Breien | Boekentips voor beginners en gevorderden - Gera Raakt
TOP
Breien; Boekentips voor beginners en gevorderden
Boeken DIY Hobby/Creatief Shoppen

Breien | Boekentips voor beginners en gevorderden

Mijn oudste kleuter gaat na de zomer naar de eerste klas van de Vrije school. Daar gaat hij leren breien. Zelf vind ik het leuk om bezig te zijn met haken en naaien. Breien is iets wat ik graag wil kunnen. Alleen als beginner kwam ik nog niet veel verder dan wat steken opzetten en eindeloos rechte steken breien. Averecht, steken ophalen, steken meerderen, steken minderen, allemaal woorden uit het breien. Maar wat en hoe je het doet, geen idee! Tijd om mezelf dus maar eens wat beter te leren breien.

Leren breien

Ik heb wel al eens voor de kinderen, aan de hand van een patroon, een mouwloos vest gebreid. Beide dragen ze dit met veel plezier. Maar wat ik al zei, verder dan eindeloos rechte steken kwam ik niet. Gelukkig was dat voor dit vest ook niet nodig.

Toch was toen bij mij de droom wel geboren om ooit een keer een mooie IJslandse trui voor mijzelf te breien, of andere mooie kledingstukken voor de kinderen. Daarnaast lijkt het me wel praktisch om straks ook een beetje meer te weten over breien om mijn zoontje daarin wat op weg te helpen. Maar hoe dan?

 

Doekjes breien

Een beetje rondspeuren op internet leverde mij vooral heel veel mooie dingen die ik ook wel zou willen maken. Maar nog steeds niet de know how hoe te beginnen. Een overdaad aan YouTube filmpjes, maar wat ga je dan maken? Tot ik op het boekje Doekjes breien stuitte. Een klein eenvoudig boekje met duidelijke instructies en een aantal patronen voor doekjes. Doekjes? Ja, gewoon doekjes om te gebruiken als vaatdoekje, gastendoekje of handdoekje. Mooi formaat breiwerk om het breien met verschillende steken en verschillende patronen door te krijgen. En je maakt ook nog iets wat je gewoon in huis kan gebruiken ook. 

Het boekje is mooi en helder vormgegeven, met mooie foto’s en duidelijke afbeeldingen. Als beginnend breier kan je eerst het hoofdstuk “breischool” doornemen om zo verschillende steken te leren. Daarna komen verschillende patronen voor doekjes. Deze zijn verdeeld in 3 verschillende niveaus. Zodat je zelf kan kiezen hoe ingewikkeld je het wil maken. Hier liggen inmiddels een aantal zelfgebreide vaatdoekjes in de kast. 

 

Kleine projecten

Na een paar doekjes heb ik inmiddels wat meer steken onder de knie. Tijd om eens wat verder te oefenen en ook eens wat andere dingen te breien. Daar heb ik nu het boek “Breien steek voor steek” voor gevonden. In plaats van doekjes in allerlei patronen staan er in dit boek patronen voor diverse kleine projecten.

Dit boek is ook erg geschikt om te gebruiken als je begint met breien. Het boek geeft veel uitleg over steken en materiaal. Dit alles voorzien van duidelijke foto’s. Aan de hand van 15 projecten leer je alle steken. Elk project maak je iets anders. Natuurlijk hoef je niet alle projecten te doen, maar kan je ook gewoon uitkiezen wat je leuk vind om te maken. Zo heb ik er nu voor gekozen om beenwarmers te gaan breien, een mooi klein project voor in de zomer en makkelijk mee te nemen op vakantie.

En wie weet als de beenwarmers af zijn, dat ik me dan durf te wagen aan iets voor de kinderen uit het schitterende boek Klømpelømpe. Of toch iets voor mijzelf uit het boek Öland breien, vol met inspiratie en patronen.

Wat ga jij breien deze zomer?

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter en Pinterest.

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Dit blog bevat affiliatelinks

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.