke les, in totaal 8 lessen van twee uur, samen met je partner relevante ademhalingsoefeningen. Het is ook mogelijk minicursussen en herhalingscursussen te volgen. Meer informatie, o.a. over de kosten, vind je hier.

 

Lees ook: Inleiden van de bevalling, alles wat je moet weten!

 

Zwangerschapshaptonomie

In deze cursus wordt de man ook verwacht een volledig cursuscycli mee te draaien. In de eerste fase, zo schrijft de Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders, leert ‘de partner (lees: vader of mee-moeder) hoe hij contact maakt met het kind door zijn hand met aandacht op de buik van de moeder te leggen. Het kind zal gaandeweg vertrouwd raken met deze aanraking. De partner zal merken dat het kind soms naar hem toe komt, als hij het daartoe de ruimte geeft. Niet zozeer door iets te doen maar eerder door aandacht te geven en te wachten, het kind kan zich dan als het ware in zijn hand nestelen.’ In de tweede fase word je voorbereid op de bevalling. Samen leren jullie hoe je het beste weeën kunt opvangen. In de derde fase wordt besproken hoe de geboorte is verlopen, hoe jij en je partner je nu voelen en of er al een nieuw evenwicht is ontstaan.

Bron en meer info.

 

Zwangerfit, Zwangeractief  en Mamma Actief

Gelukkig lijken de zwangerschapscursussen Zwangerfit, Zwangeractief en Mamma Actief qua inhoud op elkaar. In alle drie de cursussen ligt de nadruk op verantwoord sporten tijdens de zwangerschap. Op de website van een ‘Zwangerfitaanbieder’ Fysio-Flex wordt de cursus als volgt omschreven: de jarenlange ervaring op het gebied van zwangerschapsgym is gecombineerd met de laatste kennis vanuit de bekkenfysiotherapie over zwangerschapsgerelateerde klachten in het bekken- en bekkenbodemgebied. Het is een combinatie van zwangerschapsbegeleiding en toepassingen uit de aerobic- en fitnesswereld. Bovendien kun je tijdens de diverse rek- en strekoefeningen gezellig keuvelen met puffende medecursisten.

 

Zwangerschapsyoga

Bij deze vorm van zwangerschapsbegeleiding word je zowel geestelijk als fysiek voorbereid op de komst van je kindje. Lichte meditatie, maar ook speciale ontspannings- en ademhalingsoefeningen komen aan bod, evenals oefeningen die relevant zijn rondom de geboorte. Het vinden van stilte in jezelf tijdens emotionele tijden is een belangrijk uitgangspunt bij zwangerschapsyoga.

 

Nog eentje dan: Mensendieck

Mensendieck voor de zwangere is toch net weer even anders dan de vorige cursussen. Goed houdings- en bewegingsgedrag staat centraal. Op basis van jouw houding en bewegingen wordt een uniek behandelplan opgesteld waarmee hopelijk klachten als rugpijn en bekkenbodempijn voorkomen kunnen worden. Natuurlijk word je ook voorbereid op de bevalling door te oefenen met ademhalen, puffen, persen en, last but not least, tijdens één van de lessen is je partner van harte welkom om gezellig mee te puffen.

 

Lees ook: Shoppen | Leuk kraamcadeau: de Baby Shower Glove

 

Conclusie

Zoals je net gelezen hebt zijn de doelen van de zwangerschapscursussen vaak nagenoeg hetzelfde, alleen de manier waarop het bereikt wordt verschilt. Welke zwangerschapscursus het beste bij jou past is natuurlijk heel persoonlijk. Zelf heb ik tijdens een zwangerschap deelgenomen aan het Zwangerfit-programma, wat ik erg leuk vond om te doen.

Heb jij een zwangerschapscursus gevolgd? Zo ja, welke?

 

Afbeelding Zwangere vrouwen tijdens zwangerschapscursus: Diego Cervo – Shutterstock

 

Zwangerschapscursus

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *