Valentijnsdag onnodig commercieel? - Gera Raakt
TOP
Valentijnsdag geschiedenis en ontstaan; Dag van de geheime liefde of toch vooral commercieel?
Feestdagen Lifestyle Valentijnsdag

Valentijnsdag onnodig commercieel?

Door Lidy. Als je mij gisteren vroeg “Wat vind jij van Valentijnsdag?”, dan had ik direct geantwoord dat ik Valentijnsdag onnodig commercieel vind. Met die gedachte stemde ik ook in om een blog te schrijven over waarom ik Valentijnsdag niks vind. Maar om mijn mening te onderbouwen en er gewoon wat meer over te weten, heb ik me wat meer verdiept in deze feestdag op 14 februari, dag van de (geheime) liefde. Nieuwsgierig of ik van mening ben veranderd?

Waar komt Valentijnsdag eigenlijk vandaan?

Er zijn verschillende verhalen te vinden over het ontstaan van Valentijnsdag. Bovendien verschillen ze overal wel een beetje in strekking. 

Zo was er de bisschop Sint Valentinus in Italië. Hij zou bekend staan om zijn betrokkenheid bij armen, ouderen en kwetsbaren en regelmatig een bloemetje voor ze meenemen uit zijn bloementuin. Aan jonge paartjes schonk hij ook vaak een bloem als symbool voor trouw en genegenheid. Zijn sterfdag, 14 februari, zou later worden uitgeroepen tot dag van de Heilige Valentijn. 

Of was het misschien toch de priester die rond dezelfde tijd en met dezelfde naam stiekem soldaten huwde. Een Romeinse keizer zou verboden hebben aan zijn soldaten om te trouwen, maar verliefde stelletjes klopten aan bij priester Valentijn om zich te laten trouwen. Dit liep voor Valentijn slecht af, hij werd onthoofd op 14 februari.

Tot slot vierden de Romeinen op 15 februari het feest Lupercalia, waarin Februa, de vruchtbaarheidsgodin centraal staat. Bij dit feest werden ongehuwde vrouwen verloot onder ongehuwde mannen, die vervolgens, voor zolang het feest duurde, samen door het leven gingen. De link tussen dit feest en onze Valentijnsdag zijn nooit helemaal bewezen. Maar liefde, vruchtbaarheid en ongeveer dezelfde datum geven toch wel een link.

In de zeventiende eeuw ontstond pas de gewoonte om je valentijn een kaartje te sturen. Dit kaartje werd toentertijd zelf gemaakt en zelf beschreven met een mooi gedicht. 

 

Valentijnsdag, toch vooral commercieel

Dit klinkt allemaal niet direct als de feestdag zoals wij deze kennen hier in Nederland.

In de twintigste eeuw werd Valentijnsdag geïntroduceerd in Amerika. Daar werd Valentijnsdag als interessante handel gezien. Lange tijd bleef het vooral een Amerikaanse feestdag, maar in de jaren negentig waaide de feestdag ook over naar ons land. Het ging inmiddels wat beter met de economie en diverse handelaren zagen wel mogelijkheden voor deze feestdag. Bloemisten, boekhandels, cadeauwinkels, lingeriewinkels en de posterijen zorgden ervoor dat de dag van de liefde gevierd wordt, met bijbehorende cadeaus natuurlijk. 

 

Dag van de Liefde

Is Valentijnsdag dan alleen maar een dag met een vage geschiedenis en grootgebracht door de commercie? 

Misschien toch ook wel niet. Want een dag om stil te staan bij liefde en je geliefde heeft ook iets moois. Natuurlijk kan dit elke dag van het jaar, toch is zo’n feestdag ook een mooie gelegenheid om er een keer extra bij stil te staan. 

Dit hoeft alleen wat mij betreft niet met stapels cadeaus, bergen chocolade en enorme bossen bloemen. Laten we dan liever terug gaan naar die zelfgemaakte en zelfgeschreven kaartjes, zoals ze in de zeventiende eeuw deden. Of verras je geliefde eens met een zelf gekookte maaltijd en een mooi gedekte tafel. Een bos wild geplukte bloemen zou het ook goed doen,  alleen is dat in februari waarschijnlijk wat lastig.

 

En jij?

Doe jij niks met Valentijnsdag? Wees gerust, slechts 20% van de Nederlanders doet iets met deze feestdag. 

Ben je nou echt anti-Valentijnsdag, dan hoef je tegenwoordig ook niet thuis te blijven. Ik las vandaag in de lokale krant dat er voor die mensen een heus anti-valentijn diner wordt georganiseerd hier in de stad. Wie weet organiseren ze die ook bij jou in de buurt.

Wat ik ga doen aankomende 14 februari? Waarschijnlijk weinig bijzonders, al vind ik het ook leuk om mijn partner te verrassen met een lief briefje in zijn broodtrommel of….

Vind jij Valentijnsdag onnodig commercieel? En doe jij iets aan deze dag van de liefde of vind je het onzin?

 

Uitgelichte afbeelding: 123RF.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

1 COMMENT
  • Comment: Anoniem on 6 februari 2020

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.