Naamskeuze huwelijk, welke achternaam kies je? - Gera Raakt
TOP
Naamskeuze huwelijk en kinderen; Welke achternaam kies je?
Gezin Persoonlijk

Naamskeuze huwelijk, welke achternaam kies je?

Naamskeuze huwelijk, het is iets waar je over na gaat denken zodra je plannen gaat maken om te trouwen. Want eenmaal getrouwd of geregistreerd partners, welke achternaam ga je dan gebruiken?

Naamskeuze huwelijk

Iedereen krijgt bij de geboorte een geslachtsnaam die je in principe je hele leven houdt. Zodra je trouwt (of een geregistreerd partnerschap aangaat) mag je, als je dat wenst, de naam van je partner gaan dragen. Je kunt dan kiezen uit:

  • je eigen achternaam
  • de achternaam van je partner
  • een combinatie van beide namen waarbij je zelf de volgorde mag bepalen: je eigen achternaam – de achternaam van je partner óf de achternaam van je partner – je eigen achternaam. 

Even ter verduidelijking: bovenstaande geldt zowel voor mannen als vrouwen.

 

Naamskeuze kind

Welke achternaam je kiest kan samenhangen bij de keuze voor de achternaam van de kinderen. Wensen of hebben jullie kinderen? Dan is het goed om te weten dat zij géén dubbele achternaam mogen dragen. Een kind kan bij de geboorte óf de naam van de moeder krijgen óf van de vader of duomoeder. De gekozen naam geldt ook voor alle volgende kinderen. Kies je bij je eerste kind voor de achternaam van je partner, dan krijgen toekomstige kinderen die naam ook en vice versa.

Er is wel een wetsvoorstel ingediend die ouders de mogelijkheid moet geven om hun kinderen de achternamen van allebei de ouders te geven.

 

Welke naamskeuze heb ik gemaakt?

Wij zijn een samengesteld gezin. Mijn zoon uit een vorige relatie draagt mijn achternaam, de overige drie kinderen binnen ons gezin dragen mijn mans achternaam, de achternaam van hun vader dus. Omdat ik graag de achternamen van al mijn kinderen wil dragen en op die manier een beetje eenheid binnen het gezin wil creëren, heb ik voor een combinatie gekozen. Eerst de achternaam van mijn man, daarachter mijn eigen achternaam. 

 

Traditioneel of ouderwets?

En dan is daar toch dat stiekeme, kleine, ietwat gemene stemmetje in mijn achterhoofd dat heel zachtjes zeurt of ik in dit opzicht traditioneel ben of toch hopeloos ouderwets? Of is dat synoniem aan elkaar? En als dat zo is, is daar dan iets mis mee?

Om dat gemeen zeurende stemmetje de kop in te drukken heb ik van de week aan mijn man gevraagd of hij misschien ook niet mijn achternaam aan wil nemen. Op de een of andere manier voelt dat toch iets prettiger merk ik. Mijn man is er op dit moment nog over aan het nadenken, hij moet nog een beetje wennen aan het idee. Mocht hij besluiten om het toch te doen voelt ons samengestelde gezin wel meer als een geheel denk ik.

Ben jij getrouwd? Welke naamskeuze heb jij toen gemaakt? En voor eventuele kinderen?

 

Bron: Rijksoverheid.nl

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter of Pinterest.

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.