Wat vieren we met Pinksteren? - Gera Raakt
TOP
Pinksteren
Lifestyle Maatschappij

Wat vieren we met Pinksteren?

Als ik heel eerlijk ben: ik heb geen idee wat we met Pinksteren vieren. Het enige wat ik van Pinksteren weet is dat we een lang weekend vrij hebben en dat er op Circuit Zandvoort Pinksterraces zijn. Beetje karig hè? Daarom ging ik eens op onderzoek uit. Wat vieren we met Pinksteren?

 

Wat vieren we met Pinksteren?

Oorspronkelijk is Pinksteren een christelijk feest wat gevierd 50 dagen van Pasen gevierd wordt. De naam Pinksteren komt naar alle waarschijnlijkheid van het Griekse woord ‘pentékosté’, wat zoiets als 50 betekent. De christenen vieren tijdens dit feest de ‘uitstorting’ of ‘indaling’ van de Heilige Geest. Door die indaling zou het voor ieder mens mogelijk worden om vanuit haar of zijn diepste wezen een nieuwe verbinding met de wereld van het goddelijke aan te gaan. Ook veel ‘heidense’ volken vierden Pinksteren. Het feest is van oudsher sterk verbonden met de bloei en de ontwikkeling van de natuur in de lente.

 

Vrije school

Onze peuters gaan naar de vrije school. Hoewel de christelijke betekenis van het feest op de achtergrond meespeelt, vieren de vrije scholen voornamelijk het verbond tussen Hemel en Aarde. Dat komt omdat ook in voorchristelijke tijden in mei al een feest gevierd werd waarbij de groei en ontwikkeling in de natuur centraal stonden. Het Pinksterfeest is dan ook een feest van licht, lucht en kleur. De bloemenkrans die de kinderen dragen staat symbool voor de bloeiende aarde.

Verder vormen de oudste jongen en het oudste meisje uit de kleuterklas een ‘Pinksterbruidspaar’. Het staat symbool voor ‘het huwelijk’ tussen moeder aarde en de zon waardoor het land weer vruchtbaar wordt.

 

Bloemen

Voor het feest begint maken de kinderen bloemen van papier waarmee de boog en de kransen versierd worden. Dit staat weer symbool voor het mensenwerk dat nodig is om de wereld een beetje mooier te maken. Ouderwets? Misschien. Je kunt het als moderne mens ook zien als een stukje bewustwording. Welke relaties ga je in je leven allemaal aan? Of het nu om een vriendschap, relatie of huwelijk gaat, iedere verbinding kent het licht/duister principe. Oftewel: goede en slechte tijden. Ieder mens heeft zijn goede en minder goede kanten. In verbinding met de ander wordt je daar aan en van elkaar bewust van.

 

De meiboom

Kenmerkend voor Pinksteren is het planten van de meiboom. Dit is een met linten en bloemen versierde paal of boom die symbool staat voor vruchtbaarheid. Alle klassen hebben een dans ingestudeerd die ze met om en met de meiboom uitvoeren. De bewegingen waarbij de kinderen linten op een kunstige manier linten in elkaar vlechten worden steeds moeilijker. Samenwerken met anderen is dan ook ontzettend belangrijk voor het resultaat!

 

Bron: Stichting Istia

 

Pinksteren

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *