Wanneer kan een baby uit een beker drinken? - Gera Raakt
TOP
Vanaf wanneer kan een baby uit een beker drinken
Gezin Opvoeding

Wanneer kan een baby uit een beker drinken?

Wanneer kan mijn baby uit een beker drinken? Het is een vraag die veel ouders zich op een gegeven moment gaan stellen. In dit blog vertel ik je graag over mijn (onze) persoonlijke ervaring en aanpak.

De eerste voeding

Als een baby geboren wordt is het vrij logisch: hij krijgt de benodigde voeding via de borst of uit een fles. Onze kinderen kregen borstvoeding. Bij mijn oudste stopte ik met de borstvoeding toen hij een paar maanden oud was, nummer twee kreeg borstvoeding tot hij ongeveer een jaar was, nummer drie kreeg het bijna drie jaar en de derde is nu ruim een jaar onderweg, en volgens mij nog lang niet van plan om te stoppen.

 

Darmrijping

Het bijvoeden deden wij zoveel mogelijk volgens de Kleintjes methode. Ik geloof in het feit dat een baby onaf (onrijp) wordt geboren. Om de darmen rustig de tijd te geven om te rijpen hebben wij daarom gewacht met het geven van bijvoeding tot de kinderen nagenoeg zes maanden oud waren. Het geven van extra drinken is tot die tijd dan ook niet nodig, dat valt immers ook onder bijvoeding.

Volgens het voedingsintroductieschema van de Kleintjes methode (die vind je hier) kan je vanaf 11 maanden oefenslokjes water gaan geven, maar ik vind het ook belangrijk om naar je eigen situatie en je kindje te kijken. En net als met alles: jij biedt het aan, je kind bepaalt hoeveel het drinkt. Helaas zorgde het terugkeren van mijn menstruatie twee keer per maand voor een dip in mijn melkproductie (tijdens de eisprong en vlak voor de menstruatie begint). Ik heb er daarom bewust wel voor gekozen om, vanaf het moment dat we met de eerste hapjes begonnen, ook wat water aan te bieden tijdens de voedingsmomenten. En ja, dat deed ik gewoon uit een beker. Want waarom zou ik mijn baby op die leeftijd nog laten wennen aan een fles?

 

Wanneer kan een baby uit een beker drinken?

Persoonlijk vind ik het altijd een beetje een vreemd gezicht, al die peuters en kleuters die met rietjesbekers rondlopen. Goed, ieder zijn keus hoor, daar niet van, maar ik snap het oprecht niet zo. Want als je aan mij vraagt: wanneer kan een baby uit een beker drinken? Dan zeg ik: vanaf het moment dat jij begint met het aanbieden van drinken. Want waarom zou je je kind eerst iets aanleren wat je daarna weer af moet leren?

Heb je trouwens een notoire flesweigeraar in huis (0-6 maanden)? Dan kun je met je handen in het haar zitten, want je kindje moet wel voldoende voeding binnenkrijgen… Onder andere Medela heeft hier een speciale beker voor: een baby cupfeeder. Meer informatie vind je hier.

 

Mijn aanpak

Misschien is het ook wel een kwestie van lui opvoeden, maar ik hou ervan om het niet moeilijker te maken dan het is. Van zes maanden tot ongeveer een jaar hielp ik mijn kindjes dus op vaste momenten met drinken. Toen de jongste een jaar werd werd het zelfs nog makkelijker. Drinken is namelijk het eerste woordje wat onze jongste met gebarentaal wist te vertellen. Het begon een maand geleden met een gebaar, maar inmiddels weet ze ook al aardig het woord te zeggen.

Tja, en kleine kinderen worden groot. Op een gegeven moment geeft je kindje vanzelf wel aan dat hij het ‘zelluf’ wil doen. En neem van mij aan, dat laten ze met hun hele houding weten! Op dat moment geef je je kindje een klein bodempje water in een beker die tegen een stootje kan. Misschien slecht, maar ik vind dat zelf altijd een erg leuk moment, omdat je bij voorbaat al weet dat dat bodempje water nagenoeg helemaal in hun kraag/neus verdwijnt. Maar goed, daar leren ze gelijk van! En gaandeweg gaat het steeds beter, voor je het weet drinkt je baby zelfstandig een beker leeg.

Vanaf welke leeftijd kon jouw kindje uit een beker drinken?

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Dit blog bevat affiliate links

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.