Texaanse vrouw na abortus aangeklaagd voor moord... - Gera Raakt
TOP
Strenge anti-abortuswet Texas, aanklacht moord na abortus
Lifestyle Maatschappij Zwangerschap

Texaanse vrouw na abortus aangeklaagd voor moord…

Sinds vorig jaar is het in Texas verboden om een zwangerschap af te breken op het moment dat de foetus een hartslag heeft. Nu maken diverse media melding dat een Texaanse vrouw na abortus aangeklaagd is voor moord. 

Baas in eigen buik, ik vind dat een fundamenteel recht voor alle vrouwen, waar ter wereld ze zich ook bevinden. Helaas is het nog altijd zo dat dit geen vanzelfsprekend gegeven is. Wat ik er nog lastiger aan vind is dat het vaak mannen zijn die bepalen of een vrouw al dan niet baas in eigen buik is.

 

Anti-abortuswet Texas

Daarom schreef ik vorig jaar al het blog Anti-abortuswet? Baas in eigen buik!. Het blog gaat over de Amerikaanse scholiere Paxton Smith. Deze dappere jonge vrouw maakte tijdens haar afstudeerspeech gebruik van de prachtige gelegenheid om aandacht te vragen voor de, toen op handen zijnde, Texaanse anti-abortuswet.

Naast het feit dat Texaanse vrouwen nagenoeg geen abortus meer kunnen ondergaan, bepaalt de strenge anti-abortuswet ook nog eens dat mensen die helpen bij een abortus ook strafbaar zijn, en dus vervolgd kunnen worden. En ja, dat geldt ook voor artsen.

 

Aanklacht

Ergens hoop ik dan altijd dat zo’n wet in de praktijk niet echt gehandhaafd wordt. Helaas las ik vanmorgen dit bericht waaruit het tegenovergestelde blijkt. Afgelopen donderdag is de Texaanse Lizelle Herrera na abortus aangeklaagd wegens moord. Er zijn alleen nog een aantal zaken niet helder. Zo is het nog niet duidelijk of ze haar eigen zwangerschap afbrak of iemand daarmee hielp. Ook is niet bekend onder welke wet de vrouw precies is aangeklaagd. Maandag wordt daar meer informatie over naar buiten gebracht.

Hoewel ik de hele gang van zaken ronduit schandalig vind, laat ik dat heel duidelijk vooropstellen, vind ik het wel hoopgevend dat zelfs Amerikaanse juristen twijfelen of de aanklacht van moord wel stand kan houden in een rechtszaak. De moeder van het ongeboren kind aanklagen voor moord op haar foetus zou onmogelijk zijn.

 

Update

Gelukkig blijkt uit dit dit nieuwsbericht dat de openbaar aanklager op maandag heeft laten weten dat hij de zaak tegen de vrouw zal laten vallen. “Tijdens de bestudering van deze zaak werd duidelijk dat mevrouw Herrera niet kan en niet moet worden vervolgd voor de aanklachten tegen haar.”

Goed nieuws wat mij betreft, al blijf ik het vreselijk vinden dat deze mevrouw dit heeft moeten meemaken…

 

Hoe de regels in Nederland zijn? Meer informatie over de Nederlandse regels omtrent abortus vind je hier.

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.