Kinderschoenen kopen | Tips en trics! - Gera Raakt
TOP
Kinderschoenen kopen
Lifestyle Shoppen

Kinderschoenen kopen | Tips en trics!

Kinderschoenen kopen, ik vind het echt een crime. Ik ben van nature geen shopper en daarom ben ik ontzettend blij met de opkomst van het online shoppen. Eigenlijk komt het er in de praktijk op neer dat ik ‘even snel’ iets uitzoek, in het mandje gooi en op hoop van zegen rustig thuis afwacht om te bekijken of het ook echt allemaal past. Dat kan, nou ja, moet, anders. Daarom deze tips en trics voor het (online) kopen van kinderschoenen!

 

Babyvoetjes

Bij de geboorte is een babyvoetje zo’n 7,5 à 10 centimeter groot. Aan het einde van het eerste levensjaar hebben ze bijna de helft van de lengte van een volwassenen voet bereikt. Dat snelle groeien maakt de voetjes erg kwetsbaar! Online kun je de schattigste babyschoentjes kopen, maar wist je dat je kindje de eerste periode helemaal geen schoentjes en/of sokjes nodig heeft? Een bloot babyvoetje beweegt nou eenmaal het beste en dat is weer goed voor de ontwikkeling. Wanneer je baby zo’n drie maanden oud is en je toch iets aan de voetjes wil doen dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor (lederen) slofjes in plaats van schoenen. Op deze manier is het voetje beschermd en heeft het toch voldoende de ruimte om goed te kunnen ontwikkelen.

 

De eerste stapjes

Vaak wordt gedacht dat zodra het kind kan lopen er goede, stevige stappers aangeschaft moeten worden. Maar het leren lopen gaat toch echt het beste op blote voeten. Is je kind eenmaal zo ver dat het op straat kan lopen dan is het natuurlijk belangrijk om de voeten te beschermen en een goede schoen uit te kiezen. De beste schoenen zijn licht, buigzaam en laten de voetjes voldoende vrij.

 

Schoenmaat

Kleine kinderen hebben, naast snel groeiende voeten, vaak ook een hoge pijngrens. Hierdoor heb je het soms helemaal niet door dat de schoenen te klein zijn. Zaak dus om die kleine voetjes regelmatig op te meten! Maar hoe bepaal je nou de juiste schoenmaat voor je spruit?

Een rondje Googelen leert me dat er meerdere online schoenwinkels zijn waar je tegenwoordig een gratis tabel kunt downloaden waarmee je eenvoudig de schoenmaat van je kind kunt bepalen. Een voorbeeld van zo’n tabel vind je hier

Wil je, om wat voor reden dan ook, geen tabel downloaden en uitprinten dan kun je ook volstaan met het volgende (tip: dit werkt ook bij volwassen voeten):

 • Laat je kind met de hielen tegen de muur op een vel papier staan.
 • Teken de lengte van de voeten af door met een potlood of pen een streepje te plaatsen bij de grote tenen. Doe dit bij voorkeur later op de dag, omdat de voeten gedurende de dag uitzetten.
 • Meet vervolgens met een liniaal de afstand van hak tot teen in centimeters en tel bij de grootste voet 1 à 1,5 centimeter op. Dit is zogenaamde groeiruimte.
 • Vervolgens kun je in een tabel bekijken welke schoenmaat jouw kind heeft.

Let wel op: Bij sommige tabellen zit de groeiruimte er al bij! Het is dus altijd zaak om even goed te lezen of je wel of geen groeiruimte moet berekenen.

 

En, passen ze goed?

Goed, nu je de juiste maat bepaald hebt kun je een paar schoenen uit gaan zoeken. Maar ja, de ene schoen valt groot uit en de andere juist weer klein. Hoe kun je nou op een goede manier controleren of de schoenen van jouw keus ook echt goed passen?

 • Laat je kind goed rechtop staan. Druk ter hoogte van de grote teen op de schoen. Je duim moet passen tussen het uiterste topje van de teen en de rand van de schoen.
 • Haal, indien mogelijk, de binnenzool uit de schoen en zet de voet van je kind erop. De tenen mogen niet op of over de rand van het zooltje komen.
 • Zit de binnenzool vast? Knip dan de omtrek van de voet uit. Deze heb je toch al gemaakt toen je de schoenmaat bepaalde. Leg dit in de schoen en kijk hoe dit in de schoen past.

 

Tweedehands schoenen

Schoenen kopen is vaak ook nog eens een dure grap. Of het nu voor je kind, of voor jezelf is. Toch kun je beter geen schoenen van een broertje of zusje doorschuiven naar een jonger kind, omdat ieder kind een eigen stand van de voeten heeft. Als ik heel eerlijk ben maak ik mij daar op dit moment wel schuldig aan…Tijd dus om met de tips van hierboven nieuwe schoenen te kopen!

 

Kinderschoenen kopen

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

2 COMMENTS
 • Roelina
  6 jaar ago

  Handige tips Gera. Ik vind schoenen kopen super leuk (wel kostbaar), maar ik baal wel van het verschil in maat tussen de verschillende merken. Shoesme zweer ik trouwens bij!

  • Gera
   6 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je wel Roelina. Ik zal het artikel straks een beetje aanpassen en jouw opmerking hierin meenemen. Want hoe controleer je nou of de schoen goed past? Leuk dat je goede ervaringen hebt met Shoesme!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.